Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herec a dabér, nejznámější z filmu Pěsti ve tmě, se musel potýkat s těžkými nemocemi a jejich následky. Josef Nedorost se narodil v roce 1955 v Českých Budějovicích. Patřil mezi výrazné české herce s podmanivým hlasem, mužným vzezřením a pohlednou tváří. Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění a své první angažmá získal ve Státním divadle v Brně, posléze nastoupil do trvalého angažmá v Divadle E. F. Buriana v Praze. Už tehdy diváci slýchali jeho hlas z dabovaných filmů a díky znalosti cizích jazyků účinkoval i v zahraničních seriálech. Ve filmu se poprvé objevil jako německý boxer Kurt Schaller v dramatu režiséra Jaroslava Soukupa Pěsti ve tmě /1986/. Už tehdy mu filmaři předvídali slibnou kariéru s velkou perspektivou, hovořilo se o jeho „zažranosti“ nejen do herectví, ale i do náročného boxerského tréninku, jeho profesní připravenosti, emocionální výbušnosti, mimořádné fyzické výdrži a vlastních nápadech. Diváci si ho pamatují i z dalších filmů, jako byly Anděl svádí ďábla, Bony a klid 1 a Bony a klid 2, Kamarád do deště II, Pěsti ve tmě, Playgirls 2, Lazebník sibiřský, Modrý kámen, Duše jako kaviár, Strážce duší, Hříchy pro pátera Knoxe atd. Měl také velký komediální talent, který občas ve filmech zajiskřil.
Jenže osud si s Josefem pohrál: v zenitu slávy ho zaskočila těžká meningoencefalitida, po jejíž atace ochrnul, dlouho rehabilitoval v Kladrubech a trpěl i psychickými následky, které mu ztížily divadelní i filmovou aktivitu, vypadl z hereckého kolotoče, kam se těžko naskakuje zpátky. Odstěhoval se do rodných Českých Budějovic, kde žije v domku s matkou. Frajer a lamač dívčích srdcí nyní žije stranou hereckého dění, které však jednorázově porušil výraznou rolí ve filmu Bony a klid 2. Věnuje se archeologii, k níž ho přivedl kamarád, archeolog z povolání. Hledání a určování hrotů, drsadel, úlomků keramiky z dob dávných Keltů a jejich určování mu přineslo pocit uklidnění a smysluplnosti. I když, co se týká herectví – „nikdy neříkej nikdy“… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Olík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžko co hodnotit, tenhle cyklus by se dle mého názoru měl komentovat pouze jako celek. Každopádně tento díl je tou nejlepší odpovědí na otázku, kterou jsem si několik roků dozadu položil i já, a to: Co se stalo s jedním největších frajerů své doby, kterému při troše štěstí, mohla být naše hrouda malá? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím přesně co na tom hodnotit. Stopáž je přílíš kratká. Pokud jde o Pepu Nedorosta je to sympoš. V mladí byl možná největší frajer naší kinematografie, ale nejsem ani holka ani teplouš, tak třeba se pletu. V čem se nepletu, že měl na to v herecký kariéře dotáhnout daleko, to jo. To co se mu stalo je samozřejmě blbě a držím pěsti ať je vše Ok. Co mně naštvalo, že do filmů už nevybírají ani režiséři, ale castingkovky, který maj svoje kamarády co tlačej. Hmm další odpověd na to proč se třeba Polákům nemůžeme rovnat ani v úvodní znělce. Smutnej stav pro filmovýho fanouška a čest vyjímkám. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama