Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Vladimíra Brabce (S03E33)

(epizoda)

Obsahy(1)

Vladimír Brabec byl od roku 1959 členem Národního divadla. Hrál tam mnoho hlavních postav a jeho herecká kariéra měla nastartováno i na televizní a filmové role. Do cesty mu ale vstoupily dva důležité momenty, které jeho pracovní a i soukromý život ovlivnily a posunuly trochu jiným směrem.
Fenomén totalitního seriálu Třicet případů majora Zemana, v němž Vladimír Brabec hrál hlavní úlohu, je stále tématem k diskusi, která souvisí s tím, zda máme či nemáme dělat tlustou čáru za naší minulostí. Pro Vladimíra Brabce je to také stále živé téma, i když se o něm nechce vyjadřovat a odmítá o něm komunikovat s novináři. Přiznává, že mu tahle role ovlivnila jak pracovní, tak soukromý život. A dokonce ovlivnila život i jeho dětem, které se kolem filmu a herectví pohybují dodnes.
Seriál o historii československého komunistického bezpečnostního sboru Třicet případů majora Zemana dodnes vyvolává rozporuplné reakce. Někteří říkají, že jde o napínavé detektivky, jiní v něm právem vidí nástroj propagandy. V tomto seriálu hrála celá řada populárních českých herců. Někteří se tváří, že s tím nemají problém, jiní by na seriál raději zapomněli a jen menšina o svém účinkování v něm dokáže mluvit jako o pochybení. Život Vladimíra Brabce ovlivnily dvě věci. Jednak tato role, ale také nemocné srdce, které ho v jeho životě zradilo dvakrát. V roce 1974, když už byl seriál roztočen, dostal infarkt přímo na jevišti Národního divadla. Filmaři na herce počkali, až se uzdraví, protože natáčení seriálu bylo v plném proudu a on pokračoval dál. Tehdy Vladimír Brabec nepředpokládal, že si touto rolí paradoxně zavře dveře do televizních studií, do divadla a k dalším filmovým projektům. Když byl seriál hotov, mnozí mu záviděli, že "si hodně vydělal", ale režiséři ho přestali obsazovat. Dodnes mu málokdo z lidí řekne jeho pravým jménem - vždycky "major Zeman". Když ho takto oslovují lidé na ulici, občas mu povolí nervy a zeptá se, zda znají jeho pravé jméno.
Jak se dnes na účinkování v seriálu dívá jeho představitel? Přiznává si jeho propagandistické zaměření? Kdyby měl v rodině někoho, kdo byl v padesátých letech vězněn, viděl by to stejně? Jak se herec Vladimír Brabec dívá na mediální útoky proti své osobě i proti seriálu? Jak řeší otázku, kterou museli v totalitních dobách řešit mnozí herci - vzít roli, či ji veřejně odmítnout?
13. komnata Vladimíra Brabce by ale neměla být pouze o jeho roli v kauze "major Zeman", i když i ten druhý problém s ní vlastně souvisí. Je to jeho nemocné srdce. Zradilo ho ve čtyřiceti letech a v roce 2002 znovu. Když se na sklonku života začal tento bezesporu vynikající herec ze stínu majora Zemana dostávat a mohl by se "přehrát" například do rolí dědečků a podobně, potkala ho na ulici zástava srdce a téměř zemřel. Vyřadilo ho to definitivně z rozjetých hereckých projektů a z milovaného jeviště. Dnes se Vladimír Brabec věnuje dabingu, práci v rozhlase a hostuje ve dvou představeních na pražských scénách. Film mu už nikdy od doby majora Zeman nedal příležitost. On už dnes přiznává, že major Zeman mu v herecké kariéře ublížil. Za jeho talentem a ztrátami v hereckém životě se poohlédneme v jeho 13. komnatě.
Průvodcem bude moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar DVD
02.02.2018
roswelll DVD
25.03.2017
konrad DVD
23.11.2016
Ony Jiné
24.06.2010
Karrfik Jiné
15.02.2010
frings DVD
30.01.2010

Reklama

Reklama