Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Yemiho A. D. (S06E15)

(epizoda)

Obsahy(1)

Yemi Akinyemi, vystupující jako Yemi A.D. je český tanečník, choreograf, moderátor, vicemistr ČR ve sportovním aerobiku, zpěvák a herec. Veřejně se hlásí k homosexuální orientaci.

Yemi je synem české dívky z Liberce a Nigerijce. Jeho africký otec, který byl v Čechách v 80. letech v diplomatických službách, se o rodinu staral čtyři roky od narození syna. Když byly malému chlapci čtyři roky, vrátil se jeho otec do Nigérie, protože země prožívala občanský konflikt. V průběhu vnitropolitických bojů v Nigérii Yemiho otce uvěznili a na dlouhou dobu se do Čech nevrátil. Chlapec a matka zůstali sami a bez prostředků.
Poté, co otec malého černého chlapce odjel ze země, matka se znovu provdala. Přivedla do rodiny muže, který ji bil a týral také malého Yemiho. Yemi navíc vyrůstal jako černé dítě uprostřed bílého Liberce, odstrkovaný nejen svým otčímem, ale i xenofobním okolím. Ve škole zaostával, byl neustále nemocný. Příčina mentálních a zdravotních handicapů byla všem skryta. Trápení a ponižování trvalo do té doby, než Yemi v šestnácti letech odešel z domova do Prahy, kde začal studovat a pracovat. Postavil se na vlastní nohy. Yemi je dnes úspěšný a populární, má své fanoušky. Po letech nalezl svého pravého otce a dnes s ním opět žije v Čechách.
Bohužel zážitky z dětství nelze z hlavy vymazat, provází ho celým životem. Yemi se rozhodl svůj příběh zveřejnit a odkrýt třináctou komnatu svého dětství.
Myslí si, stejně jako odborníci, kteří se problematikou zabývají, že se o domácím násilí má veřejně hovořit. Obava ze zveřejnění problému a neochota o něm vypovídat a odkrývat tak násilí, odehrávajícího se za zdmi domů a bytů, vede k narůstajícímu počtu těchto případů. Domácí násilí je palčivá otázka současnosti, kterou otevírá třináctá komnata Yemiho A.D. Pořadem provází redaktorka Radka Červinková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tanečník, skvělý choreograf, moderátor a homosexuál. A ve všem zřejmě vyniká, bez urážky. Po tematické stránce díl, který má zase jednou co nabídnout. Jenže jeho zásadním problémem je to, že mohl jít daleko víc do hloubky, takhle jen klouže po povrchu a mnohdy spíš odhaluje to, jak bídně se autorka připravila. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc krásný dojemný příběh. Nevěděla jsem o Yemim a jeho traumatu z dětství. Teď už trošku víc chápu, co ho hnalo kupředu, i když jeho životní story moc neznám, nezajímala jsem se o to. Ale dokument byl citlivou zpovědí jednoho smysluplného života ve jménu naděje, touhy, odpuštění a smíření. I varování.... ()

Reklama

Reklama