Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Tomáše Vorla (S09E34)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Úspěšný režisér a scenárista se od dětství potýká s depresemi, sebevražednými sklony a mnohokrát se ocitl v ohrožení života. Tomáš Vorel starší režíroval desítku autorských celovečerních filmů, jako jsou Pražská pětka, Kouř, Kamenný most, Cesta z města, Skřítek, Gympl nebo nejnovější Vejška. Píše scénáře, příležitostně hraje. Byl u začátků legendárního divadla Sklep. Ač to tak nevypadá, je podle svých slov depresivní typ. Od dětství měl problémy s komunikací, byl samotář a introvert. S dětmi si moc nechtěl hrát, ve společnosti zarytě mlčel a utíkal do ústraní.
V pubertě trpěl tak silnými depresemi, že ho matka, lékařka, nechala vyšetřit a začal brát antidepresiva. Tomášova sebedestruktivní mánie propukla naplno, když se poprvé nešťastně zamiloval a rozhodl se k demonstrativní sebevraždě vyhladověním. Po třech týdnech skončil na umělé výživě v nemocnici. Zjistil, že zemřít ve společnosti není tak snadné.
Při studiích na pražské Stavební fakultě ČVUT se několikrát pokoušel dostat na FAMU, což se mu podařilo a vysněnou režii nakonec vystudoval. Natočil řadu úspěšných studentských filmů, mezi nimi i některé velmi populární, takřka kultovní. V roce 1995 založil svou firmu a začal natáčet a produkovat Kamenný most, první vlastní film o generaci své doby. Jeho realizace ho stála pět let života a dluhy. Tento neúspěch ho přivedl k dalšímu pokusu o sebevraždu. Kamarádi se od něj odvrátili, sužovaly ho rozčarování i beznaděj. Tomáš odjel z Prahy do milovaného okolí historického městečka Rabštejna nad Střelou. Byť tady dokáže být šťastný a užívat si života v přírodě, i zde se zaobíral těmi nejčernějšími myšlenkami.
Film Cesta z města Tomáš Vorel považuje za zázrak. Je prosvětlený sluncem, plný písní, humoru a naděje. A byl divácky úspěšný. I další filmy ze studentského prostředí přitahují diváky do kin. A Tomáše Vorla přes všechny splíny a pochybnosti zachraňuje víra v přírodní bytosti, jako jsou lesní víly, čerti a skřítci, i stav otevřené mysli a vlastní zážitky. Zvláště však touha zakotvit v rabštejnské krajině uprostřed zvířat a přírody nezahlcené příkrovem civilizačních vymožeností, kde se dá hledat a porozumět tomu, kdo jsme a co tu děláme. (Česká televize)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
apokar Jiné
02.02.2018
konrad DVD
23.11.2016
roswelll DVD
10.10.2016

Reklama

Reklama