Reklama

Reklama

13. komnata - Série 18 (2021) (série)


13. komnata Jana Valy (S18E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Úspěšný televizní moderátor, známý z pořadu Československé televize Televizní klub mladých se musel vyrovnat se strmým profesním a společenským pádem. Jeho příběhem provází Zuzana Burešová... Jan Vala vystudoval DAMU, ale spíše než v herectví se našel v moderování. Tři roky konferoval koncerty Plavců, pak dostal nabídku z Československé televize. V roce 1977 se stal (společně s Valerií Chmelovou a Otou Štajfem) moderátorem nového a živě vysílaného pořadu tehdejší Československé televize Televizního klubu mladých (TKM) a brzy se stal hvězdou vysílání. Přes povinný ideologický balast se TKM vymykal nudě tehdejších pořadů. V živých vystoupeních tu účinkovali mladými lidmi žádaní zpěváci a hudební skupiny, v rozhovorech se objevovaly osobnosti, které měly jinak cestu na obrazovku obtížnou. Vala – přestože nikdy nebyl ve straně – vystoupal na svůj profesní vrchol. Častokrát se kvůli výběru hostů a vedení živého vysílání dostával do sporu s oficiální linií státní televize. V roce 1984 na jednom soukromém televizním večírku při oslavě narozenin se poněkud neuctivě vyjádřil na adresu tehdejšího ústředního ředitele Zelenky. Tomu se to rychle doneslo. Dostal vyhazov na hodinu. Jen si sbalil pár věcí, odevzdal průkazku a šel. Pád to byl strmý a nečekaný – po sedmi letech na společenském vrcholu letěl dolů a dopadl na tvrdou zem. Tehdejší systém stranických zákazů fungoval neviditelně a skoro neprodyšně. Po mnoha týdnech sehnal na přímluvu kamaráda místo montéra v JZD. Záchranné lano dostal skoro po třech letech od tehdejšího prominentního JZD Slušovice. Stal se konferenciérem zdejších zábavných pořadů, které se každé dva týdny konaly v rámci místního dostihového odpoledne. Do televize se pak vrátil až po listopadu 1989, ale na výsluní se už nedostal. Z televize odešel, stal se moderátorem na volné noze a později tiskovým mluvčím. Na obrazovky se ještě vrátil s dokumentárním cyklem o víně, ale byla to jeho labutí píseň. Dnes je v důchodu a žije ve vinařské obci u Znojma. Víno nepěstuje, ale zůstal mu věrný. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatický moderátor a smutný příběh se šťastným koncem. Když Vala říká, že si sebe cení, že v krizové době nezačal pít, vzpomněl jsem si na dokument Nechte zpívat Mišíka, kde zpěvák na otázku co dělal ty tři roky, kdy měl od komunistů zákaz zpívání, odpovídá upřímně "chlastal". U Jana Valy šlo o 6-7 let. V závěru optimisticky vyjmenovává výhody dle hesla "všechno zlé je k něčemu dobré". ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normální, prosté i invenční lidství. Schopnost zůstat sám sebou, na nic si nehrát, před ničím  necouvat a žít. Žít bohatě a tvořivě. Čapkovsky: poezií a hrdinstvím všedního dnes. Žít plně a vlastně šťastně. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama