Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Romana Vojtka (S03E37)

(epizoda)

Obsahy(1)

Herec, zpěvák, tanečník a moderátor Roman Vojtek vystudoval brněnskou JAMU, obor muzikálové herectví. Již v průběhu studia hostoval v několika inscenacích Městského divadla Brno, například v muzikálech: Sny svatojánských nocí, Bastard nebo Divotvorný hrnec. Velké a krásné role jej potkaly i v činohře.
V roce 1996 dostal nabídku na jednu z hlavních rolí v pražském nastudování muzikálu Vlasy. Přibližně v téže době se stává spolumajitelem nahrávacího a dabingového studia, které v současné době funguje jako jedno z největších a nejmodernějších studií na Moravě. Na pražské scéně jste mohli Romana vidět v muzikálu Pomáda, hrál i v muzikálu Dracula a mnoha dalších. Stal se historicky prvním vítězem taneční Show StarDance. Hraje v televizi i ve filmu.
Pro většinu televizních a divadelních diváků je Roman Vojtek mladý, bezproblémový muž, který na co sáhne, to se mu daří. Jde z role do role, sbírá ocenění a působí dojmem, že životem jen lehce proplouvá. Mezi diváky je velmi oblíbený. Ani jeho nejbližší spolupracovníci, kolegové a kamarádi ale nevědí, že si s sebou nese trauma, se kterým se dodnes těžce vyrovnává a které má dodnes silný vliv na jeho život. Novinářům se svým příběhem nikdy nesvěřil.
13. komnata se stala prvním pořadem, kde o svém příběhu promluvil. Roman se narodil roku 1972 ve Vsetíně. O tři roky později se narodila jeho sestra Edita. Klasická rodina, často jezdívali na nedalekou chalupu, Roman začal po základní škole chodit na učiliště. Vše probíhalo naprosto normálně až do roku 1985, kdy Romanova maminka zjistila, že se jí na prsu utvořila bulka. Okamžitě šla k lékaři, ale ten jen mávl rukou s tím, že je to jakýsi tukový lipom. Bohužel se tak promeškala příležitost léčit počínající rakovinu a maminka později na tuto nemoc zemřela, v pouhých 39 letech. Romanovi bylo 16 a jeho sestře Editě 13 let. Tatínek se ze situace zhroutil a odešel do invalidního důchodu. Zanedlouho poté následoval první infarkt. Na další o pár let později zemřel.
Roman si dodnes vyčítá, že mamince v době její nemoci více nepomohl. Byl puberťák, a proto mu jakákoli slova útěchy připadala "trapná". Dodnes si vyčítá, že ji alespoň jednou neobjal a neřekl, že je s ní. Dnes už to nenapraví. Uzavřel se do sebe a dlouho nekomunikoval s okolím. Jeho maminka odešla v době jeho dospívání, kdy ji nejvíc potřeboval.
Roman nedovedl být sám, našel si přítelkyni, známou herečku Danielu Šinkorovou, ale jejich vztah zřejmě ztroskotal i na tom, že Roman chtěl rychle a za každou cenu vytvořit novou rodinu.
Celých deset let Roman raději neslavil Vánoce. Nedovedl to. Vzpomínky byly příliš živé. Často pobýval u strýce nebo v rodině své přítelkyně. Ale stačila nevinná otázka jejích rodičů, kdy se setkají s jeho maminkou a tátou a Roman byl na dně.
Krátce po smrti tatínka oznámila Romanovi jeho sestra Edita, že odjíždí s přítelem do Bolívie. To bylo nadlouho naposled, kdy Roman svou sestru viděl a kdy o ní slyšel. Teprve po letech mu Edita vyprávěla svůj dobrodružný příběh, který naštěstí skončil happy endem, když se sestra v Bolívii vdala.
Roman se stále ještě úplně nevyrovnal s ztrátou rodinného zázemí, ale dnes již se pokouší budovat svou vlastní rodinu. Snad se mu to konečně podaří. Na cestě do jeho třinácté komnaty provází diváky moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobré, velmi osobní.. Nejprve působí Vojtkova zpověď poměrně odtažitě, jakoby svůj úděl nebral zpovídaný ani vlastně moc vážně, vzápětí se ale dostává divákovi náležitě pod kůži. Přesně ví, co chce říct, stále netuší, co cítí, ale jednou se s tak zásadní ztrátou vyrovná zřejmě úplně. Velmi civilní a nadmíru citlivá zpověď od člověka, který ač může na lidi tak působit, nehází do placu jen prázdná slova. Jeden z těch silných dílů cyklu, který je dobré si vyhledat v archivu České televize. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hezký a přitažlivý 36letý Roman Vojtek s pěknou postavou umí ode všeho něco - hrát, zpívat, tancovat, bavit a zřejmě i podnikat. Přesto mám pocit, že dostal naděleno sice všeho, ale jen v omezené míře. Ke slušné obživě to určitě stačí. K zapsání do dějin asi ne. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama