Reklama

Reklama

13. komnata - Série 15 (2018) (série)


13. komnata Petra Baťka (S15E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Osudové nehody přiměly úspěšného herce zpomalit pracovní tempo. Šestačtyřicetiletý Petr Batěk se od svých patnácti let věnuje hudbě a s bratrem Pavlem patří mezi úspěšné a vyhledávané divadelní, filmové i televizní herce. V současné době Petr hraje v Národním divadle, ale jeho cesta k úspěchu i ke smíření se sebou sama byla trnitá. Od dětství trpěl stresem, strachem a méněcenností, což bylo důsledkem otcovy přísné výchovy. Ten svého syna Petra vychovával despoticky, násilně a autoritativně. Přehlížel synův hudební a divadelní talent a nařídil, aby se Petr vyučil strojníkem. Po rozvodu rodičů žili sourozenci s matkou bez jakékoli otcovy podpory. Šrámy z otcovy necitlivé výchovy se na Petrovi podepsaly vnitřním neklidem a labilitou. Světácký způsob života zavedl Petra k muzice i divadlu a později také k alkoholu, jímž řešil své problémy. S bratrem založil v Plzni ochotnický soubor a později začal hrát v řadě západočeských divadel. Brzy přišly nabídky i na velké role v televizních seriálech a hostování v prestižních pražských divadlech. Ani v soukromí neměl potřebné zázemí, neboť obě v té době uzavřená manželství skončila. Z věčně nespokojeného herce a hudebníka se stal uštvaný workoholik, jehož nezastavila ani vážná autonehoda. Jel tenkrát na veřejnou generálku do Vinohradského divadla a na křižovatce u Plzně narazil do betonové propustky. Petr s autem skončil v příkopu, ale zajímalo ho jediné: aby stihl divadlo. Tenkrát mu pomohla matka, která ho ochotně odvezla do divadla, aby důležité představení odehrál. Ale při nehodě si hnul s páteří, která ho dodnes občas bolí. Své pracovní tempo však nezastavil. Zásadní zlom v jeho životě přišel až ve chvíli, když auto porazilo jeho matku. Uvědomil si, že žila také celý život ve spěchu. Matka nehodu přežila, ale s následky, které se fatálně podepsaly na jejím zdraví. Žije v pečovatelském domě. To Petra přimělo zastavit se a zmírnit pracovní tempo. Naučil se nebrat každou profesní nabídku. Odstěhoval se z Prahy na vesnici, kde zrenovoval matčinu chatu a občas sem matku vozí. Až tady žije v souladu sám se sebou a s přírodou a také se víc věnuje svým dětem, se kterými udržuje vřelý vztah. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O starším z bratrů Batěkových jsem nikdy neslyšel, ale jeho komnata o despotickém a přísném tatínkovi byla rozhodně zajímavá. Dobré otázky, hodně mluveného slova, trochu ukázek z tvorby méně známého herce, spousta fotek z mládí. Rozhodně zajímavé. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tomuhle říkám dokument! To se vůbec nedá srovnat s ostatními díly - řemeslo bravurní a osobnost, jak ji ze seriálů rozhodně neznáme. Velmi kompaktní a tentokrát i zajímavý psycholog. Super, že tam byl i Morávek a Županič. Ale proč tam byběl ten Pavel? Vím, že si střeží soukromí, ale kvůli své rodině se mohl obětovat. Jinak špičkové. Dobrá hudba i super televizní ukázky. ()

Benigni 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem vždycky mile překvapena, když vidím komnatu P. Ulricha. Je v ní cítit něco víc, než jen to co mají ostatní díly tohoto pořadu (soulad citů a informací). A taky je vidět, že je řemeslně mnohem dál, než někteří jeho kolegové. Je to asi tou poctivostí. Byť není Petr Batěk úplně známý a megaúspěšný herec, dokázali o něm tvůrci udělat portrét, za který by se vůbec nemuseli stydět i v jiných formátech (Gen, Neobyčejné životy). Chválím to i proto, že jsem měla pocit jisté odlišnosti v kamerovém pojetí, střihu apod. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohoto herce jsem v podstatě neznal. Věděl jsem, že je talentovaný, ale netušil jsem, že mě bude bavit i jako vypraveč svých příběhů a interpret svých rolí. O zvlášť drastickou komnatu tady vlastně ani nešlo. Především jsme mohli vidět špičkový dokument se všemi parametry, který se velmi vymyká "třináctkovému" standardu důchodců viz Olmer apod. ()

Reklama

Reklama