Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Luďka Soboty (S02E17)

(epizoda)

Obsahy(1)

Luděk Sobota se proslavil stovkami rolí ať již na divadle, v televizi, nebo ve filmu. Je typem autorského herce, který musí vždy vědět o čem hraje, pro koho hraje a co svou rolí právě míní sdělit. Svou divadelní kariéru začínal v tehdy ještě liberecké Ypsilonce, později vystupoval v Semaforu s Miloslavem Šimkem a Petrem Nárožným. Postupně si vytvořil typ naivního poplety, který bohatě zúročil v řadě filmových komedií. Společným jmenovatelem všech jeho vystoupení jak před kamerou, tak na "prknech, která znamenají svět" je komika. A to komika jemu naprosto vlastní, originální, v české kotlině ojedinělá, zlidovělá a velice populární.
Jaký vlastně je Luděk Sobota, když nehraje? Jeho "komická" poloha samozřejmě není identická s tou "člověčí". Jako celoživotní trémista, se Luděk za své postavy schovává. V civilu je totiž přemýšlivý, spíše uzavřený, trochu bázlivý, prostě úplně jiný než jak ho zná většina národa. Nemůže žít bez publika, ale přitom má strach z vystupování. Přestože stále hraje a dokonce vede vlastní Směšné divadlo, propadá hlubokým depresím a neurózám. O jeho boji s depresí a o tom, jak dokáže sladit nebo dokonce vyvážit roli herce a principála divadla se svými vnitřními těžkostmi, pojednává naše třináctá komnata. Průvodcem je novinář Honza Dědek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nudně natočená epizoda. Dílem zato může nezajímavý osud Luďka Soboty a z části jsou na vinně i tvůrci, jelikož nešli až na kost. Byť pravda, že zde není nic čeho by se mohli chytit. V tom případě však nebyl důvod to točit. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikoli zdařilý díl, nicméně zpětně získal na hodnotě pohled do dnes již neexistujícího Směšného divadla Luďka Soboty a události, které následovaly. Například obsazení Soboty do Okresního přeboru a pozvánka Sobotových do 7 pádů Honzy Dědka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto konkrétna epizóda zo série dokumentov "13. komnata" patrí ku tým slabším. Je fádne, nezáživne natočená a ani sám pán Sobota sa tu nijak nesnažil poodhaliť svoju skrytú stránku. Jeho prístup je značne zjednodušujúci, neprístupný a schopnosti redaktora nie sú na tej úrovni, aby spustili mechanizmus úprimnosti u tohto pražského herca. Nakonec sa dopátrali k zisteniu, že "13. komnatou Ľuďka Soboty" je jeho vlastný hrob, ktorý si už stihol zakúpiť. ** ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luděk Sobota je častým případem baviče, který spíše než veselostí trpí depresemi. K nějakému nadšenému otvítání skrytých bolístek na duši tentokrát nedošlo, ale za smích z doby dávno minulé nostalgicky jednu hvězdu přidám. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám do konce svého života rád tohoto člověka. Jednak za to období, kdy se mu herecky neskutečně dařilo, a náhoda tomu chtěla, že především "Jáchyme hoď ho do stroje" či "Jen ho nechte ať se bojí", tak bez něho si neumím představit; jednak za to, co v životě zkusil, jaký má náhled na život a že pobavil tolik lidí. A jeho filmy budou lidi bavit dál. A taky ho musím obdivovat, že bojuje s depresemi, což ale obzvláště u komiků je časté. On byl komik, ne bavič. Dneska snad žije jakž takž spokojeně. A přeji mu těch dnů co nejvíc. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Luděk Sobota: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Problémem této komanty je její zpracování. Nudné, nudné, nudné!! Navíc lidé z nejbližšího okolí lidového komika L. soboty mluví o něm velice nezáživně. Celkově velice podprůměrně odvedené téma. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý má asi svou 13. komnatu a nejinak je tomu u skvělého baviče a komika Luďka Soboty. Skvělé nahlédnutí do smutné části života člověka, který svůj čas na Zemi věnuje humoru. ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama