Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Ladi Kerndla (S02E20)

(epizoda)

Obsahy(1)

Dvaašedesátiletý jazzový a swingový zpěvák Laďa Kerndl prožil pestrý a pohnutý život. V šestadvaceti odešel na moře jako kytarista a sólista lodního orchestru a zůstal tam čtyřiadvacet let. Každý rok se sice do republiky vracel na dovolenou a příležitostně vystupoval i nahrával s orchestrem Gustava Broma pro brněnský rozhlas, ale doma byl prakticky neznámý.
Až rok 1994 všechno krutě změnil. Kerndl - také díky nestřídmému životu na lodích - onemocněl rakovinou krku, po těžké operaci a ozařování zhubl o 32 kg, lékaři mu nedávali šance na přežití. Umíral. Osud, na který Laďa Kerndl hodně věří, mu ne poprvé nabídl další šanci. Zpěvák se dostal z nejhoršího a po rekonvalescenci začal v roce 1995 zase zpívat. Na loď se už s oslabeným zdravím vrátit nemohl, i když by býval chtěl, a tak začal téměř v padesáti letech dobývat česká pódia.
Dnes už má svou - trochu nenápadnou, ale jistou - pozici na českém hudebním nebi. Jako jediný zpívá americké evergreeny 40. až 60. let v originále. Každý rok vydává nové CD, má svůj okruh posluchačů a v domácí populární hudbě nemá ve svém stylu konkurenci - je to přece jenom okrajový žánr. Také proto jeho písničky naše rádia prakticky nehrají.
Vladimír Kerndl je přesto populární - především u starších fanynek - díky romantickému životnímu příběhu, mužnému vzhledu a někdy trochu drsnějšímu vystupování. Nahrál desítky písní pro veřejnoprávní i soukromé televize. Jako dobrý vypravěč bývá častým hostem rozhlasových i televizních talk show. Před třemi lety se jeho nemoci věnoval cyklus ČT Diagnóza.
Pořad 13. komnata začíná tam, kde Diagnóza skončila: u Kerndlova osudového roku 1994. Je to příběh o sestupu na nejhlubší dno a o nečekané cestě vzhůru. Zabýváme se i tím, jak se změnil Kerndlův přístup k životu, k práci a jak jeho zkušenost poznamenala ne zcela vztahy s dcerou a synem.
Průvodkyní třináctou komnatou Ladi Kerndla je redaktorka Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V této dokumentární reportáži se podařilo autorskému týmu přesně a s až fotografickou akríbií zachytit životní příběh jednoho z posledních londonovských romantiků naší doby v jeho pádech i vzestupech. Život vedle osobnosti Kerndlova typu sice není z nejsnadnějších, ale určitě patří k těm méně bolestným. Bolestné je tu totiž více než vyvažováno plností a bohatostí života. A - jakkoliv paradoxně a snad až neuvěřitelně to zní - i zodpovědností, láskou a zvláštní poctivostí žitého hrdinova života nejen jeho, ale i okolí jeho nejbližších. Zdánlivý klid a věcnost, se kterou tu jsou i vyhrocená fakta života i Kerndlova, i jeho rodiny prezentována, jsou pro podobný, dnes už velmi vzácný způsob života příznačná. Marii Burešové se podařilo tyto citlivé momenty prezentovat nejen s nezastíranou úctou, ale i nezkreslující věcností. Myslím, že zpěvák a člověk Kerndlova osobnostního rozměru si to zaslouží právě tak jako diváci-spoluúčastníci líčení tohoto nevšedního životního příběhu. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ladislav Kerndl je skutečný majstr ve svém oboru, byť jeho hudba není můj šálek čaje. Vyrovnal se ale z těžkou chorobou a to se cení. Co však ocenit nemohu je jeho dcerka, která by měla místo zpívání spíše předvádět erotické prádlo. ()

Reklama

Reklama