Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že to natočil Martin Frič, musím být na film přísnější, protože tahle satira se nijak zvlášť nepovedla. Možná léty trošku taky vyčpěla, dnes se krade jinak, záludněji. Přestože jde o satiru, neměla scénáři ujet základní záležitost s předáváním tržeb na poště. To se opravdu kdysi takhle hotovost předávala? A všude se dávaly jen stokoruny? Vím, o tohle ve filmu nešlo, ale i satira by měla vypadat hodnověrněji. Jiří Sovák ovšem sehrál svoji úlohu podvodníka začátečníka velmi dobře, ono to dle postelové scény na začátku taky vypadalo nadějněji, ,ale sledovat dlouhé scény přebírání a razítkování bankovek, to bylo i na mne trochu moc. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi roztomilé. Až jsem si říkal, že by hlavní zápletku mohl sehrát Burian s Gollovou, jenže tady jsou do toho spletené další osudy lidiček z maloměsta, se všemi nejrůznějšími nešvary socialismu s lidskou tváří. Dobová situace je vůbec pěkně (dokonce bych řekl až odvážně) vystižena, včetně postavení žen ve společnosti, ale zejména je tu vidět všudypřítomná korupce, podvody a podvůdky, zkrátka "kdo neokrádá stát, okrádá svoji rodinu" v praxi, RaJ na zemi. Unikátní je použití Sovákova ironického voiceoveru ve filmu v podstatě imrvére od začátku do konce. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Dietl s Fričom sa pohrali s rozmýšľaním uhladeného lumpa. Vadí mu unifikovaný malý plat, ktorý má stačiť na byt aj prirodzené potreby mladej fešnej ženy. Zdrojov ubúda, stav konta klesá. Vymyslí teda zločin storočia. Zločinec si môže vnútorným monológom dovoliť povedať viac než charakterovo čestní hrdina. Scénaristi ním preto pomerne otvorene charakterizovali prevládajúce typy meštiactva. Režimu sa podrobujúci muklovia pracujúci celý život za rovnakú mzdu, často frustrovaní nenaplnenými ambíciami, snaživí škrečkovia a príznační zlodejskí vedúci mäsiarní a barov. Preukaz štátnej inštitúcie znamenal všetko, ľudia sa pred ním poslušne a bez reptania korili. Niet divu, že s jeho pomocou sa úradníkovi v službách zločinu podarilo pomerne rýchlo ohmatať riadny balík peňazí. Keď ale do pripraveného zločinu vstúpia emócie, nastane problém. Vzhľadom na absolútne sústredenie sa na vtipné slovné obraty ustúpila filmárska stránka do úzadia. Celok z tohto dôvodu pôsobí ako televízny film, na čo správne upozornili viacerí komentátori. Urobil som si bezobrazový pokus a zistil, že to skvele funguje aj ako rozhlasová hra. Nepotrebuje obraz, Sovák to uhrá hlasom. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film je sice označován za komedii, ale poučí víc jak většina dokumentů na čt2. Třeba já si z něho odnesl následující desatero: 1. Když plánuješ něco nekalého, nedokazuj si odvahu diskuzemi s policajtem. Za a) si tvůj ksiftík zapamatuje a za b) pošle na příslušná místa echo, že se blíží inspektor, tím pádem se počet pozorných očí minimálně ztřicetinásobí 2. I když udavačema pohrdáš, předcházej si je 3. Večer před akcí nepodceňuj přípravu, pořádně se vyskákej, ať ti druhý den éros neobluzuje smysly 4. Pamatuj, že k nesmělému úsměvu, kterému žádná žena neodolá, musí mít člověk talent. Třeba já ho vyzkoušel na kolegyni, co sedí naproti mně v práci, a dostalo se mi reakce, že prý mi říkala, že dát si místo oběda půlkilovou nutelu nebyl dobrý nápad. 5. Jsi-li vášnivý zubař, přesvědč servírku z maloměsta, že na ni v Praze čeká štěstí, ve vlaku si s ní pak náramně užiješ 6. Ne každé desatero musí obsahovat deset mouder. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Nemíchej do toho city troubo, mysli na svou ženu…“ Vnitřní mnohdy poněkud cynické promluvy Jiřího Sováka, který diváka provází celým filmem, nemají chybu. Stejně jako nemají chybu pomněnkové oči Mileny Dvorské. Celkově moc příjemná komedie o tom jak "největší podvod od Šumavy k Tatrám" skončil na laskavosti jedné krásné paní poštmistrové. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama