Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Pavly Břínkové (S05E20)

(epizoda)

Obsahy(1)

Královně české operety se přihodilo to nejtěžší, co se může matce stát. Je možné se vyrovnat se smrtí dítěte?  Narodila se jako "náhradník" za zemřelého bratříčka Pavla. Od dětství výborně zpívala a vystudovala na konzervatoři operní zpěv. V šestém ročníku byla pozvána na konkurs do Karlínského divadla na vedlejší či sborovou roli ve West Side Story. Konkurs vyhrála a získala hlavní roli. Dostala zde angažmá a postupně se stala hlavní hvězdou Karlínského divadla. Vydržela zde dvacet let a odešla až po nástupu nového ředitele, který se během svého krátkého působení se souborem dostal do ostrého konfliktu. Pavla Břínková vystupovala velmi úspěšně sólově a už se nechtěla do divadla vrátit. Až nabídka zahrát si v Čardášové princezně ji přivedla zpět. Za výkon ve vedlejší roli získala o v roce 2008 Cenu Thálie. Cítí to jako veliké zadostiučinění. Práce - zpěv je pro ni totiž nejen součást života, ale i největší terapie na všechny krize a bolestné prožitky jejího života. Bylo jich, bohužel, dost.
První těžkou ranou byla smrt jejího prvního děťátka. Holčička zemřela týden po narození. Pavla byla zoufalá a z deprese se dostala jen díky práci. Manželství se po této tragédii rozpadlo. Vdala se znova a narodil se jí syn Pavlík, který měl od narození zdravotní problémy. Měl také jednu nožičku kratší a musel podstoupit řadu operací. V nemocnici se Pavla Břínková seznámila s MUDr. Tomášem Terčem, který se stal později jejím třetím manželem. Spolu mají dalšího syna Lukáše. Pavlík se nakonec ze všeho zotavil, rád se staral o mladšího brášku, se vším doma pomáhal, úspěšně odmaturoval a začal studovat práva. Pak přišly prázdniny. Pavlík si sám našel brigádu a pořídil si za vydělané peníze starou Škodovku. S kamarády se vydali na prázdninovou cestu. V noci ze 4. na 5. srpna 1998 v Bulharsku havarovali. Za zatáčkou stál neosvětlený kamion a oni do něj narazili. Dva chlapci byli těžce zraněni, dva zemřeli na místě - jedním z nich byl Pavlík. Bylo mu dvacet let.
Pavle Břínkové se zhroutil svět. Přestala mluvit, pak začala koktat. Dodnes se jí to v rozrušení vrací. Uvažovala o tom, že skončí svůj život. Jen kvůli synovi Lukášovi a manželovi to nakonec překonala. Jako vždy jí pomohlo zpívání. Když je na jevišti, cítí se alespoň na chvíli šťastná. Pomáhá jí, když pravidelně chodí za Pavlíkem na hřbitov, což bývá i několikrát týdně. S jeho smrtí se asi nikdy úplně nevyrovná, ale doufá, že se jejich duše zase jednou setkají. A váží si každé hezké chvíle se svou rodinou.
Průvodkyní příběhem Pavly Břínkové je Šárka Kubelková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo je Pavla Břínková? Pro neznalé snad alespoň dvojnásobná nositelka Thálie v oboru opereta / muzikál. Její osobní příběh je něco neuvěřitelně silného a díky autentické zpovědi je to samozřejmě mnohem plastičtější, než vyprávění z její devadesátkové knížky Taková jsem já. Břínková je skvělá představitelka, která zraje se svým repertoárem. Za mlada bývala Helenou Zarembovou, dnes zpívá Jadwigu. A jako taková stojí za nejširší pozornost. ()

Reklama

D28 

všechny recenze uživatele

Nie je jednoduché verejne odhaľovať najosobnejšie pocity a tragické momenty.Toto je jedna z tých relácií,kde sa tvorcom darí natočiť príbehy citlivo, bez zbytočných komentárov a snahy o senzáciu.Jednoducho mám pocit,že im ide najmä o vzdanie holdu práci - v tomto prípade pani Břínkovej - a až potom o zaujatie diváka.A to sa mi páči. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama