Reklama

Reklama

13. komnata - Série 15 (2018) (série)


13. komnata Josefa Cardy (S15E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Populární herec a dabér si pádem ze stromu přivodil zranění, které ho ohrozilo na životě. Populární herec, dabér a moderátor Josef Carda se narodil 18. ledna 1956 v Ústí nad Labem. Už v raném mládí s otcem hrával ochotnicky divadlo, věnoval se také pantomimě, účinkoval v souboru mladistvých hluchoněmých. Z politických důvodů nemohl hned po gymnáziu na DAMU, potíže měl zpočátku i s hledáním zaměstnání. Vysvobodilo ho přijetí na brněnskou JAMU, kde se setkal s řadou nyní slavných spolužáků, Jiřím Bartoškou, Pavlem Zedníčkem, Bolkem Polívkou či Karlem Heřmánkem, současným ředitelem Divadla Bez zábradlí, v němž Josef patří mezi kmenové členy. Účinkoval například v Divadle Husa na provázku, Divadle Rokoko, Činoherním studiu v Ústí nad Labem, Pradivadle či Divadle Bez zábradlí, v řadě filmů, jako např. Zločin v Polné, Revizor, Gambit, Sjezd abiturientů, Trampoty pana Humbla, a seriálů, třeba Ohnivý kuře, Tři králové, Doktoři z Počátků, Čapkovy kapsy, Vyprávěj a mnoho dalších. Diváckou oblibu získal i jako osobitý bavič a moderátor. Přestože vypadá, že je vždycky pozitivně naladěný i on musel několikrát v životě překonávat tvrdé pády. Jeden z nejtěžších skončil vážným úrazem, při němž mu šlo nejen o kariéru, ale doslova o život, dlouho se po něm léčil. Při česání hrušek se pod ním zlomila příčka žebříku a spadl tak nešťastně, že si zlomil čtyři žebra a propíchl plíci. Byl v bezvědomí a málem se udusil vlastní krví. Naštěstí jeho pes pronikavým štěkáním přivolal z chalupy manželku. Josef Carda si pobyl v nemocnici v Litoměřicích, plíci mu operovali, ale žebra nešla zpevnit, takže nemohl dlouhou dobu hrát a celé měsíce musel ležet bez pohnutí a trpěl značnými bolestmi. Návrat k herecké profesi i přes pacientovu dobrou kondici byl na dlouhou dobu nereálný. A navíc hrozilo nebezpečí, že je ohrožena Josefova pověstná pružnost a ohebnost, kterou na jevišti předvádí, a na níž má založenu většinu rolí. Nemohl číst, ani se dívat na televizi, sebemenší pohyb mu způsoboval krutou bolest. Navíc ho neodbytně pronásledovaly úzkostné myšlenky, jak bude vypadat budoucnost jeho a rodiny. Dlouhá nečinnost byla pro něho psychicky neúnosná. Absolvoval náročnou rehabilitaci. Nekonečné hodiny doma vleže a později na invalidním vozíku, dřel do úmoru cviky, které mu rehabilitační sestry poradily. Podporu a péči nacházel u své ženy Radky, která i dnes, když už se uzdravil, přísně dohlíží na to, aby na chalupě nedělal nic namáhavého… Díky sportovnímu založení a zásluhou své nezdolné vůle se dokázal vrátit na jeviště, kde často překonával, aniž to diváci poznali, doznívající bolest. Dnes už je v pořádku a o různorodé role nemá nouzi. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Benigni 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, na to že to točil Olmer, tak to ještě celkem ujde. Chápu, že už se mu nechce nic vymýšlet. Bylo tam pár kýčů (černobílá cesta autem apod.), nevhodná kompozice a ošklivé prostředí za tím doktorem a vůbec všechny rozhovory z ruky, které vypadaly jako z mobilu. Obsahově celkem pohromadě, formálně téměř amatérské. 30% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Carda je sympaťák a stejně tak je i sympatické jeho vzpomínání na manželčinu těžkou nemoc a jeho těžké zranění po pádu na žebřík při trhání hrušek. Milý dokumentík. Hudební režie: David Bělohradský ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama