Reklama

Reklama

13. komnata - Série 16 (2019) (série)


13. komnata Vavřince Hradilka (S16E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Vodní slalomář, kajakář a mistr světa zažil, jak se mu málem utopil bratr, který poté zůstal několik dnů v kómatu. Dnes pomáhá jeho vážně nemocné sedmileté dcerce. Vavřinec Hradilek je dvaatřicetiletý vodní slalomář, kajakář, závodící v kategorii K1. Je stříbrným medailistou z LOH 2012 v Londýně a mistrem světa v individuálních disciplínách z let 2013 a 2017. Narodil se v Praze humanitně zaměřeným rodičům, kteří žádní velcí sportovci nebyli. Kromě nejstaršího bratra má ještě dvě sestry. Na vodě se poprvé ocitl v devíti letech. Líbil se mu tenkrát v roce 1996 televizní přenos z vodního slalomu na olympiádě v Atlantě (1996) a otec ho seznámil s Martinem Hladíkem, tehdejším závodníkem na deblkánoi. V trójské loděnici poznal trenéra Martina Říhu, se kterým trénuje dodnes. Do Troji na tréninky ho doprovázel starší bratr Václav. Oba bratři trávili v loděnici a na závodech veškerý volný čas. Vavřincovi bylo jedenáct let, když se byl podívat na první reprezentační závod svého bratra. Při něm došlo k tragické události: loď s Vaškem se převrátila a nešťastně zaklínila u branky, kde voda kajak stáhla pod vodu. Vodu v kanále se nedařilo vypnout a vznikla panika. Až po dvaceti minutách se Vaška podařilo vytáhnout z vody a Vavřinec téměř po celou dobu sledoval, jak se jeho milovaný bratr topí. O Václavův život bojovalo několik lidí a podařilo se ho oživit. Prodělal klinickou smrt a pět dní byl v kómatu s neblahou prognózou poškozeného mozku. Vavřinec za bratrem denně jezdil do nemocnice a velice se bál, že se bratr neprobudí. Václav však zázračně přežil bez následků a oba pokračovali v závodění. Vavřincova snaha vyvrcholila stříbrnou olympijskou medailí v Londýně v roce 2012. Velký úspěch doprovodila obrovská radost z toho, že bratr s manželkou čekali první dítě. Avšak Vavřincově neteři Božence v jejích jedenácti měsících diagnostikovali spinální muskulární atrofii. Ta způsobuje, že pacientům ochabují svaly, nemohou chodit, neudrží hlavu, mají problémy s vykašláváním. A dožívají se jen pár let. Rodiče odjeli s Boženkou do Francie, kde probíhala léčba. Vavřinec, známý sportovec, se zasloužil o to, že se tato nemoc a možnosti léčby začaly medializovat. Dnes je Božence sedm let a svého strýce miluje. Vavřinec za ní jezdí, jak mu čas dovolí. Říká, že mu dává obrovskou energii, je z celé rodiny největší optimistka. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rodina dostala mordy které proměnila v dary...Tady vlastně pořad posloužil jako terapeutický, protože zaznělo od maminky: "my jsme o tom nikdy nemluvili ".Evidentně je to stále trauma..(všiml si někdo velké podoby jinému slavnému vodákovi Pollertovi?) ()

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechápu, jak může ČT zveřejňovat tak hnusné fotografie. Vídám to u komnat pravidelně, i na webu ČT a na sociálních sítích. Je pravda, že tyto pořady nemají krom pár tvůrců moc žádnou estetickou úroveň, ale i fotky z mobilu můžou být hezčí a kvalitnější, než ty, co tu vidím pravidelně pod jménem Gabriela Fryčová. Jinak tento díl patří, mezi ty lepší. Stejně tak mám ale pocit, že 13. komnatám už odzvonilo. ()

Reklama

Reklama