Reklama

Reklama

13. komnata - Speciální série k 10. výročí pořadu (2016) (série)


13. komnata Venduly Svobodové Pizingerové (S12E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje prožila další tragickou ránu osudu. Přesto dál pomáhá nemocným dětem a žije naplno. Další osudy hrdinů 13. komnaty ve speciální sérii k 10. výročí pořadu. 13. komnata Venduly Svobodové se natáčela v roce 2006. Tehdy se Vendula domnívala, že už má vše zlé za sebou. Naučila se žít s bolestí, kterou přináší ztráta dítěte, zvládla i manželskou krizi. Založila nadaci Kapka naděje, aby mohla pomáhat nemocným dětem s onkologickou diagnózou. Jenže necelý rok po našem natáčení – 28. ledna roku 2007 – zasáhla smrt do Vendulina života znovu. A víc než drasticky. Její manžel, populární hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal na zahradě jejich domu v Jevanech sebevraždu. Byla to ona, kdo ho našel, v náruči tehdy držela dvacetiměsíčního synka Kubíka.

Rozpoutala se štvanice bulvárního tisku, Vendula zažila i nesmyslné obviňování ze smrti manžela. Věděla však své. Znala Karlovy depresivní stavy, manické fáze nemoci i poruchy příjmu potravy. Podle názoru odborníků to byl stav na hospitalizaci, Karel však systematickou pomoc odmítal. I on, stejně jako u nás mnozí, patrně považoval psychiatrickou léčbu za jakési stigma. Řešil své problémy antidepresivy, která občas kombinoval s alkoholem. Vendula se delší čas bála, že se něco stane... V období další těžké životní krize ji drželo nad vodou vědomí, že tu musí být pro syna Kubíka. A pro Kapku naděje. Pomoc nemocným dětem považuje za své poslání. Vůbec by to dělat nemusela, prožila si svoje a v lidské přirozenosti je na tragické chvíle co nejrychleji zapomenout. Nadační fond Kapka naděje, jehož je prezidentkou, však pomáhá nemocným dětem už šestnáctým rokem. Za peníze, které Kapka naděje získává, se kupují vysoce specializované přístroje pro diagnostiku a léčbu leukémie, vybavují se pokoje dětských oddělení v nemocnicích, pořádají zábavné akce pro hospitalizované děti... Dnes Kapka naděje působí ve 30 nemocnicích. A už překročila hranice i na Slovensko.

Vendula však znovu uvěřila v lásku. Zamilovala se do Patrika Auše a provdala se. Jenže tento vztah nevyšel. S bojovností sobě vlastní chtěla druhé manželství zachránit za každou cenu, navštěvovali partnerskou terapii, ale souznění se jim najít nepodařilo. Do třetice všeho dobrého i zlého se Vendula před půl rokem vdala potřetí. Už třetí rok zažívá skutečné štěstí se svým nynějším manželem Josefem Pizingerem.

V minulé 13. komnatě nám odpověděla Vendula Svobodová na otázku, proč tak soukromé věci ze života vypráví před kamerou: „Dennodenně dostávám dopisy od lidí, kteří mají podobné osudy jako já a snaží se s tím nějakým způsobem vyrovnat. Někdo o tom chce třeba mlčet, někdo o tom chce mluvit. Nejsem jenom já na světě, s kým se život nemazlil..." Letos jen dodala, že by to znovu jinak neřekla. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokument skoro padesátileté ženy, která se svým o generaci mladším manželem bivakuje v horách. On popíjí energo drinky, ona se řehtá jeho fórkům jako kůň. ()

Reklama

Reklama