Reklama

Reklama

13. komnata - Série 15 (2018) (série)


13. komnata Petra Baťka (S15E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Osudové nehody přiměly úspěšného herce zpomalit pracovní tempo. Šestačtyřicetiletý Petr Batěk se od svých patnácti let věnuje hudbě a s bratrem Pavlem patří mezi úspěšné a vyhledávané divadelní, filmové i televizní herce. V současné době Petr hraje v Národním divadle, ale jeho cesta k úspěchu i ke smíření se sebou sama byla trnitá. Od dětství trpěl stresem, strachem a méněcenností, což bylo důsledkem otcovy přísné výchovy. Ten svého syna Petra vychovával despoticky, násilně a autoritativně. Přehlížel synův hudební a divadelní talent a nařídil, aby se Petr vyučil strojníkem. Po rozvodu rodičů žili sourozenci s matkou bez jakékoli otcovy podpory. Šrámy z otcovy necitlivé výchovy se na Petrovi podepsaly vnitřním neklidem a labilitou. Světácký způsob života zavedl Petra k muzice i divadlu a později také k alkoholu, jímž řešil své problémy. S bratrem založil v Plzni ochotnický soubor a později začal hrát v řadě západočeských divadel. Brzy přišly nabídky i na velké role v televizních seriálech a hostování v prestižních pražských divadlech. Ani v soukromí neměl potřebné zázemí, neboť obě v té době uzavřená manželství skončila. Z věčně nespokojeného herce a hudebníka se stal uštvaný workoholik, jehož nezastavila ani vážná autonehoda. Jel tenkrát na veřejnou generálku do Vinohradského divadla a na křižovatce u Plzně narazil do betonové propustky. Petr s autem skončil v příkopu, ale zajímalo ho jediné: aby stihl divadlo. Tenkrát mu pomohla matka, která ho ochotně odvezla do divadla, aby důležité představení odehrál. Ale při nehodě si hnul s páteří, která ho dodnes občas bolí. Své pracovní tempo však nezastavil. Zásadní zlom v jeho životě přišel až ve chvíli, když auto porazilo jeho matku. Uvědomil si, že žila také celý život ve spěchu. Matka nehodu přežila, ale s následky, které se fatálně podepsaly na jejím zdraví. Žije v pečovatelském domě. To Petra přimělo zastavit se a zmírnit pracovní tempo. Naučil se nebrat každou profesní nabídku. Odstěhoval se z Prahy na vesnici, kde zrenovoval matčinu chatu a občas sem matku vozí. Až tady žije v souladu sám se sebou a s přírodou a také se víc věnuje svým dětem, se kterými udržuje vřelý vztah. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohoto herce jsem v podstatě neznal. Věděl jsem, že je talentovaný, ale netušil jsem, že mě bude bavit i jako vypraveč svých příběhů a interpret svých rolí. O zvlášť drastickou komnatu tady vlastně ani nešlo. Především jsme mohli vidět špičkový dokument se všemi parametry, který se velmi vymyká "třináctkovému" standardu důchodců viz Olmer apod. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O starším z bratrů Batěkových jsem nikdy neslyšel, ale jeho komnata o despotickém a přísném tatínkovi byla rozhodně zajímavá. Dobré otázky, hodně mluveného slova, trochu ukázek z tvorby méně známého herce, spousta fotek z mládí. Rozhodně zajímavé. ()

Reklama

Benigni 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem vždycky mile překvapena, když vidím komnatu P. Ulricha. Je v ní cítit něco víc, než jen to co mají ostatní díly tohoto pořadu (soulad citů a informací). A taky je vidět, že je řemeslně mnohem dál, než někteří jeho kolegové. Je to asi tou poctivostí. Byť není Petr Batěk úplně známý a megaúspěšný herec, dokázali o něm tvůrci udělat portrét, za který by se vůbec nemuseli stydět i v jiných formátech (Gen, Neobyčejné životy). Chválím to i proto, že jsem měla pocit jisté odlišnosti v kamerovém pojetí, střihu apod. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tomuhle říkám dokument! To se vůbec nedá srovnat s ostatními díly - řemeslo bravurní a osobnost, jak ji ze seriálů rozhodně neznáme. Velmi kompaktní a tentokrát i zajímavý psycholog. Super, že tam byl i Morávek a Županič. Ale proč tam byběl ten Pavel? Vím, že si střeží soukromí, ale kvůli své rodině se mohl obětovat. Jinak špičkové. Dobrá hudba i super televizní ukázky. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama