Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejobsazovanějšího epizodního herce a cestovatele stihla v zahraničí zákeřná nemoc. O českém herci, dabérovi a cestovateli Janu Kuželkovi, narozeném v roce 1947, se říká, že je nejobsazovanějším českým hercem, byť epizodním. On sám k tomu podotýká, že není malých rolí, neboť za svůj život dosud odehrál přes tři sta padesát filmových, divadelních i rozhlasových postav. K herectví se ovšem dostal náhodou, jako obyčejný úředník tehdejší Československé televize. Pamatovat si ho můžeme z desítek českých seriálů, filmů i pohádek, ale dostal i excelentní příležitosti vystupovat v zahraničních filmech. Známe ho jako Salieriho kuchtíka z Formanova filmu Amadeus, vidět jsme ho mohli i po boku Gerarda Depardieua v Bídnících nebo v jedné z vedlejších rolí ve filmu Revizor Nikity Michalkova. Málokdo však ví, že je rovněž celoživotním profesním asistentem slavného světového fotografa Antonína Kratochvíla, s nímž se při fotografických misích často díval smrti do očí.
Přes všechna ohrožení přestál všechny mise bez jediného zdravotního následku. Až do roku 2014, kdy se jako herec s Černým divadlem vydal do Hongkongu. Tam jej postihl nezvyklý zánět páteře, který ho na tři měsíce upoutal na nemocniční lůžko. Přežil jen díky zázraku. Jako cestujícího z Číny jej u nás totiž nejdříve poslali na oddělení orientálních chorob, než se zjistilo, že se jedná o zánět za třetím obratlem krční páteře, jehož léčbu lékaři podchytili na poslední chvíli. Herec přestal konzumovat potravu, za dva týdny zhubnul 11 kilogramů, stále spal, mluvil z cesty a začal se propadat do bezvládných stavů. Jeho manželce lékaři sdělili, že hercův mozek produkuje více mozkomíšního moku, než by měl, a proto hrozilo poškození mozku. Vždy veselého a usměvavého muže tak celé týdny pronásledovaly hororové vidiny, blouznění. Jeho organismus mu kolaboval. Po třech měsících byl z pražské Bulovky odvezen do domácího ošetřování a postupně se znovu učil chodit, myslet i memorovat text, aby se mohl vrátit na jeviště i před kameru. Kvůli vážné nemoci musel odmítnout nejedno natáčení a přerušit angažmá v Divadle Broadway, kde dnes už zase baví publikum v roli boha Jupitera v muzikálu Kleopatra. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Benigni 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těší mě, že pořad 13. komnata portrétuje zajímavé osobnosti, i když to nemusí být vyloženě slavné hvězdy. Pan Kuželka je velmi známý, alespoň jeho tvář a teď už známe i jeho jméno, život, hereckou tvorbu a zkušenosti. Ve druhé třetině dokumentu se mi úplně zatajil dech. Silné vzpomínky, dechberoucí situace, fotografie s hudbou působící až děsivě. A pak už jsem se od obrazovky netrhla. Jsem ráda, že to byl spíše portrét, než klasická trapná komnata a režiséři mají možnost jít trochu více do hloubky a nejsou tam jen hloupé kecy nějakých psychologů a doktorů. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čím méně komentářů, tím lépe! Čím méně doktorů, tím lépe, čím méně reportérek, tím lépe! Komnaty pana Ulricha vždy dokážou tento zkostnatělý cyklus vynést na světlo, obohatit jej o příjemnou hudbu a zajímavé osobnosti, které nemusí být zrovna "bulvárními panáčky" ze skandálních článků. Velice milé, nenásilné, i když místy dost dramatické a šokující vyprávění herce, který ví, kde je jeho parketa. Tuhle komnatu jsem si nepustila pouze jako kulisu, i když jsem původně u ní chtěla dělat ještě něco jiného, zůstala jsem se dívat do konce. Pěkné filmové ukázky, mající v dokumentu svůj smysl - jestli je vybral sám pan Kuželka, tak má další palec nahoru. Těším se na jeho další role. Plné hodnocení dávám i za fotky pana Kratochvíla a celkem snesitelnou přítomnost Zdeňka Trošky. ()

Reklama

Reklama