Reklama

Reklama

13. komnata - Série 10 (2014) (série)


13. komnata Blanky Šrůmové (S10E22)

(epizoda)

Obsahy(1)

Zpěvačka a textařka, známá ze skupiny Tichá dohoda, se dokázala dostat z těžké osobní i profesní krize. Blanka Šrůmová hraje na klávesové nástroje a kytaru, skládá, píše texty a především zpívá. Vyzpívala si druhé místo na Mezinárodním festivalu v rakouském Bregenzu, dvakrát byla nominována na hudební cenu Anděl v kategorii nejlepší zpěvačka roku. Na svém kontě má dvě desítky CD.
Začínala v dětském rozhlasovém sboru, od šestnácti zpívala na plesech a čajích, ve skupině Balet nahradila Ivetu Bartošovou. Jejím osudem se nakonec stala rocková pódia, kultovní skupina Tichá dohoda a její frontman Dan Šustr. Některé z jejich písniček, jako například Marioneta, se udržely v repertoáru rádií dodnes – téměř čtvrt století.
Blanka s Danem spolu žili non-stop čtyřiadvacet hodin denně dvanáct let. Byt, hotely, zkušebny, studia, koncerty. Navíc nahrávací společnost stále silněji prosazovala, aby Blanka kromě CD s Tichou dohodou začala vydávat i svoji vlastní tvorbu a profilovala se také jako samostatná zpěvačka. Po dvanácti letech se manželství rozpadlo a Blanka si našla jiného partnera. Brzy přišel na svět syn Kristián.
Když na partnerův návrh odcestovali i s malým Kristiánem do Peru, byla to pro Blanku po hektických letech s Tichou dohodou doba vysněného klidu a odpočinku. Až do chvíle, než po deseti měsících přišel čas návratu. Odlétala s Kristiánem do Čech po dohodě s partnerem, že o dva měsíce později se vrátí i on... Nevrátil. Od té chvíle ho neviděla osm let. Zůstala sama s dvouletým dítětem.
Celý život dělala muziku, ale kvůli mateřství a pobytu v Peru byla najednou zpěvačkou bez kapely a repertoáru. Její kariéra se rozpadla a Blanka musela živit sebe i syna, jak se dalo. Vzala si úvěry, pracovala od rána do večera jako editorka v časopisu, malovala na porcelán, vystěhovala se s osmiletým synem do malé chaty za Prahou, aby ušetřila za nájem.
Duševní sílu a rovnováhu jí pomáhaly vrátit buddhistické meditace. Postupně dala dohromady pět hudebních skupin, od rocku zabrousila i do žánru country music, vydala vlastním nákladem EP se čtyřmi písničkami... Od loňského dubna je jejím partnerem v soukromí i na hudební scéně Jan Sahara Hedl, který stál u začátků skupiny Precedens. Společně připravují nový projekt, který slibuje, že k naší hudební scéně bude dál patřit Blančin nezaměnitelný hlas. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Séria dokumentov "13. komnata" už vyčerpala svoje možnosti. Nie je už v Čechách zaujímavých verejne známych osobností, ktoré by boli ochotné otvorene hovoriť o svojich ťažkých životných obdobiach. Tvorcovia však tento projekt zaryto naťahujú a oslovujú bezvýznamných ľudí s bezvýznamnými problémami. Tak je i v prípade akejsi vraj speváčky Blanky Šrúmovej. Bola súčasťou zabudnutej, nevýraznej pop rockovej kapely Tichá Dohoda, každých pár rokov vystriedala chlapa, nikdy poriadne nepracovala, momentálne žije s nejakým niktošom v záhradnej chatke a stará sa o svojho trinásť ročného syna. No a čo?! Čo je vlastne jej trinástou komnatou? Asi to, že je to lenivá, hlúpa hus, čo nevydrží v žiadnom vzťahu. Odpad! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama