Reklama

Reklama

13. komnata - Série 6 (2010) (série)


13. komnata Vlasty Horvátha (S06E40)

(epizoda)

Obsahy(1)

Vítěz celonárodní pěvecké televizní soutěže Vlasta Horváth byl první romský muzikant, kterému se podařil tak výrazný úspěch. Hrál na piáno od pěti let, věnoval se hudbě, fotbalu a běhání. Jeho hudební a pěvecký talent byl nesporný, přestože se teprve po několika letech strávených v lidové umělecké škole přišlo na to, že neumí noty. Noty se doučil, postupně taky dokázal hrát na řadu nástrojů, stal se multiinstrumentalistou. Přesto po základní škole v Čerčanech u Prahy zamířil na učňák do Prahy, aby se vyučil řemeslo. Byl přesvědčený, že hudbě se bude věnovat nadále, ale ne profesionálně. Ve škole se tichý, stydlivý a slušně vychovaný Vlasta stal terčem brutálních útoků ze strany skinheadských spolužáků. Fyzické napadání bylo natolik dramatické, že všechno vyvrcholilo vyloučením spolužáků ze školy.
Dnes Vlasta Horváth říká, že zlu se musí čelit a že už by mu neustupoval. Byl vychovaný jako slušný neprůbojný chlapec, který se neuměl bránit. Zkušenost s násilím a rasismem ho paradoxně posílila k tomu, aby se rozhodl jít do soutěže, zvítězit a veřejně vystupovat. Jako otec právě narozené dcery říká, že své děti bude vychovávat k tomu, aby neustupovaly násilí a dokázaly se samy bránit. V současné době se věnuje profesionálně zpěvu, což byl jeho životní sen, má svou kapelu, vydává desky a na minulost vzpomíná bez hořkosti, jako na špatný sen. Oženil se a největší radost mu dělá jeho právě narozená dcera Linda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám, že jsem čekal údernější osud a hlubší zpověď, nicméně Vlasta Horváth (ač si o jeho hlase myslím své) to má v hlavě poměrně srovnané, ví, co chce, jen ne vždy má s ohledem na barvu své pleti všude otevřené dveře dokořán.. Formát cyklu se mi nelíbí dlouhodobě, ale zvolená forma zřejmě odpovídá televizním standardům a hlavně diváckému očekávání. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skromný hudebník romského původu Vlasta Horváth čelil na střední škole nevybíravým rasistickým útokům od přívrženců hnutí Skinhead, ale tato nepříjemná zkušenost už je za ním. Dnes už o ní dokáže hovořit ve své výpovědi o starých křivdách spáchaných na jeho osobě. Rovněž však přiznává, že kvůli své barvě pleti to v hudební branži nemá lehké dodnes. Koncept dokumentárního pořadu je dlouhodobě nevyrovnaný a ani s touhle výpovědí nevznikl úderný díl, ale přesto bylo zajímavé odemykat 13. komnatu s uzavřeně působícím umělcem. Mé hodnocení: 60% ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlasta Horváth je další z lidí, kteří se neznámo jak ocitli v pořadu 13. komnata. Pro mne rozhodně není osobnost, který se probil skrz pavouka novácké rádoby reality show. ()

Reklama

Reklama