Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Romana Šebrleho (S05E34)

(epizoda)

Obsahy(1)

Americký Wall Street Journal vyhlásil v roce 2008 Romana Šebrleho nejvšestrannějším sportovcem. Hodnotila se přitom tato kritéria: rychlost, předvídavost a reflexy, vytrvalost a regenerace, koordinace a pružnost, síla, stabilita, velikost úspěchu a konkurenceschopnost. Jeho jméno se tak na pár hodin stalo nejvyhledávanějším odkazem v síti Google na světě. O našem nejúspěšnějším desetibojaři v historii české atletiky, který se může pyšnit zlatou i stříbrnou olympijskou medailí a titulem mistr světa, se ví v celém světě. Roman Šebrle překonal v desetiboji bájnou hranici 9 000 bodů, čímž vytvořil světový rekord, který byl překonán až po jedenácti letech. Jeho soukromý život však poznamenala tragédie. Rodák z Rychnova nad Kněžnou Roman Šebrle byl na atletickém soustředění na Slovensku. Společně s Tomášem Dvořákem a dalšími atlety měli jet na výlet autem do hor. Šebrle s Dvořákem si to na poslední chvíli rozmysleli. Auto jejich kamarádů dodnes z nejasných příčin narazilo do svodidel a vyletělo ze silnice; při nehodě zahynuli dva nadějní atleti, řidič byl těžce zraněn, podrobil se závažné operaci a s atletikou skončil. Roman Šebrle, který byl společně s Tomášem Dvořákem jako první přítomen na místě nehody, se časem sblížil s Evou, dívkou jednoho ze zemřelých kamarádů Martina Šimůnka. Osmělil se a postupně začal docházet také do rodiny zemřelého Martina Šimůnka a spřátelil se také s jeho maminkou. Dnes má s Evou dvě děti - Štěpána a Kateřinu - a paní Stanislavu Šimůnkovou vzali do rodiny jako třetí babičku. Jezdí s ní společně na dovolenou, tráví vánoční svátky. Roman Šebrle tak paní Šimůnkové nahrazuje jejího zemřelého syna. Život Romana Šebrleho a jeho ženy Evy poznamenala nemoc jejich staršího syna Štěpána, který jako dítě prodělal febrilní křeče. Měl nerozpoznanou mononukleozu a vysokou horečku, když upadl do bezvědomí. Manželka Eva volala Romanovi právě ve chvíli, kdy byl na soustředění v Jihoafrické republice a nedokázal svému synovi nijak pomoct. Dnes už je Štěpán zdravý. Samotný Roman Šebrle má astma, ale postavil se k němu stejně jako k ostatním těžkým situacím ve svém životě - čelem. I ve svých pětatřiceti letech aktivně sportuje, v březnu byl na halovém mistrovství světa pátý. Třináctá komnata Romana Šebrleho je výjimečnou sondou do soukromí tohoto známého a oblíbeného sportovce. Dokumentární portrét zachycuje jeho manželku, děti i rodinu a také neuvěřitelnou výdrž a nasazení, s jakým překonává sám sebe. Průvodkyní 13. komnatou Romana Šebrleho je Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Prostředí 5/10/// +povídání, vyprávění, občas zajímavé -opravdu jen pro toho koho tato osobnost zajímá/// Tak jsem se po delší době mrknul na tento pořad a začínám si čím dál tím víc říkat, že by se měl hodnotit pořad jako celek a nikoliv podle dané osobnosti. Protože toto hodnocení bude vždy subjektivní a bude záležet na oblíbenosti dané osoby. Pokud vás zajímá, budete mu "žrát" první poslední. V opačném případě se budete nudit nebo přepnete na jiný program. Pro mě je Roman Šebrle zajímavá osobnost, proto jsem si ho rád poslechl./// Celkem 62%/// ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roman je sympaťák. Mám ho rád, i když jsem atletiku nikdy nesledoval. Ve sportu předvedl úžasné výkony a myslím si, že hodně zviditelnil Českou republiku. Za to mu patří velké poděkování. Takový sportovec se narodí jednou za mnoho let. Nedávno jsem ho potkal v Intersparu, ale byl nějaký zamlklý:-) Důkaz zde:-) ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku špatné hodnocení pro 13. komnatu tohoto známého českého atleta je vcelku zasloužené. Šebrle v něm povídá o své životní pouti, jako kdyby popisoval desetiboj. ()

lebrond 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy si z 13. komnaty vybírám buď osoby které znám nebo ty, které mi alespoň něco říkají. Tenhle díl jsem poprvé viděl někdy před začátkem LOH v Londýně. I když jsem byl přesvědčený, že o sportovcích startujících na LOH vím poměrně dost, byl jsem mile šokován. Spousty informací, které jsem buď ani nezaregistroval nebo o nich vůbec nevěděl. Bohužel, podle mého názoru, bylo až moc času v tomto díle věnováno co je to za nemoc co si Šebrleho syn prodělal, než to, jak na to Šebrle reagoval. Proto 4 hvězdy (85%). ()

Reklama

Reklama