Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Evy Hurychové (S02E40)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zpěvačka, jejíž hity dodnes občas znějí v rádiu, se stala obětí domácího násilí. Jak se dostala ze situace týrané ženy? Bývala zpěvačkou s velmi dobře rozjetou kariérou. Jezdívala s vlastní skupinou Pudr a také s Bacily bratrů Neckářových, k jejím velkým hitům patřila například písnička se slibným názvem Já přijdu...
Ale pak se zamilovala a dokázala všechno, co si léta budovala, hodit za hlavu. Srdce ji z toho nebolelo, protože to udělala ve jménu velké lásky, té největší v životě, jak se domnívala. Řekla „ano“ technikovi své kapely, muži o devět let mladšímu, a byla přesvědčena, že s ním zůstane navždy. Přinesla do manželství všechno, co měla: svou práci, energii, dům, auto, úspory... Když se jim narodily dvě krásné a zdravé holčičky, byla šťastná, i když v té době už věděla, že si nevzala prince ani anděla, ale člověka, kterého ze všeho nejvíc baví víc a víc jí přistřihovat křídla. Ale nevzpouzela se, byla spokojená, že má děti, a tak se postupně nechala připravit o všechno, o hmotné statky a málem i o rozum.
Muž bez jejího vědomí prodal auto, donutil ji prodat dům, chtěl, aby se věnovala pouze dětem. Pak ji začal týrat, ponižoval ji, zesměšňoval, peskoval, okřikoval, vyhazoval z auta... Vždycky si řekla – co bys chtěla, holka, máš krásné děti, co by za to jiná dala... A tak všechnu hořkost spolkla a realizovala se v péči o své dvě holčičky. Ale prostor, ve kterém mohla volně dýchat, se víc a víc zužoval. Pak už se nesměla dívat na televizi, neměla právo na vlastní peníze, na vlastní názory, na vlastní život, došlo i na fyzické násilí. Kdoví, jak by všechno dopadlo, kdyby ji nezradilo zdraví... Až v nemocnici se lékařům přiznala, co prožívá, a naštěstí se okamžitě našli lidé, kteří kolem ní roztáhli záchrannou síť. Dnes už volně dýchá, i když stále ještě bojuje. O svou důstojnost, o spravedlivé vypořádání záležitostí s manželem. A protože moc dobře ví, že není jediná, kdo se dostal do domácího vězení, v němž je mnohdy hůř než v tom skutečném, otevřela Evinu schránku, kde nabízí pomoc všem, které jsou na tom stejně, jako byla ještě nedávno ona. Sama říká, že je v šoku, kolik takových žen u nás je a jak je pro ně složité o svém trápení někomu říct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto případě se komnatu podařillo otevřít, příběh naivně snášeného domácího násilí byl silný, ale moje celková nesympatie k průměrné zpěvačce mi brání ve vyšším hodnocení. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Eva Hurychová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Eva Ulrychová se dostala do stejné pasti jako tisíce žen, ovšem trochu mrzí, že sama se tak nějak schovává za lásku, ale já bych to spíše pojmenoval jako naivita na úrovni devítiletého dítěte. Takhle se vyspělý člověk nechová. ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama