Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Zdenky Procházkové (S05E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kdysi známá herečka, první žena Karla Högera, byla mnohem slavnější v cizině než v Čechách... Herečka Zdenka Procházková zářila na pražských divadelních scénách v padesátých a šedesátých letech 20. století. Počátky její umělecké kariéry jedinečně ovlivnil Karel Höger, který byl sedmnáct let jejím partnerem a později i manželem. Hráli společně v mnoha filmech, divadelních představeních a na jevišti sklízeli přes patnáct let velké úspěchy. I když se rozvedli, protože Höger Zdenku opustil kvůli své pozdější druhé ženě Evě, se kterou byl až do konce života, byli spolu ve styku a věděli o sobě. Zdenka Procházková je herečka, o níž si při vyslovení jejího jména většina lidí dnes řekne: "Kdo to je?" A právě to je součást její 13. komnaty. Je to herečka, kterou potkal osud mnoha umělců, kteří jsou v cizině víc oceňovaní a žádaní než ve své zemi. Zdenka se stala emigrantkou v roce 1968, když se nevrátila z Vídně, kde tehdy hostovala na prknech Burgtheatru. V Praze byla v té době členkou Městských divadel pražských. V roce 1968 zůstala venku ze statutem emigranta. V cizině si po nějakém čase zažádala o tak zvaný legální pobyt a dostala ho. Vrátila se, ale v Městských divadlech pražských už nebyla zaměstnaná a práci nedostala. Zůstala jí jednou provždy nálepka emigranta. Na prkna českých divadel měla vstup zakázaný, občas jí někdo dal menší roli ve filmu nebo televizi. Zdenka Procházková si kdysi myslela, že její hvězda zůstane na vrcholu věčně. Myslela si, že když zatím není čas na rodinu, bude za to dostávat alespoň odměnu ve své herecké práci. Nakonec zůstala sama, bezdětná a ve své vlasti téměř zapomenutá. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

snaked 

všechny recenze uživatele

Splnilo to účel - ti, kteří ji neznají, se o Zdence Procházkové něco dozvěděli. Ti, kteří znají její kariéru, se asi moc nového nedozvěděli, ale třeba záběry z Hvozdů byly zajímavé. Ach jo, podzim... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Téma 9/10/// +podbarvené krásnou hudbou, poutavé vyprávění, 13tá komnata jak má být -je opravdu škoda, že se u nás nedočkala takové slávy jakou by si jistě zasloužila./// Tentokrát jsem se ani nedíval pořádně o kom tato část bude. Možná jsem jméno zaznamenal, ale moc mi to neřeklo (další důkaz toho, že jako osobnost je u nás méně známá a není v takovém širokém podvědomí veřejnosti jako jiné herečky). Když jsem ji ovšem zahlédl, jen jsem si řekl "jůůů" hned jsem věděl o koho se jedná. Je samozřejmě nesmysl Zdenku Procházkovou přirovnávat k Lubě Skořepové nebo k Zitě Kabátové. Přesto o moc víc možných hereček mě nenapadá. Zároveň mají něco společného (herectví, lásku k divadlu, svoji vitálnost v tak vysokém věku). Člověk neví co z toho dřív a více obdivovat. Možná je to tím, že mám úctu ke stáří, sám přesně nevím, ale tyto 13té komnaty se mi líbí ze všech nejvíce./// Celkem 90%/// ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama