Reklama

Reklama

13. komnata - Série 18 (2021) (série)


13. komnata Patrika Eliáše (S18E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jeden z nejúspěšnějších českých hokejistů musel bojovat o svou kariéru i zdraví, když se nakazil žloutenkou, která měla dramatický průběh. Jak to prožíval, nám přiblíží průvodkyně jeho příběhem Barbora Černošková... Patrik Eliáš je legendou českého hokeje. V letech 1995–2016 působil v NHL v New Jersey Devils, kde je držitelem řady klubových rekordů. Na kontě má 1025 bodů (za 408 gólů a 617 asistencí) a je po Jaromíru Jágrovi druhým nejúspěšnějším českým hokejistou dle kanadského bodování hráčů v NHL. Dvakrát vyhrál Stanley Cup (2000 a 2002) a má tři reprezentační bronzy z vrcholných mezinárodních akcí. Dva z mistrovství světa (1998 a 2011) a jeden z Olympijských her v Turíně (2006). Do zlatého týmu na mistrovství světa ve Vídni 2005 se nedostal kvůli žloutence. Komplikace s ní spojené jsou jeho 13. komnatou. V roce 2005 byla kvůli chybějící kolektivní smlouvě zrušena sezóna NHL. Při výluce Patrik hrál v Rusku, kde se nakazil žloutenkou, kterou mu špatně diagnostikovali a léčili. Ve vážném zdravotním stavu ho za dramatických okolností po čtyřech dnech v ruské nemocnici transportovali na Bulovku. Tam se zasloužili o záchranu jeho života i zdraví, po té co výrazně zhubl a zeslábl. Zdálo se, že to bude znamenat konec jeho sportovní kariéry. Po usilovné snaze se mu nakonec zdařil návrat do NHL i české reprezentace, kde nakonec vydržel až do roku 2018, kdy mu klub New Jersey Devils slavnostně vyřadil a vyvěsil jeho číslo 26 ke stropu haly Prudential Center a udělil mu tak nejvyšší ocenění v klubové hierarchii. V těžkých i radostných chvílích mu byla oporou jeho partnerka Petra, se kterou se v srpnu roku 2007 oženil a mají spolu dvě dcery, Sophii Gabriellu a Kailu Patricii. Vzhledem k tomu, že ho lékaři informovali, že kdyby byl proti žloutence očkován, do potíží by se nedostal, v roce 2006 se stal vyslancem dobré vůle Českého výboru pro UNICEF a zajímá se právě o očkování. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě hokejového fanouška bezvadný díl. Jako fanoušek očkování se proti žloutenkám A, B se nechávám pravidelně očkovat, stejně jako proti dalším lidově "bacilům". Ti jsou naši jediní predátoři. Hned po očkování proti covidu-19 jsem jel na kole hrát tenis a večer hrál dva fotbalové zápasy. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To bylo tenkrát, když v NHL stávkovali, tak šli skoro všichni hrát do KHL, kde se nakazil žloutenkou až tak, že si musel zaplatit letecký transport do Česka na infekční na Bulovce. Ale jinak klobouček, celou hvězdnou kariéru až vlastně do 39i let strávil v mém oblíbeném klubu New Jersey Devils. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama