Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Tomáše Dvořáka (S03E29)

(epizoda)

Obsahy(1)

Atlet Tomáš Dvořák se navždy zapsal do sportovní historie jako trojnásobný mistr světa v desetiboji a ve své době i jako světový rekordman.
Přesto po celou dobu své sportovní kariéry bojoval s vážnými zdravotními potížemi. Od dětství totiž alergií na vyšší byliny, prach, stromy a jak on říká, "takové to, co je všude." K tomu trpí celoživotně zátěžovým astmatem. Má a měl záchvaty během tréninku, během přípravy na mistrovství i před závody.
Každý vrcholový sportovec řekne, že jeho výkony jsou závislé na třech věcech - samozřejmě kvalitním tréninku, ale hlavně na momentální fyzické kondici a momentální psychice.
Tomáš bojoval naprosto se vším. Jeho sportovní život byl jedno velké napětí a stres z toho, co se stane na závodech (například i při změně klimatu, která je také součástí sportovcova života). To všechno střídalo překvapení z najednou špičkové kondice a medailového výsledku, které třeba v tu chvíli Tomáš ani nečekal. Vzápětí zase pád a několikatýdenní nebo i několikaměsíční výpadek organismu tak totální, že ani takový sportovní dříč, jakým Tomáš Dvořák je, nic nezmohl. A právě tahle vlastnost - to že je obrovský dříč znamenala, že ještě on sám svému organismu v mnoha případech ubližoval. Snažil se totiž svůj hendikep "přetrénovat" nadměrnými dávkami tréninku. Zkrátka pro laika to znamená - musel trénovat a čelit nemocem daleko a několikanásobně víc než "normální" sportovec.
"Já jsem nikdy nebyl ambiciózní typ, který chtěl sbírat medaile," říká sám o sobě Tomáš Dvořák. "Dokonce jsem ani nebyl velký talent. Já byl jen od malička dříč a sport mám rád. Jsem takový sportovec - dělník. Nedívám se na svůj hendikep s lítostí nebo smutkem. Nelituji, že jsem dělal sport a ne třeba něco, kde bych se tak nemusel se svým zdravím potýkat. Sport mám dodnes strašně rád. Moje 13. komnata není zavřená, nejsem z ní nijak smutný. Ale kdybych ji měl pojmenovat - je to bezmocnost. Snažil jsem se, bojoval jsem s tím, trénoval, věřil a vždycky před závodem doufal, že tentokrát to bude jinak. Ale ten boj se opakoval znovu a znovu."
O souboji s nemocí při podávání nejvyšších sportovních výkonů hovoří s Tomášem Dvořákem moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Tomáš Dvořák: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve světle sdělených skutečností lze považovat celou Dvořákovu sportovní dráhu za vítězství vůle, houževnatosti, rvavosti v nejlepším smyslu slova nad neblahým neduhem, který by každému druhému víc než vystačil na zdůvodnění toho, proč se nevyplácí trvale trénovat a dřít. Obdiv se tak v tomto případě mění v zaslouženou úctu k muži, který zvládá nejen svou oslnivou dráhu, ale i rodinu, v níž se očividně - a zjevně velmi rád - sluní. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama