Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Františka Peterky (S03E12)

(epizoda)

Obsahy(1)

František Peterka je herec, kterého známe především jako vládce hor z večerníčku Krkonošská pohádka či temperamentního manžela z komedie Zítra to roztočíme, drahoušku. Málokdo však ví, že je také hercem "proti své vůli". Jeho nejvyšší metou byla vždy těžká atletika, snil o účasti na olympijských hrách, nebo profesi spojené s tělesnou výchovou. Divadlo vlastně nikdy nechtěl dělat, přál si být tělocvikářem. Byl výborným vzpěračem a soutěžil v řeckořímském zápase. Zvláštní souhrou náhod se dostal na tehdejší Státní konzervatoř, kde si připadal opravdu nepatřičně, stejně tak ve svém prvním angažmá ve Slováckém divadle. Netušil jak hrát, jak se tvářit a dodnes si nedokáže vysvětlit, proč za své hraní dostával ceny. Navíc trpěl obrovskou trémou. Vypadal velmi dobře a tak si ho brzy všimli filmaři. Vytvořil desítky filmových rolí, nejslavnější v komediích s Ivou Janžurovou. I přesto, že měl spoustu nabídek, nikdy se za prací neodstěhoval do Prahy, žil stále v Liberci, kde v Divadle F. X. Šaldy hrál přes 40 let. Když byl mladý, cikánka mu předpověděla budoucnost, vše se mu vyplnilo, i to nejhorší. Při jeho pravidelných milovaných procházkách ho srazila a těžce zranila řidička, tři roky pobýval na oddělení dlouhodobě nemocných. Podstoupil téměř dvacet operací dolních končetin. A sáhl si na opravdové dno. Musel se vzdát téměř všeho, co měl rád. A paradoxně ve chvílích nejhorších mu pomohlo to, po čem celý život toužil, sport. Nesplnil se mu sice sen stát se tělocvikářem, ale láska ke sportu v něm opět vzbudila motivaci k životu, začal opět cvičit, posilovat s činkou. A hlavně měl spoustu času přemýšlet o sobě, o svých blízkých. K řidičce, která ho zranila, necítí zášť, tvrdí, že každý máme svůj život nalinkovaný a vzepřít se osudu nelze. Člověka to nutí o sobě přemýšlet, hodnotit, co v životě udělal špatně a naopak. Možná i proto si stále zachovává pozitivní přístup k životu.
Průvodkyní na cestě do 13. komnaty Františka Peterky je redaktorka Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výjimečná a podle mého i značně skromná osobnost našeho filmu..Tak trochu herec proti své vůli, poněvadž on sám chtěl být původně atletem a tělocvikářem..Ostatně na jeho těle to bylo odjakživa znát..Krásné bylo i jeho vypravění o Státní konzervatoři a o svém prvním angažmá ve Slováckém divadle. Později s tím však sekl a napilno se začal věnovat filmu poté, co si ho všimli filmaři a udělali dobře. Jeho role jsou opravdu nesmrtelné zvláště ve filmech s Ivou Janžurovou nebo ve večerníčkovské klasice Krkonošské pohádky. Co je však důležité, i ve svém pokročilém věku je to stále Franta Peterků, tak jak ho známe, jeho vyjadřovaní, gestikulace, komika stále typicky Peterkovská. Jedna z nejlepších komnat, opravdu milých, vtipných a nesmírně dojemných, chvílemi jsem nevěděl jestli se mám smát a nebo brečet:-( ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mne osobně doposud nejlepší třináctá komnata. Díky Marii Burešové a jejímu naslouchání a nonverbálnímu moderování vynikly všechny lidské kvality tohoto jadrného muže liberecké činohry Státního divadla Františka Xavera Šaldy a současně i předního herce českého hraného filmu. Pozoruhodnost jeho životního příběhu, založeného na zdánlivě komickém paradoxu sportovního ideálu a vnuceného jeviště i síly vpravdě buldočí vůle, s jakou v mimořádně vysokém věku - kolem osmdesátky - zvládl hned seriál osudových příběhů svého života, tvoří osnovu, kterou v tomto pořadě nepotkáváme často. Tato zdánlivá komika je ve skutečnosti syntézou ztajené tragédie, ale i paralelního hledání a nalezení skutečného smyslu života. Tady nebylo potřeba příběh vymýšlet nebo se pracně vciťovat do jeho často i problematizovatelné hloubky. Naopak. Démanty se tu nabízely samy. A byly také beze zbytku vytěženy. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chtěl být olympijským vítězem a stal se Krakonošem. Zvedal tuny železa, cvičil dle Kodymovy metody dynamické rozpínavosti, ale bez jakýchkoli uměleckých ambicí ho živilo divadlo a film. Životní zkušenosti a negramotná čtenářka z dlaně ho přesvědčily o nevyhnutelnosti osudu, jehož přesně mířeným ranám se nedokázal vyhnout ani když byly několik let dopředu avizovány. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Strašně sympatický a citlivý člověk. Jako herce, zejména v komediích, jsem ho měl strašně rád. Tady jsem poznal, jaká je to vyjímečná osobnost. Cikánka mu v devatenácti letech vyčetla budoucnost z ruky a ono se mu to vše, po celý život plní. Sportovec každým coulem. A jak sám říká, ať se naučil jakoukoliv těžkou roli, stejně si ho všichni pamatují jako Krakonoše, ač tam řekl třeba jen pět vět, během jednoho dílu. Tato komnata je dojemná a plná emocí a určitě nakloní vaše sympatie k tomuto muži. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Komnata za čtyři, Peterka za pět. Mám ho moc ráda a bylo mi ho strašně líto. Jsem moc ráda, že se ze všeho vyhrabal. Pěkné komentáře, zvlášť TN. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na to, že je panu Peterkovi skoro 90 let (2012) tak vypadá opravdu skvěle. A že už mu trochu pracují nervíky, to už se v tomto věku dá tolerovat. Ono zůstat na takovou dobu v nemocnici, kór když jste duší sportovec, to musí být opravdu životní zkouška. Naštěstí se s tím vyrovnal a i s francouzskými holemi chodí jako za mlada. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 90. letech bych chtěl být tak vitální jako právě František Peterka. Ti jeho filmoví žárlivci už byli skoro legendární a on se tak bohužel nedostal k ničemu více. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

František Peterka je jistě skvělej člověk a zajímavá osobnost. Nějak mi nepřišlo, že když se na starý kolena dostal do nemocnice se zlomeným krčkem, tak to z něj ještě nedělá představitele 13. komnaty, ale ani moc mi to nevadilo, protože vyprávěl poutavě. Peterka je pro mě skutečný Iron Man, protože celej život to byl chlap jak hora a i ve svých 90. letech pořád vypadá jako chlap a ani nemá šedivý vlasy. Neustále zmiňoval, že chtěl celej život být olympionikem a že proto furt někde něco zvedal, ale nikdy neřekl, jestli pro to skutečně něco udělal po formální stránce, jestli se stal třeba členem nějakýho klubu, kterej by ho pak nominoval na olympiádu apod. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Ohromně sympatický a charismatický chlap, skvělý sportovec a nedoceněný komediální herec. Hltal jsem každou minutu. ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

forrest11 

všechny recenze uživatele

Na svoj vek a po vsetkych tych problemoch vyzera tento velky umelec neskutocne dobre! Stale rovnako vitalny, vtipny a charizmaticky ako za cias svojej najvacsej slavy. Prajem este vela zdravia. ()

Reklama

Reklama