Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Michaela Hofbauera (S08E20)

(epizoda)

Obsahy(1)

Michaela Hofbauera si každý vybaví především jako uličníka a nadějného klavíristu Osvalda z komedie Lucie, postrach ulice. Prostořekého darebáka a frajera si zahrál i v mnoha dalších filmech. Objevil ho v roce 1975 režisér Zdeněk Zelenka, když po školách hledal vhodné adepty pro natáčení snímku Páni kluci. Od té doby byl Michael víc „na place“ než ve školní lavici. Není divu, že se po skončení devítiletky přihlásil na konzervatoř. Nevzali ho, ale nevadilo mu to, protože filmoval dál. Vyučil se prodavačem potravin, těšilo ho, že ho lidi poznávají i za pultem. Hrál na kytaru, založil hudební skupinu, vystupovali na zábavách. Vojna jeho filmování ukončila, po ní se vrátil za pult, rok se taky živil jako noční uklízeč v metru. Když se v roce 1989 dozvěděl, že se ve Vinohradském divadle uvolnilo místo kulisáka, okamžitě se přihlásil. Chybělo mu herecké prostředí a bylo mu jedno, jak do tohoto světa zase vstoupí, jen když tam bude. Nakonec získal práci jako osvětlovač a po čase si mohl v některých představeních zahrát i menší role. Ve světě kumštu se zabydlel, roliček přicházelo víc. Zlom přišel roce 2004, kdy mu začal na krku jakýsi lalok a ukázalo se, že jde o nádor. Za dva roky přišla další rána v podobě recidivy. Tentokrát po operaci následovalo silné ozařování. Spálilo mu chuťové buňky, slinné žlázy, odnesly to zuby a čelist. Když si jednoho rána chtěl vyčistit zuby, zjistil, že mu voda protéká nad krkem ven. Ozařování způsobilo nekrózu kosti. Čekala ho řada zákroků, které zmírnily následky. Michael se nevzdával, byl aktivní a pevně věřil, že se nakonec vrátí k hraní. Toto přání se mu, bohužel, nesplnilo. Michael Hofbauer zemřel 10. ledna 2013 krátce po dokončení natáčení tohoto pořadu, který se tak stal jeho posledním televizním vystoupením. Příběhem o jeho mnohaletém statečném boji s nemocí nás provedla Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je fajn, že se jednou za čas zadaří. Nejsem pravidelným divákem cyklu, ale o jeho zajídání se se určitě dá pár stránek napsat. Hofbauerova tvář uličníka s prořízlou hubou těšila diváctvo už v sedmdesátých a osmdesátých letech, mistr malých rolí se neztratil ani potom. Životem napsaný tvrdý příběh má ve „13. komnatách“ své opodstatnění, ba dokonce platí za jednu z těch nejsilnějších. Velmi solidní nekrolog bojovníka. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velkého herce i velký film dělají i malé role - příkladem je Gorčík v podání Michaela Hofbauera ve filmu Želary. 13. komnata Michaela Hofbauera je důstojným počinem ČT, jak připomenout herce, který byl známý především z dětských rolí. Ale hlavně představuje Michaela Hofbauera jako člověka, který měl rád život a který se nechal okouzlit herectvím. Historka s pomalovanými vajíčky odlehčí smutné ladění pořadu... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stoupající dětská herecká hvězda upadla v zapomění. Nevzali ho na školu a tak šel dělat divadlo. Založil vlastní kapelu, ale jeho dar si vybral krutý osud v podobě nádoru. Podrobil se operaci a dlouho dobu statečně s touto nemocí bojoval. Když už se konečně zdálo, že má definitivně vyhráno, přišla ta nejhorší možná zpráva. 90% ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epilog života herca Michaela Hofbauera známého z detských úloh je emotívne ladená spoveď o neskutočnom utrpení a bolesti, ktorú tento človek zažil a dovolím si tento diel zaradiť medzi najsilnejšie diely celého cyklu. Zvláštnosťou je že tento diel je natočený cca týždeň pred jeho smrťou. ()

honzic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejznámější role byla bezesporu role Osvalda, kde si zahrál i na klavír. Člověk v životě skromný a nezlomný, dobrého srdce si zahrál většinou negativní role, ke kterým ho předurčoval jeho obličej. Každopádně zpověď člověka, jehož ani rakovina nezlomila a který se jen tak nevzdával je velmi silná a dojemná a je jen škoda, že to nemělo dobrý konec. Hodnocení: 70 % ()

Reklama

Reklama