Reklama

Reklama

13. komnata - Série 7 (2011) (série)


13. komnata Radima Špačka (S07E14)

(epizoda)

Obsahy(1)

Úspěšný režisér dokázal překonat strach z války, sebevražedné úmysly i sám sebe. Jméno režiséra Radima Špačka se nejvíc objevovalo při udílení filmových cen Český lev za rok 2010. Za svůj celovečerní snímek Pouta získal hned pět cen včetně ocenění za nejlepší režii. Radim se narodil do učitelské rodiny. Jeho otec Ladislav Špaček se stal později mluvčím prezidenta Václava Havla. Maminka Eva pracovala ve škole, kde učila prvňáčky. Radim byl tvrdohlavé a hyperaktivní dítě. Provokoval svými názory i zevnějškem, nerespektoval své rodiče a chtěl žít podle svých představ. V 16 letech rodinné spory vyvrcholily. Při jedné z hádek se Radim sebral a odešel z domova. Několik let se svým tátou nemluvili.
Mezitím vystudoval hereckou konzervatoř a režii na FAMU. Když mu bylo dvacet, odejel do válkou zmítaného Sarajeva. Natáčel tam svůj první celovečerní snímek Mladí muži poznávají svět. Rodiče, kteří se o jeho cestě na Balkán dozvěděli později, byli v šoku. Sarajevo bylo čtyři roky obklíčeno a umíraly tam tisíce lidí. Zadostiučiněním pak pro ně bylo, když Radim za tento snímek získal několik mezinárodních cen. Rodiče dlouho pochybovali o filmařských schopnostech svého syna. Měli pocit, že není precizní a nemá smysl pro zodpovědnost. Zvláště, když získal cenu za nejhorší film roku Rychlé pohyby očí. V té době byl Radim na svých cestách po Indii, a tak si pro Plyšového lva šel jeho táta.
Radim si zažíval svá těžká období depresí a zmaru, která ho dovedla až na Nuselský most. Odtud ho odvezli do léčebny v Bohnicích. Dlouho nebyl schopen natočit žádný celovečerní film. Pracoval na dokumentech, cyklech pro Českou televizi a hlavně si pro životní sílu jezdil do Indie, kde trávil několik měsíců v roce. Společně se svým otcem začali natáčet pořad Etiketa, který je sblížil nejenom pracovně, ale i lidsky. Rodiče pak přijali i to, když jim jejich syn přiznal svoji odlišnou sexuální orientaci.
Velkou výzvou byla pro Radima nabídka natočit film Pouta. Strašně se bál, že zklame. Moc mu záleželo na tom, aby to dopadlo výborně. Vyhledal proto psychoterapeutku, ke které po celý rok docházel a řešil s ní své stavy a obavy. Nakonec se mu podařilo natočit film, který přijali nejenom kritici, ale i diváci. Na nominačním večeru Českého lva si pro cenu za nejlepší film roku šel opět Ladislav Špaček, protože Radim byl v Indii. Jeho táta tak na vlastní kůži zažil největší úspěch a neúspěch svého syna. Dnes si váží jeden druhého. Radim Českým lvem svým rodičům alespoň trochu vynahradil všechny starosti a nervy, které s ním po celou dobu měli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobně si myslím, že v tomto případě 13. komnata přišla příliš brzy. Osobní téma bylo samozřejmě už dostatečně dramatické, ale Radim Špaček jako filmař stál teprve na začátku. A vysloveně mě pobavilo souvětí, že po tom, co získal Plyšového lva pokračoval v televizi a reklamě. Jakoby se nechumelilo a plyšák nebyl anticenou, ale něčím, co otevírá dveře do jiné profese :D Tolik faktografická zkratka. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kluk s toulavýma botama a kupou problémů. Asi tak bych popsal osobnost Radima Špačka, člověka, který se několikrát nebezpečně nahýbal nad propastí, ale který se přes to všechno dokázal odrazit zase zpátky a přesvědčit, že i "divní" lidé mohou být přínosným článkem současného filmového umění. Nejcennější jsou asi autentické reflexe Ladislava Špačka, jež se musel kromě jiného vyrovnat i se synovou homosexualitou. Celkově nepatetická, přímočará zpověď. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hm, další protekční entita se vyfňukává veřejnoprávě ze svých blbístek, a to je fajn, že je chlapec celej takovej určenej pro ten nespokojenej neusedlej život. Tak pá Radime a až se vrátíš z toho Afgánu, tak zas něco vyrob! Děcka z čétéčka úplně vlhnou, šekely nachystaný, to bude super, jinak fak nevím... - - - - - (Poprvé viděno 19.12.2011 na popůlnoční >fňukací jebničce< , hodnocení 22., komentář zde s úšklebkem /po včerejších odpoledně-nočních havlovinách dost bylo Špačků/ jako první - 19.12.2011) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama