Reklama

Reklama

13. komnata

(seriál)
  • angličtina The 13th Chamber
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2006–2024), 264 h 5 min (Minutáž: 25–35 min)

Tvůrci:

Martin Komárek

Režie:

Yvonne Vavrová, Petr Slavík, Simona Oktábcová, Zuzana Burešová, Zdeněk Tyc, Václav Žmolík (více)

Scénář:

Jan Mudra, Milan Fridrich, Jindra Horská, Jana Ciglerová, Tereza Brdečková (více)

Hrají:

Zuzana Burešová, Jana Klusáková, Petr Šmolka, Miroslav Kalousek, Vladimír Mlynář, Jiří Blažek, Patricie Strouhalová, Jan Železný, Jeroným Klimeš, Ivo Pavlík, Robert Reichel, Přemysl Rabas (více)
(další profese)

Série(20) / Epizody(606)

Obsahy(1)

Pořad veřejnoprávní České televize vysílaný od 3. ledna 2006 se věnuje složitým životním obdobím známých českých osobností. (Wikipedia)

Recenze uživatele majky19 k tomuto seriálu (4)

13. komnata Ivana Haška ml. (2017) (S14E01) 

Velmi zajímavý a hezký pohled do života Ivana Haška mladšího, syna veleúspěšného fotbalového internacionála a později i trenéra Ivana Haška. Přístup Ivana Haška ml. na mě zanechal velmi silný dojem, protože se kvůli závažnému onemocnění musel vzdát své skvěle nastartované kariéry profesionálního fotbalisty a začít svůj "nový život" takřka od samého počátku. Jeho přístup a boj s touto nepříjemnou nemocí by mohl být vzorem nejen pro pacienty s podobnou chorobou, ale i pro ostatní lidi na celém světě. Tento dokumentární film ukázal i to, jak byl Ivan Hašek ml. v životě správně veden svými rodiči, že se nesoustředil výhradně na sport, ale věnoval se i studiu, protože sportovní kariéra není u žádného sportovce nekonečná. Domnívám se, že Ivan Hašek ml. je prototypem nejen dobrého sportovce ale i člověka. Míním tak především z toho důvodu, že sport se neskládá jen z toho sportovního hlediska, ale i z hlediska výchovného a socializačního. Sport by měl každému sportovci ukázat, že není jen o velkých či drobných vítězstvích a úspěších, ale je i o porážkách, zklamáních, pádech, bolestech a ranách, které přináší nejen samotný sport, ale hlavně život. Z tohoto úhlu pohledu mi vychází, že Ivan Hašek ml. takovým člověkem skutečně je, protože se dokázal se svým osudem sportovně popasovat, zatnout zuby a čelit novým životním výzvám a nástrahám. Je velká škoda, že to takhle neplatí u každého sportovce a člověka. ()

13. komnata Rostislava Nováka (2017) (S14E02) 

Souhlasím s uživatelem anitae. Ani na mě nezanechala tentokrát tato Třináctá komnata moc pozitivní dojem, i když bezesporu životní příběh Rostislava Nováka st. je ze všech úhlů pohledu zajímavý a poučný. A jak již bylo zmíněno, deprese v kombinaci s alkoholem jsou téměř smrtící kombinací, z níž se jen horko těžko hledá cesta zpět na pevnou zem. ()

13. komnata Zdeňky Pohlreichové (2017) (S14E08) 

Po určité odmlce jsem se podíval na 13. komnatu a musím se přiznat, že příběh pí. Zdeňky Pohlreichové na mě zapůsobil velmi silně. Na pořad jsem se podíval ze dvou důvodů. Tím prvním byl vcelku pochopitelně fakt, že se jedná o manželku jednoho z nejznámějších českých šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha, jehož pořady velmi rád sleduji a také proto, že se o její nemoci mnoho napsalo i namluvilo a zajímalo mě, jak to opravdu všechno bylo. Musím se přiznat, že pí. Pohlreichová má můj hluboký obdiv za to, jak se dokázala s touto zákeřnou nemocí popasovat a jakým způsobem nahlíží nejen na svůj život, ale i na svět kolem nás jako takový. Člověk si najednou uvědomí, že na světě nejsou nejdůležitější jenom peníze, majetek a všelijaké věci, které postupem času ani nepotřebujete.To, co je na světě nejdůležitější,jsou především lidé, které máte rádi, se kterými Vám je dobře, kterým věříte, kterých si vážíte a na které se můžete ve všem spolehnout v dobrém i zlém. Divák si při zhlédnutí tohoto pořadu uvědomí, že i Zdeněk Pohlreich, který v TV působí jako nekompromisní tvrďák, je ve skutečnosti také jenom obyčejný člověk z masa a kostí, který je citlivý a má mnoho pozitivních lidských vlastností, které naopak nemají ti, o nichž si to třeba myslíme. Můj respekt tedy nepatří pouze pí. Zdeňce Pohlreichové, ale i jejímu manželovi, který jí byl a je v nejtěžších životních situací velkou oporou. ()

13. komnata Martina Fenina (2017) (S14E09) 

Na tuto 13. komnatu jsem se podíval s velkým zájmem. Jednak proto, že jsem měl a i nadále mám Martina Fenina jako sportovce a vynikajícího fotbalistu moc rád a jako chlapec jsem s velkým nadšením prožíval fenomenální úspěch českých dvacítek na mistrovství světa roku 2009 v Kanadě, kde čeští mladíci vybojovali stříbrné medaile, přičemž významnou měrou se o to zasloužil právě Martin Fenin a mladí brněnští talenti. které trenér Miroslav Soukup nominoval na šampionát také, jmenovitě Marek Střeštík, Luboš Kalouda a Tomáš Okleštěk. Moc jsem mu přál, když začal díky tomuto úžasnému úspěchu dostávat větší příležitosti na hřišti nejen v domovských Teplicích pod trenérem Petrem Radou, kde zářil, ale později i na zahraniční štaci ve Frankfurtu, kde se opět uvedl vynikajícím způsobem, konkrétně hattrickem proti mužstvu Herthy Berlín a dalšími výbornými výkony v následujících zápasech. O to více mě mrzelo, když se mu dařit přestalo a nastalo pro něj období sportovních i osobních pádů a tím i způsobené deprese. Média mu to pochopitelně dala také pěkně "sežrat" a čekala na jakékoliv jeho zakolísání a jakoukoliv senzaci, které mohla být a nakonec i byla použita proti němu. I díky tomuto pořadu jsem pochopil, resp. ujistil se o tom, že vždycky není všechno tak, jak se na první pohled může zdát a že řada médií nestojí o zprostředkování seriózních zpráv a novinek, ale jde v této branži spíše o to, jak toho daného člověka/osobnost ponížit a doslova zesměšnit před veřejností a udělat z něj svým způsobem outsidera. I podle slov, která nejen Martin, ale i jeho maminka pí. MUDr. Martina Feninová v pořadu uvedla, jsem nadále přesvědčen o tom, že Martin rozhodně není tak špatný člověk, jak nám jej v minulosti média představovala a ukazovala jeho "skandály", ale že spíš že je to člověk, který zkrátka jenom zaplatil velmi vysokou daň za svůj úspěch, popularitu a slávu, která se zkrátka v žádné oblasti naší společnosti neodpouští a lidské zloba a závist je skutečně nekonečná a nevyčerpatelná. Martinovi mohu popřát snad jen to, aby se ho drželo zdraví, aby měl kvalitní zázemí doma po boku své přítelkyně a rodiny a aby se mu dařilo i po sportovní stránce, protože si myslím, že ten herní potenciál v sobě rozhodně i nadále má a určitě o něm ještě zaslechneme. Netvrdím, že ještě bude hrát Bundesligu či Premier League, ale na nejvyšší úrovni v české lize by si určitě ještě zahrát mohl. Nemusí již nikomu nic dokazovat, myslím si, že pro český sport vykonal hodně dobrého a nabídl nám všem mnoho krásných sportovních zážitků, které neupadnou v zapomnění. ()

Reklama

Reklama