Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Eduarda Hrubeše (S11E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý konferenciér, muzikant a umělecký vedoucí Velkopopovické Kozlovky se své milované manželce věnoval až do konce jejího života. Eduard Hrubeš je konferenciér, zpěvák, trumpetista, banjista, skladatel, režisér a scenárista, herec i rozhlasový moderátor. Otec byl operním barytonistou v brněnské Janáčkově opeře a chtěl mít z potomka diplomata, proto podporoval aktivity, které rozvíjely jeho jazykové vzdělání. Posílal ho na ozdravné pobyty do Švýcarska, které organizoval Mezinárodní červený kříž po válce pro podvyživené děti, dal syna na francouzské gymnázium. Ale z dráhy diplomata sešlo. Eduard si předsevzal po nedokončených vysokoškolských studiích na Lesnické fakultě a vojně, že chce žít život plný dobrodružství a vydal se do Prahy, aby se stal filmařem. Vystudoval obor filmová a televizní publicistika na FAMU a v roce 1967 začal pracovat v Armádní redakci Československé televize. Za normalizace však z ČST odešel a místo natáčení dokumentů konferoval na koncertech orchestrů Václava Hybše a Ladislava Štaidla, KTO a Komety. Od roku 1978 spolupracoval jako moderátor, režisér, scenárista a třetí trumpetista s kapelou Velkopopovická Kozlovka, jejímž se stal uměleckým šéfem, skládal pro ni, zpíval v ní, hrál na trubku a banjo. V ostravském televizním studiu více než deset let moderoval diváky oblíbený pořad Neváhej a toč!, uváděl i „Kavárničku dříve narozených" nebo psal scénáře k pořadu Marie Rottrové „Dostaveníčko pod věží".
Už v době svých studií na FAMU se seznámil s Blankou, která studovala v Praze na kostýmní výtvarnici. Jak sám říká, od svého seznámení se od sebe nehnuli, byla to pro něj osudová žena. Vzali se, narodila se jim dcera Blanka a žili v harmonickém manželství šťastně sedmačtyřicet let v Praze v domě, který si koupili a zrekonstruovali. Blanka ve své profesi sklízela úspěchy v České televizi, pracovala i jako manažerka Velkopopovické Kozlovky. Vždy dobře naladěnou Blanku však zcela náhle postihla mozková mrtvice, po níž oslepla a přestala chodit. Eduard za manželkou dvakrát denně docházel do nemocnice, poté do zařízení boromejek pro nemocné seniory. Více než rok doufal v zázrak jejího uzdravení. Blanka svůj boj prohrála v únoru loňského roku. Eduardovou útěchou je dcera, zeť a tři vnoučata. Přestože je smutný ze ztráty své milované Blanky, ví, že mu ji nikdo nenahradí, a na svět nezanevřel. Moderuje rozhlasový pořad „U muziky", zajímá se o světové dění a neopouští ho jeho pověstný humor. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Édu mám rád, i když teda hrozně za poslední roky zestárl, ale že mu takto umřela žena, to jsem nevěděl. Dobrý díl komnaty, která přinesla životní osudy hudebníka a moderátora, který sice už sešel z očí, ale v srdci stále zůstává jako dobrý chlap. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama