Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Derek 

všechny recenze uživatele

na ziadny z jodorowskeho filmov by som sa asi nedokazal pozerat pat minut v kuse (na zaklade kuskov co som videl) ale ako rozpravaca a zaujimavy charakter si ma absolutne ziskal. alejandro je napriek svojmu pokrocilemu veku stale culi a plny energie co prenasa i na tento dokument (ktory je dobry i po technickej stranke vdaka zapojeniu animacii ktore ozivuju storyboardy a reziser prichadza i inymi paradickamy). jodorowskeho duna nikdy nevznikla (co je mozno dobre, lebo si vazne neviem predstavit publikum co by na to do kina islo) ale nastastie dokument o tejto megaprodukcii odkazanej uz pred zaciatkom nakrucania k neuspechu to bohato vynahradzuje... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úžasné! Jodorowského sen se sice nesplnil, ale jeho pojetí Duny se nakonec různými kličkami zrcadlí drobně v celé řadě filmů. Škoda, že nemohl realizovat film, kde by hráli vedle sebe S.Dali, A.Learová a O.Welles, hudební kulisu vytvořili Pink Floyd a na výtvarné podobě se spolupodílel H.R.Giger. Věřím, že svým zápalem dokázal nadchnout všechny oslovené a že by vytvořil když ne přelomové, tak jistě pozoruhodné dílo. Jediní, koho nepřesvědčil, byli úředníci v Americe...bez jejich peněz však film vzniknout nemohl... ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jaká by byla Duna podle osobitého všeumělce Jodorowského? Z výpovědí zainteresovaných (kteří na preprodukci v 70. létech skutečně pracovali) vyplývá, že rozhodně originální, vizionářská, provokující, spiritualistická a výtvarně překračující všechny dobové standardy (jak chtěli pořešit triky, to ovšem nezmiňují). Také dozajista těžce stravitelná, nedivácká a předlohu "znásilňující". Stoprocentně by však stála za vidění. V zajímavém dokumentu o přípravách nikdy nerealizovaného snímku (v závěru poměrně neskromně skloňovaného jako zásadní inspirační zdroj pro celý průmysl) mě stejně nejvíce fascinovala samotná osobnost vzpomínajícího 84letého tvůrce. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument a magořivém tvůrci, který by si velmi přál, aby byl považován za nezměrného vizionáře filmového plátna, ale mě osobně z toho vychází spíš egomaniakalní režisér, který je snad i nakonec rád, že jeho film nevznikl, protože takhle se může prsit svou nezměrnou imaginací a tím, koho všeho do svého filmu ukecal, přestože to má s realitou společného asi tolik, jako scénář jeho Duny s tou od Franka Herberta. Za což jsem měl Jodorowského, v některých pasážích, úpornou touhu zaškrtit na kravatě. Už jen díky tomu jsem rád, že tohle nikdy nevzniklo, neboť a) by se jednalo o prznění mého nejoblíbenějšího knižního scifi a za b) ten film by stejně nikdy nebyl takový, jaký si ho zúčastnění vysnili. Ovšem dokument je o tom skvělej, o tom žádná. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

A možno je to takto lepšie... že sa to nenatočilo, že Jodorowsky následne napísal komiksy, aké napísal (že najlepšie hard sci-fi na svete!), že Ridley Scott zdedil Jodorowského tím a natočil najlepší sci-fi horor na svete... Ambície naplnené v predstavách je jedna vec, ich realizácia druhá. A realita sa neserie. Celý čas ma popri sledovaní tohto dokumentu prenasledoval neodbytný pocit "to by nevyšlo, to vyzeralo príliš dobre, to by nevyšlo, ani keby im to odklepli, to sa podariť nemohlo, ten pretlak tvorivosti, tá miera zápalu (a možno až arogancie) v takom neistom podniku ako je film - to nie, to by bol pád"... a nemali by sme ani Dunu, ani spomínané žánrové skvosty. (Ale ten scenár so storyboardmi, prípadne spracovaný do komiksu, ten by som rád!) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama