Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát se podíváme do velice unikátní třinácté komnaty. Dá nám do ní nahlédnout nejstarší žijící česká herečka Zita Kabátová. Narodila se 1913 na Malé Straně, kde prožila válečné dětství a takřka idylické prvorepublikové mládí. Hrála ve více než 60 filmech, poprvé to bylo v roce 1936 ve filmu Václava Kubáska Světlo jeho očí, k nejznámějším patří Slavínského film Muži nestárnou nebo Svitákův Přednosta stanice, kde si zahrála po boku Vlasty Buriana. Své poslední role dostala ve filmech Želary Ondřeje Trojana a Babí léto Vladimíra Michálka. Na jaře oslavila pětadevadesáté narozeniny a jak sama říká, byla svědkem všech podstatných událostí moderních dějin. Prožila dvě světové války, zažila začátek filmu, rozhlasu i televize a všechny československé a české prezidenty... I když ji komplikovaná zlomenina odvedla z domova do léčebny pro dlouhodobě nemocné, vůbec si nestěžuje. Přijímá návštěvy, čte bez brýlí, luští křížovky a pilně pracuje na svých knihách. Už vyšly tři, čtvrtá je v tisku a do své stovky, kterou slíbila svému jedinému synovi, jich má v plánu ještě několik. Snažila se nikdy neztrácet optimismus, ale nepopírá, že někdy to pro ni bylo hodně těžké, protože osud ji často nešetřil a na jejím stromu života uzrálo několik hodně trpkých plodů. Když jí bylo osmnáct, zemřela jí maminka. Kvůli rolím ve dvou filmech, které společnost Pragfilm natočila během okupace v němčině, nesměla čtvrt století před filmovou kameru. Svou životní lásku, olympionika Jiřího Zavřela, si mohla vzít až poté, co se vrátil po deseti letech z jáchymovského lágru. Byla jí znárodněna a odebrána vila, kterou pro rodinu postavil tatínek a kde byli všichni velmi šťastní. Když bylo jejich synovi, který se jí narodil ve čtyřiačtyřiceti, dvanáct, emigroval Jiří Zavřel do Ameriky, kde velmi brzy zemřel. Její syn Jiří také odešel do Ameriky, když bylo jeho prvorozenému synovi dvanáct, jakoby zopakoval čin svého otce. I když jejími láskami byli muži zvučných jmen - Jára Pospíšil, Franta Juhan, Franta Paul, František Kožík, přesto žila většinu života sama. Ale ji nic z toho nesrazilo na kolena, vždycky se uměla nadechnout a jít dál. To ostatně dělá i dnes, i když místo nohou jí slouží kolečkové křeslo. Průvodkyní její 13. komnatou je redaktorka Marie Formáčková, autorka knihy o jejím životním příběhu "Lásky a lidé z mého života". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se rozhodl, že se po dlouhé době podívám na 13. komnatu. Jsem velmi rád, že to byl zrovna tento díl o této skvělé herečce. Ve svém pokročilém věku vyzařuje svoji neobyčejnou energií, kterou ji mohou závidět i mnohem mladší lidé a touží pořád něčeho dosahovat. Píše knihy a věnuje se dalším jiným zálibám. A co mě velmi mile překvapilo je to, že ve svých skoro sto letech čte pořád bez brýlí. Velmi mě mrzí, že jsem Zitu nezažil v dobách její největší slávy, kdy předváděla svůj herecký um na filmovém plátně. Je to ostuda, ale pamatuju si ji akorát z filmů Želary a Babího léta. Rozhodl jsem se ale, že to musím napravit a nějaké další snímky z její filmografie sehnat a vychutnat si její herecké umění v plné parádě. Doufám, že tento díl viděla řada jiných lidí v pokročilém věku a myslím si, že je paní Zita pozitivně ovlivnila a přesvědčila je také o tom, že ač je člověk starý, tak může dokázat mnoho věcí, o kterých se dříve domníval, že jsou nesplnitelné. Já přeji paní Zitě, aby se uzdravila a dále šířila svoji pozitivní energii mezi prostý lid. I když tyto pořady nehodnotím pěti hvězdami (výjimku jsem udělal akorát u komnaty Michala Horáčka, kterého obdivuji, protože je to sázkař tělem i duší stejně tak, jako já), tak tento díl se mi líbil natolik, že těch pět hvězd prostě musím dát, protože je jasné, že si tato noblesní dáma české kinematografie určitě plné hodnocení právem zaslouží. ps: Mým hodnocením jsem "rozsvítil" červený čtvereček. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 10/10/// +její povídání je krásně doloženo fotkami a záběry z jejich filmů a výpovědí jejich přátel nebo kolegů -pořad není natočen podobnou formou jako pořad Víkend, který dokáže obraz podkreslit jímavou hudbou/// Tuto herečku prostě obdivuji. Na tento pořad jsem se podíval poprvé, právě kvůli této herečce a přestože mě některé její slova zvláštně překvapila, zjistil jsem alespoň jaký to je člověk, jaký má nazor a co vše ve svém životě prožila. Dozvěděl jsem se o ní to, co se z jejích posledních filmu dozvědět nemohu. Přeci jen, vždy je to nějaká role. Tohle byla skutečnost, skoro jako bych seděl vedlě ní a povídal si s ní. Pochybuji, že ji v životě potkám, i když bych si to přál, no alespoň si ji připomenu v jejich filmech. Přál bych jí aby se alespoň té stovky ve zdraví dožila./// Celkem 86%/// ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na portrétu Zity Kabátové ve 13. komnatě bylo patrné, že redaktorka Marie Formáčková zná tuto herečku důvěrně a Zita Kabátová před ní mluvila přirozeně, pohotově. MF: Cítila jste se obletovaná? ZK: To mi přijde povrchní. Spíš ctěná a vážená. Slovy Stanislava Zindulky: Šarmantní dáma. Hezká životní filozofie problémy si připouštět pouze po kolena/kotníky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč si reprízuju tyhle zhůvěřilosti? Klapka si ji zapamatoval, Zindulka si s ní rád zahrál... Ne a ještě jednou ne. Marie Formáčková a její skvělé dotazy, to se prostě nesmí. Maximálně můžu tolerovat argument Ondřeje Suchého, který kontextualizuje příběh Nataši Gollové u Prag-Filmu, která ale čistky po roce 1945 přežila. Nicméně i taková obhajoba končí na tom, že Suchý mluví o filmech, ale ta Nataša měla Prag-Film jen jeden (a Zita dva). No a vidíte to, stovky se Zita nedožila a její esprit odešel už minimálně v osmadevadesáti, ale média držela falešnou iluzi dál. A vy jste si to užili. Škoda, že během toho balzamovacího procesu zmizela skutečná herečka. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životní cesta Zity Kabátové patří k těm, které vzbuzují úctu i pohnutí. A to nejen proto, že, s nadsázkou řečeno, přežila sebe samu a svou dobu. Graciéznost, jemný humor, vzácný dar sebeironie, prvorepubliková noblesa, kterou nikdy nemusela hrát, protože se snad do ní narodila, to všechno se nemůže nevrýt do paměti a vzpomínek. Nejen muži nestárnou, paní Zito! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama