Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Andyho Hryce (S05E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý slovenský herec se musel vyrovnat s tragickou smrtí svého syna. Andy Hryc je slovenský herec, který je často obsazovaný i v českých filmech a seriálech (např. Černí baroni, Habermannův mlýn, Ulice). Svou hereckou kariéru začal v Košicích a od roku 1981 je členem souboru bratislavské Nové scény. Po roce 1989 založil nezávislou rozhlasovou stanici TWIST, jejímž ředitelem byl do konce roku 2004.
Herce a člověka Andyho Hryce veřejnost vnímala vždy kontroverzně. Nejen proto, že vzhledem k své fyziognomii většinou ztvárňoval negativní postavy, ale i pro působení v kritickém rádiu TWIST.
Jeho 13. komnata však nesouvisí s jeho prací, ale s tragickou událostí, která se stala před Vánoci roku 2008. Andrej Hryc měl dvě děti, starší Vandu a o osm let mladšího Huga. Dvaadvacetiletý Hugo studoval diplomacii v Moskvě. Byl vynikajícím studentem, oblíbeným mezi přáteli. Svým rodičům dělal starost zálibou v riskantní jízdě ve vylepšených, tzv. „vytuněných" autech (z anglického tuning – vyladění, zlepšení výkonu). Řešili to domluvami i zákazy a doufali, že až vyzraje, pochopí nebezpečnost takového počínání.
Pak se ale nečekaně objevil jiný závažný problém. Hugo měl delší dobu bolesti v oblasti varlat, ale styděl se jít k lékaři. Když se začaly bolesti stupňovat, nechal se konečně vyšetřit a byl mu diagnostikován zhoubný nádor varlat v pokročilejším stadiu. Hugo musel rychle na operaci, absolvoval sérii chemoterapií. V době léčení mu pomáhala celá rodina a nejvíce maminka. Sestra Vanda založila občanské sdružení Nebojte se. Sdružení pomáhá zvyšovat informovanost o této chorobě, která ohrožuje mladíky a muže v produktivním věku. Podle názoru lékařů pomohlo v mnoha případech předejít závažnějšímu stadiu onemocnění.
22. prosince 2008 dostal Hugo Hryc z nemocnice výsledky krevních testů. Cítil se už mnohem lépe a výsledky byly výborné. Rakovinotvorné buňky se podařilo zlikvidovat. Zdálo se, že vše je na dobré cestě. Hugo oznámil radostnou zprávu rodičům, sestře, kamarádům. Ještě ten den se rozhodl, že dobrou novinu oslaví. Sešel se s kamarádem Petrem a přítelkyněmi, popíjeli a kolem jedné hodiny v noci se rozhodli, že Hugův návrat mezi zdravé završí jízdou v závodnicky vylepšené Hondě.
Když se chlapci dlouho nevraceli, zavolaly jejich přítelkyně, které znaly zběsilé jízdy Huga a Petra, na policii a zlé tušení se potvrdilo. Hugo a jeho kamarád měli tragickou nehodu a oba na její následky zemřeli.
Andrej Hryc se šokující zprávu dozvěděl od policie časně ráno a místo natáčení seriálu v Praze, odjel do Bratislavy identifikovat tělo svého syna. Pak jel tu strašnou věc sdělit své ženě, dříve než se to dozví od bulvárních novinářů.
Smrt nejbližšího člověka je něčím, s čím se dá těžce vyrovnat. Někomu pomáhá víra, jinému práce a asi jediné, co může alespoň částečně otupit nejostřejší hroty bolesti, je čas.
Od tragické nehody, uplynul teprve rok a Andymu, jeho ženě Veronice a dceři Vandě jejich syn a bratr stále strašlivě schází a těžko se jim na to téma mluví. Andy Hryc se rozhodl, že vystoupí ve 13. komnatě hlavně proto, aby varoval mladé muže před následky riskantního řízení a ušetřil tak jiné rodiče před utrpení ze ztráty dítěte.
Příběhem provází redaktorka Zuzana Burešová. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

tron 

všechny recenze uživatele

Prvý sa prihlásim, keď sa spýtate, kto nemá rád Andyho Hryca, ale ten človek vydrží viac, ako kôň. „Spýtam sa na rovinu. Ako sa dá niečo také prežiť?“ – „Nedá.“ ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemusím tenhle pořad ve kterém se celebrity zpovídají ze svých hříchů a bolestí. Slovenský herec Andy Hryc je představitelem tvrdých mužských charakterů a navíc se po tragické autonehodě musí vyrovnat s bolestivou ztrátou svého syna. Celkem poutavě podané, ale jinak na tom nevidím nic extra, ale je to jeden z těch lepších dílů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Herec Andrej Hryc mi je totalne ukradnuty a mam ho na haku, na rozdiel od "celebrit" co sa premavaju po Panelakoch. Tie totiz otvorene neznasam, a spominanu relaciu nenavidim. No nic to, dokument je o cloveku, s ktorym zivot nezaobchadzal v rukavickach! No ale s kym zaobchadza, ze ano? Ako kulisa dokument celkom ujde a da sa na to pozriet. Ale z priemeru to v ziadnom pripade nevyboci. 61 % ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděno pár dní po jeho úmrtí...Ta osudovost je přízračná, když máte odejít, tak odejdete... Manželka chtěla vyskočit z okna, měla takovou sílu že jsem si na ní musel sednout...uff ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Andrej Hryc je na první pohled obhroublý týpek, který takovou vizitku získal ve "veksláckých" filmech. Při bližším setkání je však jasné, že jde o bodrého člověka, který se jen skrývá pod drsnou slupkou, o kterou snad ani nestál, když mu ji sudičky vytáhly z regálu. ()

Reklama

Reklama