Reklama

Reklama

13. komnata

(seriál)
  • angličtina The 13th Chamber
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2006–2024), 262 h 47 min (Minutáž: 25–35 min)

Tvůrci:

Martin Komárek

Režie:

Yvonne Vavrová, Petr Slavík, Simona Oktábcová, Zuzana Burešová, Zdeněk Tyc, Václav Žmolík (více)

Scénář:

Jan Mudra, Milan Fridrich, Jindra Horská, Jana Ciglerová, Tereza Brdečková (více)

Hrají:

Zuzana Burešová, Jana Klusáková, Petr Šmolka, Miroslav Kalousek, Vladimír Mlynář, Jiří Blažek, Patricie Strouhalová, Jan Železný, Jeroným Klimeš, Ivo Pavlík, Robert Reichel, Přemysl Rabas (více)
(další profese)

Série(20) / Epizody(603)

Obsahy(1)

Pořad veřejnoprávní České televize vysílaný od 3. ledna 2006 se věnuje složitým životním obdobím známých českých osobností. (Wikipedia)

Recenze uživatele triatlet k tomuto seriálu (49)

13. komnata Terezy Pergnerové (2006) (S01E01) 

Bylo by zajímavé za 10 nebo 20 let natočit reflexi. Znovu se zeptat Terezy, ale i jejích dětí, jak je poznamenaly Tereziny výstřednosti... ()

13. komnata Michala Davida (2006) (S01E15) 

V porovnání se zpovědí Veroniky Žilkové, která také vzpomíná na smrt svých blízkých, je 13. komnata Michala Davida citlivější. Možná to je i tím, že ho Honza Dědek zpovídá s větším časovým odstupem. ()

13. komnata Stanislava Fišera (2006) (S02E04) 

Komnata, která splnila poslání: připomněla významného herce/ dabéra, zajímavě ukázala, jak se vyrovnává se ztrátou hlasu. A že si Stanislav Fišer svoje němé herectví užívá, to je vidět v Divadle ABC. ()

13. komnata Evy Hurychové (2007) (S02E40) 

Drsná zpověď o domácím násilí proložená někdejšími hity EH mě zaujala. ()

13. komnata Jana Révaie (2008) (S03E17) 

Zajímavý díl - pohled Revaie, rodičů, pracovnice benzínky. Setkání Revaie s jeho někdejší obětí působilo stylizovaně. Pugét a omluva za přepadení, to asi nestačí... ()

13. komnata Heidi Janků (2008) (S03E28) 

Heidi Janků jsem zažil na živo v 80.letech, když přijela na koncert do kulturního domu ve Velkém Beranově. V obecenstvu převažovali vojáci základní služby a takové "Kuře na grilu" mělo celkem úspěch:-D Zajímala mě zpověď Heidi a celkem mě překvapila, nejen vyrovnaností ve vztahu s Ivo Pavlíkem, ale hlavně vzpomínáním na rodiče, bratra. Lepší tři hvězdičky. ()

13. komnata Pavla Nového (2008) (S04E02) 

Vojtěch Bernatský zpovídá Pavla Nového zajímavě a Pavel Nový má co říct. Ovšem problém této 13. komnaty je v tom, že při repríze postrádá aktuálnost... Také hudba z filmu "S tebou mě baví svět" mi přišla příliš prvoplánová. ()

13. komnata Zity Kabátové (2009) (S04E20) 

Na portrétu Zity Kabátové ve 13. komnatě bylo patrné, že redaktorka Marie Formáčková zná tuto herečku důvěrně a Zita Kabátová před ní mluvila přirozeně, pohotově. MF: Cítila jste se obletovaná? ZK: To mi přijde povrchní. Spíš ctěná a vážená. Slovy Stanislava Zindulky: Šarmantní dáma. Hezká životní filozofie problémy si připouštět pouze po kolena/kotníky. ()

13. komnata Arnošta Lustiga (2009) (S04E24) 

Příklad toho, že i odkrývání předem jasné 13.komnaty nezklame. Didakticky jednoznačně využitelné. Jen průvodce Josef Rauvolf je v pořadu tak nějak nadbytečný. Lustig dokáže upoutam sám, bez cizího navigování. ()

13. komnata Marty Kubišové (2009) (S04E34) 

Podobně jako Petr Malásek bych se chtěl v příštím životě narodit jako pes Marty Kubišové:-) Ale vážně: bezkonkurenční zpěvačka, skvělá osobnost, výborná vypravěčka. Pěkný medailon, který ovšem nepřekvapí odhalením 13. komnaty. ()

13. komnata Michala Viewegha (2009) (S04E37) 

Boj proti bulváru je chvályhodný, ale kvůli tomu nemusím sledovat skoro půlhodinový pořad, v němž se Viewegh prezentuje mmj. i jako řidič... Navíc sám si dokáže koupit v době, kdy mu vychází nová knížka, několikadenní publicitu především v MF Dnes. Možná se mohla Jana Klusáková zaměřit i na to, jak se Viewegh umí prodat. Při besedě se studenty jsem Viewegha zažil na živo a svým direktivním vedením besedy a frázovitými odpověďmi mě zklamal. Takže nakonec nevím, jestli náhodou ten boj proti bulváru jenom nehraje, aby se zase o něm víc mluvilo/psalo. Tečka. ()

13. komnata Moniky Žákové (2009) (S04E39) 

Zajímavá 13.komnata. Představuje herečku, kterou si vybavuji z 80. let, z doby, kdy ztělesňovala romantické hrdinky. Její životní osudy ovšem jsou pochmurnější. Ve 13. komnatě o nich vypráví vyrovnaně. Uzemnila mě svým zpěvem. Minimálně ve Zpívánkách by měla dostat hlavní roli aspoň v jednom díle. Bez legrace! ()

13. komnata Jana Pohana (2009) (S05E04) 

Při toulkách Šumavou na naši skupinu pan Pohan přátelsky mávnul od své chalupy. Když jsem si přečetl údaje o jeho životě, neváhal jsem kouknout na 13. komnatu. Je to citlivě odvyprávěný díl, který by mohl být námětem na samostatný film. Panu Pohanovi přeju pohodovou a dlouhou třetí třetinu. ()

13. komnata Josefa Klímy (2010) (S05E22) 

Průvodce pořadem Janek Kroupa i portrétovaný Josef Klíma skloňují opakovaně oblíbené adjektivum „investigativní“, ovšem výsledek je víc odpočinková než „pátrací“ žurnalistika, ale rozhodně lepší než zažít Josefa Klímu na vlastní oči. Ve 13. komnatě vystupoval uhlazeněji. V závěru se redaktoři věnovali rozboru tématu filmu Requiem pro panenku,ale nic nového než v mf dnes nepřipomněli. ()

13. komnata Oldřicha Navrátila (2010) (S05E27) 

Hajný Plavec, Emil Nádeníček, otec Bajza a další rázovité postavy Oldřichu Navrátilovi svědčí. Problém této 13. komnaty je, že autorka (Barbora Kroužková) neví, co má odkrývat - nemoc (tam převažuje vystupování lékaře), vztah k předkům, vztah partnerský (redaktorčino perlení graduje v závěru "Za jako dlouho po rozvodu se stal vašim nejlepším kamarádem?") nebo otcovský? Naštěstí redaktorčino tápání vyvažuje Navrátil svým povídáním. Krásná moudrost Navrátilových předků: "V zimě na hřbitov nechoď, to se akorát zašlape." ()

13. komnata Ladislava Chudíka (2010) (S05E29) 

Ladislav Chudík vzpomíná na soužití s nemocnou ženou velice citlivě. Z jeho projevu je cítit obrovské lidství. Podařené odkrývání 13. komnaty. Působivé dobové fotky, které připomínají, jak si studenti přáli, aby se jim učitel vrátil z emigrace zpátky domů. ()

13. komnata Zuzany Mináčové (2010) (S05E32) 

Paní Mináčová vzpomíná krásně lidsky. Inu, potvrdilo se, že jablko nepadá daleko od stromu. Navíc je příjemné osvěžení slyšet v české televizi slovenštinu. ()

13. komnata Zdeny Lorencové (2010) (S05E38) 

Na rozdíl od většiny komnat, které v poslední době kopírují informace, jež znám z tisku, je představení písničkářky Zdeny Lorencové záživné. A zpěv Zdenky Lorencové opravdu nádherný. ()

Reklama

Reklama