Reklama

Reklama

13. komnata - Série 10 (2014) (série)


13. komnata Jiřího Berouska (S10E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Krotitel medvědů ze slavné cirkusové rodiny se věnuje svému umění se zvířaty léta. Přesto jeho život málem skončil v medvědí tlamě. Řekne-li se jméno Berousek, téměř každý dodá slovo medvědi. Jen málokdo nezná slavnou českou komedii Šest medvědů s Cibulkou, v jejíž titulní roli se blýsklo šest medvědů Berousků.
Jiří Berousek mladší, třiatřicetiletý nositel krotitelské tradice, je zástupce v pořadí sedmé cirkusové generace. Své medvědy doslova vypiplal od narození. Jako malé děti. Jsou to členové rodiny. První měsíce si s nimi jen hrál, po půl roce postupně začínali s tréninkem. Po dvou letech už medvíďata uměla chodit po zadních nejen po zemi, ale také po provaze, žonglovat, dokonce jezdit na motorce. To představuje vrcholné číslo Berousků, které se dědí z generace na generaci. Lidskou i medvědí.
Přestože se Jiří Berousek věnuje svému umění s chlupatými svěřenci již léta, na čtvrtek 11. července 2013 jen tak nezapomene. Během večerního představení v Havlíčkově Brodě se musel porvat s rozvášněným medvědem, aby zachránil život své sestře Renatě, kterou medvěd držel v drápech a trhal jí nohu. Sám tím riskoval i svůj život. Sestru z medvědího sevření vysvobodil, ale sám se dostal šelmě do spárů. Medvěd se mu zakousnul do hlavy a Jiří jen čekal, kdy se ozve křupnutí lebky. Naštěstí zasáhl zkušený krotitel, otec Jiří Berousek senior, a obratným chvatem medvěda paralyzoval. Šťastnou náhodou všichni přežili. Berouskovi i medvědi. Jiří Berousek junior i Renata skončili v havlíčkobrodské nemocnici; Jiří s prokousnutým uchem a poraněnou hlavou, Renata se zraněním nohy, kterou jí vyspravili chirurgové sto čtyřiceti stehy ve třech vrstvách.
Takový zážitek by mohl spustit mechanismus lidského strachu a pudu sebezáchovy, avšak Jiří Berousek na druhý den opět vystupoval v manéži. Samozřejmě s medvědy. Nemohl přece zklamat důvěru diváků. Sestra se zotavila během léta a dnes oba sourozenci opět rozdávají radost divákům v nejrůznějších koutech naší republiky.
A medvěd „pachatel"? Jmenuje se Johny. Za svůj atak podle Jiřího Berouska nemohl. Své sehrála říje jedné samice, od níž Johny chtěl trochu „té medvědí lásky". Dnes si užívá bezstarostný medvědí život v ZOO Tábor-Větrovy, kam ho po incidentu Berouskovi věnovali. Jiří za ním občas jezdí. Kdykoliv ho Johny spatří, hned radostně přiběhne, postaví se na zadní a začne panáčkovat. Přesně tak, jak ho to jeho pán naučil. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

jolly.rose odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obávám se, že toto nebyla třináctá komnata, ale spíš reklama na cirkus, což se mi příčí. A co se týká lásky ke zvířatům...., kdyby z nich rodina neměla takové zisky, jaké má, myslím si, že by se zvířecí láska "smrskla" jen do pár domácích mazlíčků. Věci by se měly nazývat pravým jménem. Jiří B. je opravdu zdatný komediant, nevadí mu do kamery sdělit, kolik jsou denní náklady, ale pokud toto řekne, měl by tedy informovat i o výdělcích. Navíc ponechání mužství medvědovi Johnymu - proč asi. Berouskovi budou přeci časem potřebovat další mláďata. Jak průhledné. Jinak mladý J.B evidentně ze zranění (o kterém se v podstatě tato komnata točila) žádné trauma, ani žádný jiný blok nemá. Mělo by se to tedy točit spíše o jeho sestře, která na tom byla daleko hůř, ale ta do kamery neřekla ani ťuk. Takže rovněž žádná "třináctka". Upřimně přemýšlím, o co vlastně šlo?! Opravdu mi vychází pouze tato varianta. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama