Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel Vítek je hvězda české pop-music. Už v roce 1986 zazářil hitem "Má svůj den". Zakrátko se stal idolem dívčích srdcí.
V té době málokdo tušil, že je Pavel Vítek homosexuál. On sám v tom dlouho neměl jasno. Měl řadu partnerek, ještě na vysoké škole se oženil. Manželství nevydrželo dlouho, důvodem rozchodu prý ale nebyla jeho homosexualita. Nicméně právě v letech po rozvodu žil v takříkajíc schizofrenní situaci. Uvědomoval si svou jinou sexuální orientaci, ale zároveň by měl rád takzvaně normální rodinu. Vypráví, že v den, kdy se s definitivní platností rozhodl žít jako všichni ostatní "normální" lidé potkal mladíka jménem Janis Sidovský. Bylo rozhodnuto. Se Sidovským žije už osmnáct let.
Ještě řadu let však svůj vztah udržovali v tajnosti. V devadesátých letech je už veřejným tajemstvím, stanou se naším nejznámějším homosexuálním párem a po schválení zákona o registrovaném partnerství také prvním párem, který oznámil, že veřejně uzavře takový svazek.
Obsahem filmu ovšem není jen prosté převyprávění příběhu Pavla Vítka a Janise Sidovského. Jde trochu o víc. Jde o to, čemu se dnes říká coming out. Jde o skoncování se skrýváním a tajnostmi, o překonání strachu z posměchu a odsouzení ze strany okolí, o odvahu přiznat se ke své přirozenosti, o přijetí sama sebe, o ztotožnění se svojí orientací. A to není ve společnosti ovládané mnoha předsudky nic snadného.
Průvodcem je publicista a překladatel Josef Rauvolf. S problematikou je poměrně dobře obeznámen. Byl osobním přítelem Allena Ginsberga, který svůj coming out provedl již v padesátých letech. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Pavel1000 DVD
27.11.2018
apokar DVD
02.02.2018
konrad DVD
12.10.2016
roswelll DVD
15.09.2016
Karrfik Jiné
15.02.2010

Reklama

Reklama