Reklama

Reklama

Námluvy

(TV film)
Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1961, 23 min

Režie:

Martin Frič

Předloha:

Anton Pavlovič Čechov (povídka)

Scénář:

Martin Frič

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Obsahy(1)

Televizní zpracování slavné Čechovovy povídky. Na námluvy ke statkáři se dostaví jeho soused. Rád by za ženu jeho dceru. Než ale nápadník osloví dceru s nabídkou, rozhovoří se o svém majetku, do něhož patří i Volí loučky. Dcera však opáčí, že každý ví, že Volí loučky patří jim. Hádka vyvrcholí urážkami a odchodem nápadníka. Když se však dcera dozví, že právě přišla o ženicha, nutí otce, aby se muž vrátil. Sotva se však nápadník vrátí, dojde k další rozepři, tentokrát o kvalitu psa. A tak nakonec otec námluvy urychlí, s poznámkou, že tu začíná to pravé rodinné štěstí... Komediální miniatura režiséra M. Friče se skvělými hereckými výkony Jana Pivce (otec), Vlasty Chramostové (dcera) a Ladislava Peška (nápadník) vznikla podle předlohy A. P. Čechova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná mikropovídka o námluvách v jedné ruské měštanské rodině, vzniknuvší podle scénáře Martina Friče a pod režijní taktovkou téhož. Předlohou byla hra Antona Pavloviče Čechova. Pro zajímavost, tento snímek získal v r.1962 v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší komedii. Naprosto geniální dialogy svědčí o tom, že právem!! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Řekl bych na podobně vysoce kvalitní úrovni jako slovenský počin. Paní Chramostová tu ruskou selku hraje skvěle, ale v závěru už trochu přehrává, což je škoda. Výprava tentokrát v ruském interiéru pamatovala na červený koutek (toho jsem si ve slovenské inscenaci nevšiml), ale na druhou stranu tam narvali katolické křesťanské malíře. V jednu chvíli nazve nápadník pana otce jezuitou, což skutečně myslím v Čechovovi není. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Každá delikatesa se podává v malém množství a každá rozkoš trvá krátkou dobu. Pochoutka jménem Námluvy to vrchovatě naplňuje. Když se vypracuje podle povídky A.P.Čechova precizní scénář s vybroušenými dialogy a ty se vloží do úst Janu Pivcovi, Vlastě Chramostové a Ladislavu Peškovi vznikne vrcholná škola herectví. Pak už jen postavili dvě kamery na stativ, Martin Frič se mohl usadit do křesla a bavit se tak, jako už několik generací diváků. Ti tři udělali všechno za něj. Tolik humoru a mistrovství v 23 minutách udělalo z Námluv národní rodinné stříbro televizní zábavy. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Babička tetičky, dědeček tatíčka, Ugadaj a Otkataj, Volí loučky a tento. K tomu ještě hučení v uších, tlukot ve spáncích, bušení srdce a tomu podobně. Drahý je nám princip. Námluvy jsou dokonalým příkladem toho, jak lze vytvořit naprostou bombu, i když máte jen 20 minut, tři herce a jednu místnost. Vytknout není co. Perfektní Čechov, perfektní obsazení, perfektně zahrané. Díkybohu za takovéto perly! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bušení srdce, hukot ve spáncích, babička naší tetičky, Volí loučky a tak podobně. Fantastický herecký koncert Ladislava Peška, Jana Pivce a Vlasty Chramostové. Soudobé vedení činohry pražského Národního divadla tuto Čechovovu komickou jednoaktovku bohužel nikdy neuvedlo a tak zůstala zachována alespoň v televizním provedení, které je ovšem v každém ohledu nedostižné. Šampaňské! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama