Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Kamily Moučkové (S01E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kamila Moučková byla známou rozhlasovou moderátorkou a od dob počátků vysílání Československé televize také populární tváří televizního zpravodajství. Její profese pro ni znamenala opravdu hodně a do jisté míry před ní ustupovala do pozadí i její rodina. S prvním manželem se rozvedla kvůli svému druhému muži poměrně brzo po narození prvního dítěte, v druhém manželství měla další dvě děti a pak ji manžel opustil. S dalším partnerem Jiřím Zahajským prožila těžkou část životního období, kdy nemohla vystupovat v médiích a nesehnala žádnou odpovídající práci. Po roce 1968 a především po podpisu Charty 77 musela zmizet z veřejného života. Žila mnoho let v ústraní, zbavena své milované práce, lepila pytlíky, pomáhala šířit zakázanou literaturu, odhodlána, že tento čas zasvětí především tomu, že bude dělat zázemí milovanému muži. Po mnoha letech skončil rozchodem i vztah s hercem Jiřím Zahajským. Ke své práci v rozhlase a televizi se Kamila Moučková mohla v jiné podobě vrátit až po roce 1989 ve svých 62 letech. Její životní příběh, úzce propojený s politickým vývojem v naší zemi, zaujme v kontrapunktu s osudem jejího otce, známého komunistického novináře Viléma Nového. Jako malá holčička s ním ve roce 1948 navštívila Hrad, kde ji na kolenou pohoupal Klement Gottwald. Později se cesty otce a dcery diametrálně rozešly. Průvodcem pořadu je Jan Lacina, který se ptá na pocity Kamily Moučkové z období profesních úspěchů i náhlého ústupu za slávy, na vztah k otci, k dětem, na její lásky a rozchody. Kamila mluví o sobě otevřeně, nic nepředstírá a snad s výjimkou rozvodu s prvním manželem ničeho ve svém životě nelituje. Třináctá komnata v tomto případě skrývá zlomové okamžiky nejen v životě portrétované osobnosti, ale i z nedávné minulosti naší země. Režisérkou pořadu byla Olga Sommerová, která má ke Kamile Moučkové blízký vztah a načrtla její životní příběh s lehkostí a porozuměním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spletité osudy stále nedoceňované generace Pražského jara, které ve své době bylo pro sebe Lednem, jsou na tomto příkladě skvělé televizní hlasatelky-zpravodajky pelikánovské Československé televize zvlášť patrné. Budovatelské nadšení rodičů - v pořadu doložené fotografií maličké Kamily na klíně Klementa Gottwalda - je asi nejlepším vyjádřením rozporuplnosti jejich životů a ideálů. Tragédie sebevražedné proklamativní ušlechtilosti, která vyústila do lži a zločinů hrůzného pseudonáboženství, které vešlo a vchází do dějin jako komunismus, se v životě Kamily Moučkové stejně jako Věnka Šilhána, Libuše Šilhánové, Miroslava Galušky, Jiřího Pelikána a stovek a tisíců dalších nakonec projevila jako obrozující katarze jejich osudových životních cest. Skutečnost, že si dokázali uchovat integritu, že dokáží žít s tíhou svých osudů a nerezignovali na potřebu života v rozmanité počestnosti, je hrdostí jejich generačního patosu i odkazu. Pro dceru Viléma Nového musely být tyto momenty zvláště tíživé. Oč nemilosrdněji na ni doléhaly, o to více ji - v jejím specifickém případě - zakalovaly a posilovaly. Pokud jsem si před zhlédnutím pořadu Kamily Moučkové vážil, teď ji obdivuji jako příklad silného a v pošetilostech svého událostmi a zvraty nabitého života moudrého člověka, před kterým se s nelíčenou pokorou skláním. ()

Reklama

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Kamila Moučková: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní dinosaurka, která zažila a zatím přežila dva politické režimy, dokázala nejspíš přes své skvělé schopnosti vydržet v České televizi až dodnes a to i přes všecky ty personální změny za celá ta dlouhá léta. Obdivuhodné.. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama