Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Jiřího Ježka (S04E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kluk, který v jedenácti letech přišel o nohu, se stal navzdory a vlastně díky tomu trojnásobným paralympijským vítězem. Když bylo Jiřímu Ježkovi 11 let, porazilo ho auto a přišel o nohu. Místo školy se učil chodit o berlích, pak dostal protézu. Bál se prvního setkání se svými kamarády a taky první cesty zpátky do školy. Posměchu se ale od spolužáků nedočkal. Duší totiž zůstal Jirka pořád stejný, kamarádský, bavič třídy, velký sportovec. I s protézou chodil hrát fotbal, volejbal, jezdil na bruslích, dokonce se zúčastnil i přeborů v gymnastice. Po střední škole začal pracovat jako protetik. Díky svému handicapu dobře rozuměl svým klientům. Postupně se začal věnovat cyklistice, nejdříve na amatérské a později na profesionální úrovni. Závody jezdil i se zdravými sportovci a začal je porážet. Obrovsky dřel a úspěch se dostavil. Třikrát se stal paralympijským vítězem a pořád chce závodit dál. To, že nemá nohu, bere jako obrovský dar. Říká, že kdyby ji měl, byl by obyčejný člověk a žil možná nezajímavý život. Takhle ho úraz donutil překonat sám sebe a posunout hranice svých fyzických možností. Cyklista Jiří Ježek je velkým příkladem pro stejně postižené sportovce.
Pořadem provází moderátorka Zuzana Burešová. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každá doba potřebuje své hrdiny. Skutečné muže a opravdové ženy. Ty, kteří se neptají, zda, kudy a jak dál, co za to, ale prostě jdou. Ne každý může být hrdinou velkých dějinných okamžiků, ale každý, má-li vůli a houževnatost, může vítězit v tom druhém, pro každého dosažitelném hrdinství. Hrdinství všedního dne spočívajícím ve schopnosti zvládnout umění žít. Jiří Ježek svou parketu našel a vymezil slovy, že je rád za svou invaliditu, bez které by jen stěží objevil sám sebe. A dosáhl toho, čeho dosáhl. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůle jedince je nezměrná a Jiří Ježek to dokazuje ze 125 procent. O tom, že něco nejde tenhle člověk nechce slyšet a to je dobře, rozhodně inspirace pro nás všechny. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jiří Ježek je praktický člověk s velkým sportovním srdcem. Nejenže dokázal psychicky překonat následky úrazu, ale navíc přes své zranění podává nadlidské výkony na velocipédu a svých poznatků využívá při práci. Nějakou tajnou jizvu na dušičce jsem sice neobjevil, ale pozorování příběhu vítězství lidské vůle bylo velmi inspirující. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama