Reklama

Reklama

Titanic

Krátkometrážní / Akční / Drama
Německá říše, 1912, 30 min

Režie:

Mime Misu

Obsahy(1)

V noci a ledu. Německý katastrofický film o Titaniku byl natočen jen několik měsíců po tragédii rumunským režisérem Mime Misu. Formou blízkou hranému dokumentu je zachycen nástup cestujících na palubu, jejich život na lodi i práce námořníků v podpalubí. Po střetu s ledovcem nastává slovy režiséra "mořské drama". Je vyzdviženo hrdinství kapitána a altruismus některých cestujících. (wero1000)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Ve snímku si sama sebe zahrála Dorothy Winifred Gibsonová, která se na Titanicu plavila a byla z něj zachráněna. Potopení lodě přežila v záchraném člunu číslo 7. Gibsonová je rovněž autorem scénáře k filmu. (ČSFD)
  • Film byl natočen pouhý měsíc po potopení Titanicu. (ČSFD)
  • Loď, do níž ve filmu nastupují cestující, se jmenovala "SS Kaiserin Auguste Victoria" a byla postavena v letech 1905 až 1906 ve Štětínu pro společnost Hamburg America Line. S výtlakem 24 000 tun byla mezi lety 1905 až 1907 největší lodí pro cestující. Pro srovnání, výtlak Titaniku byl 52 310 tun. (wero1000)
  • Film byl až do roku 1998 považován za ztracený. Většina záběrů byla natočena v ateliérech nebo na lodi SS Kaiserin Auguste Victoria na pobřeží Baltu. Scény s modelem Titaniu se natáčely na jezeře Krüpelsee, 40 kilometrů od Berlína, přičemž byl model nesen prázdnými pivními sudy. (wero1000)

Reklama

Reklama