Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nelehký osud jedné z nejkrásnějších a nejobsazovanějších hereček 60. let minulého století, nejznámější z role Zdeničky Svaté ve filmu Ostře sledované vlaky. Natočila desítky filmů, nesmrtelnou z ní udělala role Zdeničky Svaté v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky. Kdo by neznal scénu, kdy její pozadí razítkuje Josef Somr. Často se objeví otázka - žije ona ještě vůbec? Kde? A co vlastně dělá? Žije, je jí 62 let, málokdo už by v ní našel někdejší krásku. Byla opravdu idolem své doby. Jak skončila? Proč odešla v roce 1985 do Berlína? A jak je možné, že žena po šedesátce zatím nikdy neměla svůj domov? Šťastnou rodinu? Život pro ni napsal opravdu srdceryvný scénář. Stíhala ji jedna pohroma za druhou. Dvakrát ji zcela vykradli, třikrát vyhořela, jednou kvůli výbuchu, který zničil téměř vše. Stále začínala a začíná znovu.
Prošla si krutou rakovinou tlustého střeva, prošla si léčbou z alkoholové závislosti. Na co v životě sáhla, to se jí nepodařilo. Jako krásná žena neunikla pozornosti vlivných a známých mužů. Pět let chodila Jitka Zelenohorská se zpěvákem Waldemarem Matuškou. Bylo to v 60. letech, kdy se Matuška přetahoval s Gottem o první místo v žebříčcích popularity a Zelenohorská hrála ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Ukradená vzducholoď. Kam Jitka s Waldou přišli, tam budili pozornost, byli krásný pár. Pak do Waldova života náhle vstoupila Olga Blechová a idylce byl konec. Matuška si vzal Olgu a Jitka se po čase vdala za barrandovského producenta Jana Miliče. Manželství se však nevydařilo. Po rozvodu se seznámila s německým státním příslušníkem Peterem, všechno opustila a odešla za ním do Berlína i za cenu toho, že se přestala věnovat herectví. Málokdo by věřil, že jedna z nejkrásnějších hereček českého filmu pracuje v Německu jako prodavačka konfekce. Styděla se za to, proto do Čech dlouho nejezdila. Třetí vztah se však Jitce konečně vydařil, u manžela našla porozumění, které celý život hledala. Bohužel jí lásku sebrala předčasná tragická smrt Petera. Dnes je sama, bydlí střídavě v Berlíně a v Praze. K herectví se už vrátit nemůže a ani nechce, zůstaly jí jen vzpomínky na krásné filmy. Průvodcem třináctou komnatou Jitky Zelenohorské je moderátor Aleš Cibulka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu až tragikomické životní osudy, jedné z nejhezčích a v 60' letech i nejobsazovanějších československých hereček...ps: Do Waldy Matušky bych to nikdy neřekl, ale známe co dovedou ženy...:-) ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Téma 7/10/// +hudební podklad, záběry z filmů, zajímavé informace -žádné konkrétní téma/// Vždycky mám radši když se třináctá komnata točí okolo nějaké herečky nebo herce. Přeci jen je mi to blíže něž nějaký sportovec nebo jiná osobnost pro mě spíše neznámá. V tomto případě jsem si tak nějak přišel na své a určitě to pro mě bylo zajímavé. Třebas už jen proto, že Jitku jsem jako herečku nezažil a tady jsem se mohl souhrnně o ní něco dozvědět. Da se říct, že patřila mezi herečky s hezkou tvářičkou, které byly do filmů obsazované právě z tohoto důvodu. To bych ovšem určitě nepovažoval za zápor. Ono totiž vždycky takovýchto hereček bylo potřeba a dnešek není výjimkou. Schválně co potká a jaké osudy čekají na dnešní herecké hvězdičky?/// Celkem 74%/// ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jitka Zelenohorská rozhodně není, respektive nebyla dobrou herečkou. Slušné výkony dokázala podávat v podstatě jen pod pedantickým vedením Jiřího Menzela a i tam stojí její výkon spíš na hezké tvářičce v kombinaci s jakousi čistotou a nesmělostí než na jakkoli nadprůměrném herectví. To dokládá i tento díl "13. komnaty", protože osobnost Jitky Zelenohorské vyznívá přes všechny životní katastrofy (kterých není zrovna málo) vcelku nezajímavě, povrchně a ploše. Na kvalitě mu ovšem nedodala ani režie, která je zoufale konvenční a jednoduše chronologicky zpracovává téma Jitčiných vztahů a herecké kariéry, aby potom ve "zbylém čase" sdělila cosi o "problematice" Jitčiných bytů. celkový dojem: 50% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama