Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Pavla Landovského (S04E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jak se žije a hraje po mrtvici? Nespoutanou osobnost známého herce nezastaví ani zdravotní indispozice.
Pavel Landovský patří stejně jako jeho dřívější souputník a přítel Václav Havel ke generaci šestatřicátníků. Letos v září oslaví sedmdesát dva let. Sedmdesátiny už pro své přátele zorganizoval jako devětašedesátiletý. Když se ho další z přátel, hudebník a malíř Vlastmil Třešňák ptal, proč slaví 70, když je mu teprve 69, odpověděl, že je to proto, že by se příštích narozenin nemusel dožít. A nechce přijít o oslavu.
Landovského divoký život, k němuž patřil zákaz hraní v 70. letech, potyčky s StB kvůli Chartě 77, časté výslechy a nucený exil, je pověstný. Divokost si zachoval i dnes, přestože byl stižen malou mozkovou příhodou, neboli mrtvicí a má řadu dalších zdravotních neduhů. Podobně jako řada jiných velkých herců ovšem v momentě, kdy je postaven před kameru, nebo na jeviště, ožije a rázem zapomene na své potíže.
Jeho charisma je stále obrovské, impulzivita a také typická vulgarita ("arogance nikdy, vulgární to jo, jako Palivec," říká o něm Vlasta Třešňák) může na první pohled odradit. Při bližším zkoumání se ale objeví citlivé jádro herce, režiséra a dramatika, maskované křikem a netrpělivostí. Landovský popisuje své problémy se čtením a psaním tak, jako by vyprávěl zábavnou historku. "Už jsem natočil dost filmů, s touhle poruchou."
Ve filmu se o nespoutané osobnosti Pavla Landovského a jeho životu, jak jej žije dnes, po mrtvici, vyjádří přátelé Václav Havel a Vlastmil Třešňák, syn Jakub se sestrou Helenou, rodinná přítelkyně Kamila Moučková a režisér Jiří Krejčík.
Dokument končí ve chvíli, kdy Landovský vyráží na další natáčení - chystá se na televizní pohádku a hned poté na hraný film, kde byl obsazen do hlavní role. Loď pluje dál.
"Pavel Landovský je jako ledoborec", říká průvodce 13. komnatou Jaroslav Dušek, "překonal mrtvici a zase točí". (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar DVD
02.02.2018
konrad DVD
12.10.2016
roswelll DVD
15.09.2016
Karrfik Jiné
15.02.2010
frings DVD
30.01.2010
vok DVD
03.10.2008

Reklama

Reklama