Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vztahy s rodiči, nedořešené a komplikované, jsou součástí 13. komnaty mnohých z nás. Žijeme si svůj dospělý život s vlastní rodinou, jsme spokojení a šťastní, ale i tak přicházejí chvíle, kdy staré křivdy, bolest či zklamání zasahují do našeho života víc, než bychom čekali. Vše bývá o to palčivější, ztratíme-li možnost vše napravit třeba jen cestou nejjednodušší - možností si promluvit. Právě tento pocit tvoří asi významnou část 13. komnaty Ester Janečkové, moderátorky, jejíž popularita trvá pouhých pár let.
Ester Janečková je dcerou známé disidentky, chartistky Marie Rút Křížkové a legendárního divadelníka Oty Ornesta. Se dvěma staršími sestrami vyrůstaly samy s matkou, která se odhodlala aktivně postavit komunistickému režimu. Znamenalo to, že Ester žila jinak než ostatní děti v soustavném tlaku a strachu, často v noci vyděšeně čekala, až se maminka vrátí z výslechu.
To vše tvoří jedno ze zákoutí Esteřiny 13. komnaty. Druhou a pro Ester, zdá se, podstatnou rovinou je její vztah s otcem. Ač Ota Ornest s její matkou nikdy nežil, projevoval o Ester do jejích pěti let jakýsi zájem. Pak ho ale komunisté v roce 1977 uvěznili a ve vězení po roce a půl zlomili. Aby unikl tříapůlletému trestu, učinil v televizi prohlášení, v němž režimu vyšel vstříc a sypal si popel na hlavu. Po svém návratu z vězení se Ota Ornest přestal s Marií Rút Křížkovou a jejich dcerou stýkat. Později přišlo pro Ester období, kdy všichni řešíme svou identitu a chceme se o svých blízkých dozvědět nejvíc. Otec opět selhal. Sice Ester připravoval na žádost matky ke zkouškám na konzervatoř, a dal tak své dceři možnost trávit s ním čas a poznávat ho, ale ani v této fatální situaci nedal nijak zvlášť najevo, že by vztahy s vlastní dcerou chtěl obnovit a udržet. Tak tomu bohužel zůstalo až do jeho smrti (2002). Komplikované vztahy Ornestovy rodiny k vyjasnění a jakémusi urovnání příliš nepřispěly. Proto vztah k otci zůstává Esteřinou 13. komnatou. Její pocity mohou leckomu připadat známé. Třeba někdo prožívá to samé, jen v jiných životních kulisách. A třeba má ještě čas něco změnit a najde k tomu odvahu. Příběh Ester a její schopnost své pocity pojmenovat i nevtíravě popsat ho k tomu může inspirovat.
Průvodkyní příběhem E. Janečkové je novinářka Rebeka Bartůňková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Více než o Janečkové, která je v tomto pořadě spíše vzdáleným svědkem, upoutává rozlomený životní osud Oty Ornesta, jemuž život schystal více zátěže, než byl s to tento starší bratr dnes téměř neznámého básníka z halasovského kruhu Jiřího Ortena unést. Skutečnost, že Janečková byla a je s to tento svůj životní zauzlenec nést s věcností proloženou skutečnu dcerovskou něhou, je sama o sobě pozoruhodným faktem. V přežívající někdejší disidentské komunitě je tento v podstatě pozitivní příběh spíše výjimkou než pravidlem. ()

Reklama

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem, či každá tvár mihnúca sa na TV. obrazovke potrebuje dokument o svojom detstve, pretože každý z nás mal nejaké detstvo a počas neho si väčšina z nás prežila ľahšie i ťažšie obdobia a príbeh Ester Janečkovej mi pripadal pomerne menej zaujímavý z dôvodu existencie množstva rodín trpiacimi v minulosti, dnes a aj v budúcnosti podobnými či inými rovnako závažnými problémami, s ktorými sa obete týchto udalostí budú musieť vyrovnať a určite nie prostredníctvom filmových dokumentov. Kto sa ešte dosiaľ vyžíva v našej komunistickej minulosti alebo trpí obdivom k Ester tomu sa dokument bude zdať veľmi- veľmi povedený. ()

POMÍK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud to EJ nepochopila, tak je nemanželské dítě a její otec se za svůj úlet poté styděl, tudíž čekat horoucí otcovskou lásku bylo přinejmenším dosti naivní. Pro Poštu pro Tebe byla více vhodná Bára Kodetová, jež byla vyhozena. Popularita EJ pouze cizopasí na citlivém tématu, kde by každá moderátorka, jež by soucitně klopila očka a prokládala to chápavými frázemi, (EJ by někdy měla raději mlčet než mluvit a vypustit vesmírné módní kreace) jež jsou pro daný pořad alfou a omegou, bezesporu uspěla...možná i roztomilá opička z Pražské ZOO... ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Ester Janečková: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama