Reklama

Reklama

13. komnata - Série 16 (2019) (série)


13. komnata Pavla Fischera (S16E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý politik, diplomat a pražský senátor se musel vyrovnat s nevyléčitelnou nemocí a smrtí syna... Známý politik, diplomat a pražský senátor Pavel Fischer, se zapsal do paměti české veřejnosti především jako prezidentský kandidát. Působil v roli poradce prezidenta Václava Havla a Českou republiku reprezentoval jako velvyslanec ve Francii a v Monaku. Je držitelem významných světových ocenění, jako například monackého Řádu svatého Karla a francouzského Řádu čestné legie. V roce 1993 se oženil a s manželkou Klárou se mu postupně narodily čtyři děti. Všechny úspěchy Pavla Fischera však byly před několika lety zdaněny tvrdou ránou osudu. V roce 2013 pochoval svého syna Vojtěcha, který ve svých devatenácti letech podlehl nevyléčitelnému postižení. V roce 1994 odjeli z porodnice domů se zdravým miminkem, ale už v šestém týdnu se u Vojty začala projevovat nehybnost svalů a jejich výrazné slábnutí. Postupně chřadl a lékaři hovořili o postižení. Vojtěch byl záhy odkázán na invalidní vozík a s péčí o něj pomáhala celá rodina. Vojtův stav se však stále nemilosrdně zhoršoval. V posledních letech života vyžadoval péči obou rodičů. A to byl i důvod, proč Pavel Fischer předčasně odešel z diplomacie a jal se pracovat na Ministerstvu zahraničních věcí. „Vojta v posledních letech žil doslova na hranici života a smrti. Rodina je pro mne nade vše, a proto musela jít kariéra stranou.“ Lékaři si nevěděli rady a Vojtovo postižení nedokázali přesně identifikovat. Přesnou diagnózu se Fischerovi dozvěděli až po Vojtově úmrtí. Jednalo se o vzácné neurodegenerativní onemocnění, metabolickou poruchu, která byla v tu dobu odhalena jen u jediného pacienta na světě. „Naše rodina držela vždycky pohromadě, ale po Vojtově smrti se ještě více semkla. Naštěstí jsou naše další tři děti naprosto zdravé, a i když se se smrtí brášky nikdy nesmířily, statečně putují životem dál s vědomím, že rodina je na prvním místě,“ uzavřel vzpomínku na tragickou smrt syna Pavel Fischer. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Hanka_M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejlepší komnata v letošním roce. Byť byla K. M. Fialová atraktivní svým extrémním zásahem osudu, u Fischera je něco víc: a to, že s postiženým a smrtelně nemocným dítětem může zažít rodina i šťastný a plnohodnotný život. V tomto díle se navíc snoubí inteligence hlavních protagonistů s prvotnířdím dokumentárním řemeslem a publicistický pořad posouvá už na úroveň dokumentu. Záběry z dronů vidíme v komnatách jen vyjímečně. Nejvíce dokument zceluje hudba a jednota fotografií. Byť jsou hnusné ty barevné podklady "třináctkové grafiky z konce devadesátých let", tak je tento dokument po estetické stránce přece jen pohledný. Přítomnost knížete a dcery přidala dokumentu na stoprocentní hodnověrnosti a cit tvůrců vše zabalil do smutné, ovšem nakonec zcela pozitivní eskalace. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V letošním roce skutečně zatím nejatraktivnější komnata. Inteligentní obsah i zpracování s citem, kdy se moc netlačí na pilu a přesto je to jímavé, vtahující. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pavla Fischera jsem nevolil a asi volit nebudu. Záměrně nepíšu nikdy. Nicméně i když s částí jeho politických názorů nesouhlasím, jeho životní příběh u mne vyvolává sympatie. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice krásný a profesionálně natočený dokument. Normálně dokumenty nesleduji pravidelně, ale u tohoto jsem se pohodlně usadil, uvařil si dobrou kávu a pozorně sledoval příběh rodiny, kterou nerozdělila ani smrt jejich milovaného dítěte. Pan režisér dokumentu zvolil velice jemný přístup vyprávění a i jeho zásluhou řadím tento dokument mezi ty nejlepší, co jsem viděl. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmm... stát se partnerem lékaře,nesrazit paty a nenechat se ovládat... Ještě se mi nestalo aby po mě 13tka stekla jako tato, jestli má na to vliv formálnost a diplomatické vyjadřování bez náznaku emocí ? ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama