Reklama

Reklama

13. komnata - Série 18 (2021) (série)


13. komnata Alfreda Strejčka (S18E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Herec s charismatickým hlasem se jednoho dne probudil ochrnutý. Měsíce byl odkázán na přístroje a ještě déle na pomoc druhých. Nyní se postupně vrací do života. Jeho komnatu odemyká průvodkyně Tereza Kostková... Už téměř čtyři roky je zcela odkázaný na péči druhých. Alfredu Strejčkovi (78) herci, recitátorovi, moderátorovi a životnímu příteli Jitky Molavcové alias Plaváčkovi z pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda se v říjnu 2017 ze dne na den změnil život. Jednoho říjnového dne si byl jako obvykle zaběhat. V noci ho začalo brnět a bolet tělo a ráno nebyl schopen pohybu. Jeho organismus napadl virus, kvůli kterému se u něj projevila nemoc s názvem Guillain-Barré syndrom. Momentálně jí v Česku trpí asi 100 pacientů. Přichází bez avíza. GB syndrom je vzácné zánětlivé onemocnění, které postihuje nervovou soustavu, především periferní nervy vycházející z míchy. Postižení nervů a jejich obalů má za následek těžký výpadek jejich funkce, ztrátu pohyblivosti i citlivosti v postiženém úseku. Nemoc má tendenci postupovat tělem odzdola nahoru, a tak ochrnutí dolních končetin přechází v poruchu citlivosti kůže trupu a míří stále výš. Člověk může ochrnout na všechny čtyři končetiny a největším ohrožením je riziko udušení kvůli ochrnutí bránice a mezižeberních svalů. Tři čtvrtě roku Alfred Strejček nemohl dýchat, byl napojený na ventilátor, nemohl se dorozumět se svými blízkými. Nemoc ho zcela odřízla od jeho dosavadního života. Po operaci v Motole zůstal ochrnutý, rehabilitoval v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech. Tady se poprvé, byť trochu nejistě, postavil s oporou na pár minut na nohy. Z Kladrub doputoval do sanatoria Šarlota v Prosečné, kde je dodnes. Pohybuje se na invalidním vozíku, ale je naladěn na optimistické vlně, že se jeho stav zlepší. Jediným komunikačním prostředkem je mu jeho podmanivý a nezaměnitelný hlas, kterým ovládá svůj počítač. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Grossing 

všechny recenze uživatele

Silný příběh oduševnělého člověka, který mě dojal a posílil. Díky neuvěřitelnému optimismu a vnitřní síle nepřežívá, ale žije. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Úžasný hlas Alfreda Strejčka mi v dokumentárnych filmoch už dlhšie chýba a až dnes som sa dozvedel, čo sa mu stalo. Takže držím palce a želám uzdravenie do takej miery, ako to bude možné. –––– Nevěřím na zázraky, ale spoléhám na ně. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama