Reklama

Reklama

13. komnata - Série 8 (2012) (série)


13. komnata Svatopluka Košvance (S08E34)

(epizoda)

Obsahy(1)

Světově známý hráč na trombon, nadšený jazzman Svatopluk Košvanec je v zahraničí známější než doma. I u nás se v poslední době stal celebritou, bohužel nikoli pro svůj talent, ale kvůli těžkému onemocnění, kterým si prošel a jehož následky s vůlí a houževnatostí sobě vlastní překonal.
Svatopluk Košvanec je samouk, trombon si vybral kvůli lahodnému tónu a přesnému umění hry na tento nástroj. Cvičil podle rozhlasových nahrávek jazzmanů, které si nahrával z Hlasu Ameriky. Ačkoli se vyučil malířem pokojů, hudbu vedle svého povolání od mládí v Ústí nad Labem provozoval. Profesionálně se mohl začít živit jako hráč na trombon až v roce 1972, kdy dostal nabídku začínajícího Orchestru Československé televize.
Před třemi lety se v jeho životě odehrála dramatická změna. Při nasazování pneumatiky uklouzl na ledě a zlomil si ruku. I když se po operaci rychle zotavil, posléze se zjistilo, že mu v ruce narostl nádor. Pravou paži i s ramenem bylo nutné amputovat. Nastalo trpké smiřování se s tím, že nebude moci hrát ani učit na konzervatoři, neboť nebude schopen ani předvést studentům techniku hraní. Nešlo mu hrát ani na klapkový pozoun. Po dvou měsících Svatopluk snesl z půdy starý nástroj, s nímž kdysi začínal, a opřel ho vahou těla o skříň. Trombon otočil a začal na něj znovu hrát tak, že ho držel jen jednou rukou, levou.
Jeho kamaráda a žáka napadlo uspořádat sbírku, která by umožnila vývoj nového nástroje s trojnožkou, aby Svatopluk mohl dále hrát. Několikaměsíční iniciativa přátel byla odměněna úspěchem. Dnes Svatopluk Košvanec ve složitém postroji a se stabilním stativem znovu koncertuje s orchestrem a po nocích hraje jazz v klubech jako kdysi. K radosti manželky, dětí i vnoučat, ale i milovníků jazzu, kteří trombonistu za jeho houževnatost a vůli o to více obdivují. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmy Kamily Vondrové patří v rámci cyklu 13. komnata většinou k tomu nejlepšímu. Tento díl trpí nevýrazným, „vyšumujícím“ závěrem; podobně i v dotazech Jany Klusákové je občas cítit jindy nezvyklá bezradnost. Za plus považuju snahu o ozřejmení jedinečnosti hráčského stylu Svatopluka Košvance - je vidět, že to jde stručně a srozumitelně, aniž by se přitom muselo sklouzávat k povrchním a nicneříkajícím obecnostem. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Kamila Vondrová. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama