Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Jana Vávry (S05E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jak se vyrovnat s vážnou nemocí a nesplněnou touhou po potomcích.  Jan Vávra vystudoval herectví na DAMU, byl členem souboru Činoherního klubu, Divadla na Vinohradech, Divadla S. K. Neumana, objevil se i v několika filmech. Jako herec se živil až do roku 1990. Již před revolucí vydával s několika přáteli samizdatovou revue Prostor. Po rozpadu komunistického režimu začal pracovat jako novinář, podílel se na vzniku první komerční televize u nás, kde působil jako šéf zpravodajství a moderoval politický diskusní pořad. V současné době je ředitelem televizní produkční společnosti.
Na první pohled si můžeme říci, že Jan Vávra je úspěšný člověk, který na co sáhne, to se vydaří. Bohužel jeho osobní život už neskýtá tolik příznivých linek. V roce 1981 se poprvé oženil a jako většina mladých lidí Jan i jeho manželka chtěli děti. Po letech marné snahy se to však nepodařilo. Ale touha po dítěti byla silná, dvojice se rozhodla pro adopci. Bohužel ani adopce nevyšla, a to vlastně vinou Jana. Když požádali o adopci, rozjelo se kolečko všemožných prověrek a testů. Psycholožka, která měla na starost vyšetření tohoto páru, zda je způsobilý vychovávat dítě, si zkrátka s Janem nesedla. On nebyl schopen tolerovat takový vpád do soukromí, navíc posílený o tehdejší praktiky socialistického systému. Rozhodnutí psycholožky znělo, že tomuto páru adopci nedoporučuje. Vztah se začal rozpadat a po 19 letech bylo manželství rozvedeno. Jan se znova oženil, jeho o osm let mladší žena Klára měla už dvě dcery z prvního manželství, nicméně se novomanželé opět snažili o početí společného miminka. Bohužel marně.
Toto trápení a stresy v práci se odrazily také na jeho zdraví. V roce 1999, přesně v den, kdy byl odvolán z funkce ředitele TV NOVA Vladimír Železný, šel Jan na vyšetření do nemocnice. Potvrdilo se podezření na karcinom a Jan byl okamžitě druhý den operován. Prognóza po operaci byla poměrně nadějná, takže se Jan z diagnózy nehroutil. Dokonce se mu podařilo před novináři ututlat tuto zcela soukromou záležitost a relativně v klidu podstoupil ozařování. Bylo mu sice špatně, ale práce mu pomohla překonat nutkavé myšlenky na budoucnost. Jan byl pochopitelně pod lékařským dozorem a bohužel za několik let se rakovina objevila znovu. Opět byl na operaci a nastoupila chemoterapie, která ho totálně vyčerpala. Byl na tom psychicky velmi špatně a začal bilancovat a myslet na to, že čas pro život má člověk vymezen. Dokončil svůj román v Krajině prorostlého bůčku, který později vyšel. Opět bylo vše šťastně zažehnáno, ale před rokem se nemoc ozvala znova a následovala další operace. Ve třetím případu však bez chemoterapie a ozařování… Dnes se Jan cítí dobře, chodí na pravidelná vyšetření, ale stále čeká, že nemoc může opět zaútočit.
Většinou se bezdětným vztahem trápí hlavně ženy, ale Jan považuje manželství bez dětí za svou 13. komnatu. A zřejmě touha po tom, o někoho se starat, vyústila v bezmeznou lásku ke zvířatům. Jan má dva psy, dva koně, ovce, kočky… Každá volná chvíle patří jeho čtyřnohým miláčkům. Navíc mu zvířata pomohla i v nemoci, kdy věděl, že o ně se nemůže přestat starat, projížďky na koni bral jako terapii a dodneška, když je mu nejhůř, útočiště hledá u svých čtyřnohých přátel.
Průvodkyní 13. komnatou Jana Vávry je redaktorka Jindra Horská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Otevírání záhadné třinácté komnaty jsem již poněkolikáté zůstal ušetřen. Proto tento díl beru jako poměrně zdařilou prezentaci člověka, ke kterému jsem měl vždy negativní postoj a po zhlédnutí jehož výpovědi jsem mu milostivě udělil pár malých plusových bodů. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že Jana Vávru po všech těch aférách s Novou dvakrát nemusím, ale tento dokumen můj negativní postoj trochu potlačil. Měli jsme ho možnost poznat i jako prostého člověka a smekám před tím, co si prožil a co ho ještě možná čeká i s tím, jak statečně to nese. Držím mu palce. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Připojuji se ke stanovisku, že bez ohledu na názory na Vávrovu činnost a její dosah skutečnosti, které zasáhly tak zdrcujícím způsobem do jeho života, i způsob, jakým se jim postavil, nutí k úctě a strhují k povzbuzení. Názorové rozdíly jsou totiž jedno a úcta a podpora bližního v tíživé životní situaci druhé. Obdiv si zaslouží i jeho druhá žena, za jejímž vnějšově věcným projevem se bezpochyby tají bol a vřelost srdce. Janu Vávrovi držím palce. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama