Reklama

Reklama

13. komnata

(seriál)
  • angličtina The 13th Chamber
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2006–2024), 264 h 5 min (Minutáž: 25–35 min)

Tvůrci:

Martin Komárek

Režie:

Yvonne Vavrová, Petr Slavík, Simona Oktábcová, Zuzana Burešová, Zdeněk Tyc, Václav Žmolík (více)

Scénář:

Jan Mudra, Milan Fridrich, Jindra Horská, Jana Ciglerová, Tereza Brdečková (více)

Hrají:

Zuzana Burešová, Jana Klusáková, Petr Šmolka, Miroslav Kalousek, Vladimír Mlynář, Jiří Blažek, Patricie Strouhalová, Jan Železný, Jeroným Klimeš, Ivo Pavlík, Robert Reichel, Přemysl Rabas (více)
(další profese)

Série(20) / Epizody(606)

Obsahy(1)

Pořad veřejnoprávní České televize vysílaný od 3. ledna 2006 se věnuje složitým životním obdobím známých českých osobností. (Wikipedia)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (39)

13. komnata Martina Kociána (2006) (S01E06) 

Tenhle týpek asi s lecčím v sobě stále bojuje a bojovat bude, kameře, natožpak divákovi to ale říct nechce. Brání se označovat věci/činy/průsery pravými jmény, vyhýbavě krouží kolem rozpadu oné chlapecké grupy, ve které byl určitě nejkontroverznějším článkem a jeho osobní zpověď je vším jiným, jen ne osobní zpovědí!! ()

13. komnata Petry Němcové (2006) (S02E02) 

Tak trochu jiný pohled na svět toho pro mnohé „špatného“ modelingu. Petra Němcová, ač ji čeština občas nejde přes pysky, předkládá skutečně lidský příběh, své postoje a takové až „legračně“ čisté názory si dokáže obhájit, ač třeba divák může v lecčems oponovat. Prostě thajským peklem si prošla ona, ona ztratila přítele, ona hodiny přežívala v bolestech s nejen rozdrcenou pánví na palmě, zatímco v okolí utichal dětský pláč. Výpověď bez zbytečných odboček.. ()

13. komnata Nadi Konvalinkové (2007) (S03E13) 

Možná je Naďa Konvalinková "symbolem nezdolného optimismu", její 13. komnata ale naráží na obvyklou neduhu celého cyklu. Po několika shlédnutých (a nutno podotknout zcela průměrných) epizodách přichystal konečně zajímavý osud, tedy poutavý, svižný, přitom zajímavě vystavěný, až následný díl s Janem Révaiem. Osudy „13. komnat“ (i toho s Konvalinkovou) většinou uvedou diváka do problému hned v úvodu a pak ho jen s různými obměnami otrocky opakují a nikam jej za celých pětadvacet minut neposouvají. ()

13. komnata Igora Bareše (2008) (S03E27) 

Odkrývání skutečných bolístek se dnes (2012/2013) začíná trošku zajídat, protože vybírané tváře se jaksi nemají kam/jak otevírat. A tvůrci už netuší, kde další duše, které chtějí vyprávět o svých strastech, hledat. Nebylo by lepší nechat průměrný cyklus průměrným a nenechat ho spadnout do projektu s příchutí zbytečného? Barešův díl nicméně představuje životem napsaný nelehký příběh, sám zpovídaný je zajímavý, názorově čistý. ()

13. komnata Romana Vojtka (2008) (S03E37) 

Velmi dobré, velmi osobní.. Nejprve působí Vojtkova zpověď poměrně odtažitě, jakoby svůj úděl nebral zpovídaný ani vlastně moc vážně, vzápětí se ale dostává divákovi náležitě pod kůži. Přesně ví, co chce říct, stále netuší, co cítí, ale jednou se s tak zásadní ztrátou vyrovná zřejmě úplně. Velmi civilní a nadmíru citlivá zpověď od člověka, který ač může na lidi tak působit, nehází do placu jen prázdná slova. Jeden z těch silných dílů cyklu, který je dobré si vyhledat v archivu České televize. ()

13. komnata Tomáše Zelenky (2009) (S05E07) 

Mnohokrát médii propíraná story, přesto jeden z výrazně lepších a tematicky ucelenějších dílů nevyrovnaného cyklu 13. komnat!! Palec nahoru má ode mě zejména přítelkyně, dnes manželka Radka. ()

13. komnata Dalibora Jandy (2009) (S05E10) 

Morový rány Dalibora Jandy.. jeden z mála dílů cyklu 13. komnat, který má své opodstatnění. Šílený vzrůst popularity v 80.letech, náhlá ztráta syna, ústup ze slávy, nepřejícnost kolegů.. Leckdy totiž tento volný publicistický seriál selhává už u své dramaturgie a pohled na danou osobnost, která trousí prázdná životní moudra, je pak velmi rozpačitý. ()

13. komnata Kateřiny Kornové (2010) (S05E19) 

Odkrývání skutečných bolístek se kdysi začalo trošku zajídat, protože vybírané tváře se jaksi nemají kam/jak otevírat. A tvůrci už netuší, kde další duše, které chtějí vyprávět o svých strastech, hledat. Tento díl je nicméně lehce nadprůměrný, vkusný, názorově čistý. ()

13. komnata Oldřicha Navrátila (2010) (S05E27) 

Odkrývání skutečných bolístek se začíná trošku zajídat, protože vybírané tváře se jaksi nemají kam/jak otevírat. A tvůrci už netuší, kde další duše, které chtějí vyprávět o svých strastech, hledat. Nebylo by lepší nechat průměrný cyklus průměrným a nenechat ho spadnout do projektu s přívlastkem zbytečný? Tento díl je tradičně průměrný, ale díky osobě Oldřicha Navrátila, kterému léta fandím, velmi sympatický, vkusný, názorově čistý. ()

13. komnata Anny K (2010) (S06E10) 

Po delší době jsem si v pátek večer udělal čas.. Formát cyklu 13. komnat je nicméně neměnný, poměrně nudný, neinvenční, sterilní. Bohužel. V případě Anny K. hraje zásadní roli pochopitelně její nedávná nemoc a bezpříkrasná výpověď o všem, co dokáže člověku vzít i dát!! ()

13. komnata Yemiho A. D. (2010) (S06E15) 

Tanečník, skvělý choreograf, moderátor a homosexuál. A ve všem zřejmě vyniká, bez urážky. Po tematické stránce díl, který má zase jednou co nabídnout. Jenže jeho zásadním problémem je to, že mohl jít daleko víc do hloubky, takhle jen klouže po povrchu a mnohdy spíš odhaluje to, jak bídně se autorka připravila. ()

13. komnata Miroslavy Němcové (2011) (S06E17) 

Jeden z těch tematicky ucelenějších dílů cyklu, ačkoliv politička Němcová nepatří zrovna mezi divácky přitažlivé osobnosti. I když palec nahoru za její houževnatost a cílevědomost. Cyklus nicméně opět jen klouže po povrchu jejího osobního i kariérního vývoje, přesto tři musím jakožto patriot jednoznačně dát za pohled na žďárské náměstí. ()

13. komnata Stanislava Hložka (2011) (S06E24) 

Cyklus 13. komnat už tak trochu hledá problémy u lidí, u kterých nejsou. Hložek, který stále těží z popularity z osmdesátých let, stojí někde na půli cesty. Dokument má své světlé okamžiky, ale jinak mi přijde chaotický, názory zpovídaného zmatené, tak trochu neukotvené "v ději".. ()

13. komnata Petra Mikolandy (2011) (S06E29) 

Jeden z mála dílů cyklu 13. komnat, který má své opodstatnění. Většinou totiž jen bezinvenčně klouže po povrchu, nikam nesměřuje, nikterak negraduje.. Nicméně příběh Petra Mikolandy, který i přes mladý věk má co nabídnout, dokáže zaujmout. Snad je to i tím, že hlavní aktér nespadá mezi početnou skupinu sportovců, jenž mají problém sesmolit smysluplné souvětí a že netrousí jen prázdná „životní“ moudra.. ()

13. komnata Mika Perryho (2011) (S06E31) 

Netrousí žádná prázdná slova, tenhle „chlapík“ prostě ví, o čem mluví. Po filmařské, lépe řečeno dramaturgické stránce je tenhle díl cyklu 13. komnat poměrně bezinvenční, po tematické má zase jednou co nabídnout. Mohl jít víc do hloubky, škoda, že autorka víc netlačila na pilu a lépe se na povídání se zajímavým člověkem nepřipravila. No, tak či onak, moje mamina koukala s otevřenou pusou.. holt, stará škola :-) ()

13. komnata Nikol Kouklové (2011) (S06E36) 

Ne o mnoho horší než jiné epizody z cyklu, který už prakticky nemá co nabídnout!! Bezstarostné mládí talentované herečky narušila vážná autonehoda, tvůrci nicméně trestuhodně kloužou po povrchu a zpovídané se prakticky vůbec nedostávají pod kůži.. ()

13. komnata Vlasty Horvátha (2011) (S06E40) 

Přiznám, že jsem čekal údernější osud a hlubší zpověď, nicméně Vlasta Horváth (ač si o jeho hlase myslím své) to má v hlavě poměrně srovnané, ví, co chce, jen ne vždy má s ohledem na barvu své pleti všude otevřené dveře dokořán.. Formát cyklu se mi nelíbí dlouhodobě, ale zvolená forma zřejmě odpovídá televizním standardům a hlavně diváckému očekávání. ()

13. komnata Jakuba Vágnera (2011) (S07E01) 

Vždycky jsem kritizoval dramaturgickou neprodyšnost celého projektu, tu a tam se ale objeví díl, ve kterém daná „osobnost“ jen netrousí prázdná životní moudra. Jakub Vágner, ač synek uznávaného hudebníka, si tu svou trnitou rybářskou cestu musel pořádně prošlapat a po delší době mi vadilo, že cyklus má tak omezenou stopáž. Díky pokoře, hrdosti, neústupnosti a jasné vizi vlastního snu se dostal až tam, kde je nyní.. ()

13. komnata Zbyňka Merunky (2011) (S07E05) 

Tahle komnata naráží na obvyklou neduhu celého cyklu. Řada dílů totiž většinou uvede diváka do problému hned v úvodu a pak ho jen otrocky opakuje a nikam ho neposouvá. Navíc ztráta zaměstnání a popularity se dle mého nemůže vyrovnat nějakým zásadním životním zvratům, sic dokázat to se tvůrci vehementně snaží. Merunka je sympaťák (i když trochu ufňukanej), ale do tohohle jít neměl.. ()

Reklama

Reklama