Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Přeučil je výrazný typ herce známý svou pregnantní výslovností a projevem. Působí vyrovnaně a sebejistě. Málokdo však ví, že už na samém začátku přišel o to nejcennější, pevnou půdu a pocit bezpečí, kterou dává dítěti rodina. Jan Přeučil žil jako mnohé děti v krásném rodinném prostředí. Tatínek byl redaktorem pardubických novin, maminka nechodila do zaměstnání, starala se o domácnost a velice milovala svého muže. Dětství vypadalo idylicky až do jeho třinácti let.
V říjnu roku 1950 o půl páté ráno k nim vtrhlo pět chlapů, prohledali byt a jeho otci jen dovolili, aby se synem rychle rozloučil. Vzápětí dostali z národního výboru příkaz, že musí opustit byt do čtyřiadvaceti hodin. Náhradou dostali suterénní místnost v Braníku. Netušili, kam otce odvedli. Až po měsíci přišel balík s jeho šaty z Pankrácké věznice. Otec byl odsouzen v procesu Milady Horákové na doživotí, odseděl si patnáct let, po roce 1989 byl rehabilitován. Maminka nesla jeho věznění tak těžce, že se vážně roznemohla a nedožila se jeho propuštění na svobodu.
Jan Přeučil se ze dne na den stal synem vlastizrádce a nepřítele státu. Nemohl na žádnou školu a musel "smýt vinu otce". Nastoupil do továrny jako dřevomodelář, pracoval ve slévárně. Teprve po mnoha peripetiích se mu podařilo začít studovat na DAMU. Ihned po ukončení studia se stal členem činohry Divadla Na zábradlí, kde vydržel třiatřicet let. Proslavil se svými televizními a filmovými rolemi. Za to, že se mohl věnovat vysněnému povolání však zaplatil tím, že se přizpůsobil režimu, který odsoudil jeho tatínka.
Co pokládá za svou skutečnou 13. komnatu? Na to se pokouší odpovědět v závěru pořadu. Jeho životní cesta byla těžká a složitá, jeho vytrvalost a pracovitost mu však pomohly zvítězit nad nepřízní osudu. Právě tyto vlastnosti snad získal po svém otci. Díky nim překonal i další krize, ztrátu blízkých, tíhu z pocitu selhání.
Průvodkyní pořadem je redaktorka Jana Klusáková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Jan Přeučil: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi umírněné, věcné a přitom emotivní odkrývání pro mne neznámé bolístky na duši umělce, jehož fandou jsem pro jeho neustálé přehrávání nikdy nebyl. Kdyby se při odhalování své minulosti rozhodl použít své obvyklé herecké prostředky, tak by zcela zazdil obsah, který se mu však podařilo civilním vystupováním před kamerou náležitě prodat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Noblesa, tato druhá a zároveň i skutečná tvář předního českého herce, ho nezrazuje ani v bolestné inventuře nelehkých a často i tragických životních mezníků. Schopnost bez křeče, věcně, uměřeně o těchto věcech nejen mluvit, ale i uvažovat a přemýšlet, je obdivuhodná. Jan Přeučil-bojovník je neméně přesvědčivý jako Jan Přeučil-herec-umělec . ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama