Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Jaroslava Čejky (S04E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

Výjimečný osobní příběh známého mima a tanečníka, který svůj život zasvětil baletní kariéře.

Tanečník a mim, který letos obdržel cenu Thálie za celoživotní mistrovství, se většině lidí vybaví jako ten "pan Slepice". Někteří si možná vzpomenou i na jeho Tinu Turner, operní zpěvačku nebo černošku z různých zábavných pořadů. Přitom J. Čejka výborně tančil téměř 20 let na prknech Národního divadla. Z těchto představení se ale nedochovalo nic, kromě jeho problémů s koleny. Dlouho ale nezbytnou operaci odkládal, protože se staral o svou přes sto let starou matku, s kterou žije po celý svůj život. Jejich vztah byl poněkud zvláštní. Jaroslav Čejka měl pocit, že mamince osud něco dluží, protože zůstala sama s ním a jeho o deset let starší sestrou. Sestra se vdala a odstěhovala, ale Jaroslav měl pocit, že on musí s maminkou zůstat. Navíc u ní cítil bezpečí a jistotu, svým způsobem mu tak bylo dobře.
O jeho odlišné sexuální orientaci si spolu nikdy nepromluvili. Dnes je téma homosexuality poměrně normální, ale před padesáti lety to bylo úplně jiné. Toto téma bylo doma tabu stejně, jako jím bylo v té době v celé společnosti. I on sám na přímé otázky redaktorky Jany Klusákové odpovídá jen v náznacích. Maminka Jaroslavovi celý život určovala, koho si může domů vodit a koho ne. Nedávno zemřela a on zůstal sám. Teď mu nějaký přítel chybí. Komik, který celý život rozdával smích, zůstal na stará nemocná kolena sám. Aby vyšel s penězi, objíždí různé štace.
Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal?
"Múza mě z toho musí vysvobodit," říká... Nyní se chystá na operaci s koleny. Uvidí se, zda se po maminčině smrti dokáže - obrazně i ve skutečnosti - postavit na své vlastní nohy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejen otcovská arogance, ale i přepjatá mateřská láska mohou vést k tragédiím i notně přezrálých dětí. Životní "sešup" vynikajícího mima a parodizéra, osudově závislého na matce-mateřské sani, by měla být pro všechny varováním. Milovat a starat se o své blízké, ale tak, aby láska k druhým nepřerostla postupně v nelásku k sobě samému. Čejkovi lze na jeho nesnadné a v mnohém opožděné životní cestě přát jen to nejlepší. Hlavně kuráž a nebojácnost. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze všech 13. komnat, co jsem viděl, je tahle asi nejlepší. Jaroslava Čejku jako umělce v podstatě neznám (krom několika jeho grotesek), ale mám ho tak nějak v oblibě; dlouhodobě mě udivuje jeho schopnost smát se na ten svět, kterej mu opakovaně dává po tlamě. Je neskutečný, že se celý život s úsměvem na tváři staral o svou ultrasobeckou matku a obětoval jí svůj život a to až do jejích 107 let, kdy už to konečně nechala bejt. Občas, když se dal Čejka bez zjevného důvodu do tichého a zajíkavého smíchu, vzpomněl jsem si na svého někdejšího šéfa, kterej dělal to samý a mě z toho bylo vždycky mdlo. Jinak když jsem viděl neskutečnej bordel v Čejkovo bytě, napadlo mě, jestli náhodou není syllogomaniak. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaroslav Čejka - mím, tanečník, herec, svojský umelec. Nikdy som nepratril medzi ľudí, ktorí dokázali oceniť jeho výstupy. Avšak priblíženie osobnosti, súkromia a života, tohto dnes už takmer sedemdesiatnika, ma zaujalo. Jeho prehnane silná väzba na matku a potláčanie vlastnej sexuality spravilo z neho zvláštneho podivína, večne sa odvolávajúceho ma múzy a umenie. Mal na dosah ruky sľubnú kariéru. Bez rozmýšľania sa jej vzdal kvôli svojej egoistickej matke. Nakoniec dopadol ako legenda česko-slovenských transexuálov a zdá sa, že je s tým spokojný. *** ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuto komnatu jsem zhlédl až dva roky po odvysílání. Pan Čejka je zajímavá osobnost, která si zaslouží obdiv. Zůstal se svou matkou o kterou pečoval. Takhle by se mělo chovat více lidí. Bohužel jeho matka zemřela měsíc po natáčení. Smekám před vámi klobouk Jaroslave. Máte ode mě pěkné čtyři hvězdičky. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

To byla pecka - pořad o tanečníkovi a mimovi, který je celému národu znám jako ta "slepice". Zhlédnutí jedné takové 13. komnaty trvající 25 min. vydalo za několik celovečeráků. Tohle bylo naprosto vyjjímečné. Poslední etapa před smrtí (maminka), pana Čejky nezdolný optimismus (možná naivní) v kombinaci s vlastní fyzickou nemohoucností, odhalení jeho 13. komnaty uvnitř bytu a do toho všeho baba Klusáková, která je prototypem protivné závistivé osoby a jejíž účinkování (celkem časté) v takovém dobrém pořadu prostě nechápu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama