Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Jany Lorencové (S04E19)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známá investigativní novinářka žije s pocitem, že urputnou snahou dotáhnout sledovanou kauzu do konce ohrozila život svého respondenta a jeho rodiny. Jana Lorencová je známá investigativní novinářka. Od roku 1970 pracovala z politických důvodů skoro dvacet let jako servírka, teprve pak se mohla vrátit k profesi, kterou v 60. letech studovala. Prošla několika tištěnými médii a v roce 1994 zakotvila v České televizi; přízeň publika i nepřízeň mocných získaly její důsledné reportáže v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí – těch reportáží bylo na 250. Nejznámější jsou její reportáže o cause LTO (lehké topné oleje), o podvodech s drahými kameny a krachujících kampeličkách. Jana Lorencová získala řadu novinářských ocenění, např. cenu Ferdinanda Peroutky, Křepelky a Trilobita.
Jana Lorencová se svěřila redaktorce Janě Klusákové s velkým trápením: s největší pravděpodobností svou urputností a snahou dotahovat věci až do konce „dotáhla do úplného konce" život jednoho ze svých respondentů. Tento naivní člověk, vyučený malíř a natěrač si v době, kdy tady lítaly miliony ve vzduchu, chtěl ne zcela poctivě přivydělat a připletl se do cesty zkušeným obchodníkům s drahými kameny, kteří hledali přesně takový typ člověka jako tzv. bílého koně. Jana Lorencová s ním natočila jeho příběh v době, kdy se vrátil z Kyrgyzstánu, kam ho jeho bossové vyvezli poté, co jim posloužil. Několikrát ji během natáčení prosil, aby mu v případě, že by se něco stalo, pomohla. Měl nejspíš zkraje na mysli ztrátu zaměstnání. Ta následovala ihned po odvysílání reportáže o něm. Pak přišel o byt a nějakou dobu se vyskytoval v Praze spolu se ženou a dvěma malými dětmi. Od té doby není jasné, co s ním je. Jeho děti jsou v Klokánku v Praze a jeho žena žije v nouzové ubytovně v Praze. Jana Lorencová má pocit, že tohoto člověka vystavila jako terč. Ještě před tím, než zmizel, volali jí on i jeho žena, že mají strach, aby o nich nemluvila... a ona to podcenila.
Třináctou komnatou Jany Lorencové je rozpor novináře, kterému se v nové terminologii říká investigativec: kam až může pátrat, zkoumat, šťourat a odhalovat, a kdy nastává čas k rozvaze a ohleduplnosti? Nepřináší taková novinářská práce víc škody než užitku? Co je přednější – profesní úspěch, nebo lidský přístup? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možnost manipulace s lidskými osudy se nedá vždy omluvit právem na zveřejnění získaných informací. Tuto komnatu by měli povinně sledovat všichni investigativci, aby viděli, kam až může vést jejich zběsilá honba za senzacemi, když v sobě nebudou mít správnou dávku odpovědnosti. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Lorencová mě zaujala, proto jí naprosto zaujatě fandím. Troufne si i tam, kde ostatní radší jen šoupou nohama. I na ČT to nakonec bylo moc. ()

Reklama

Reklama