Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 1
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Recenze (888)

Gothar 

všechny recenze uživatele

Hořící keř je veľmi podarené dielo. Vadilo mi však, že chýba výraznejšia gradácia deja, v tejto podobe mi to pripadalo skoro ako hraný dokument a nie TV seriál. Atmosfére tiež čosi chýbalo, v tomto bol napríklad film Ve stínu omnoho lepší. Oceňujem, že niečo takéto vôbec vzniklo (hlavne vďaka HBO) a hlavne to, že to malo úroveň. Herci hrajú prirodzene, čo sa u nás často nevidí a hudba bola zvládnutá tiež prekvapivo dobre. 80 % ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Kdybych týhle nádheře nedal pět hvezdiček (a dal bych i víc), plivnul bych sám sobě do tváře... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

No jo, ty vole a myslíte si, že teraz to funguje inak??? Tretia časť ma bavila najviac. Scény na súde a výsluch samotného Hubu považujem a vrchol filmu. Skvelé obsadenie, kvalitné výkony, skutočné udalosti. Škoda len straty tempa a miestami zbytočnej rozťahanosti. Inak film, ktorý má čo povedať v každej dobe a každej generácií. 4 z 5 ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

První díl super. Druhý mne nudil, třetí celkem ok. Pauhofová mě mile překvapila, ale hold vzdávám paní Pokorné. Jako Palachova matka byla dokonalá. Celkově jde o nadprůměr, takže 4 hvězdy za zpracování a herecké výkony. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Je to kvalitní a smysluplnej počin, ale sotvakdy dostane tahle naše pookupační minulost ve filmu víc prostoru, než měla od Agnieszky Holland teď. Ta měla víc než 200 minut na to, aby to pojala líp, hloubějc a komplexnějc než kdokoliv před ní, ale to se jí povedlo jen zčásti. Seriál totiž zdaleka nemá takovou šíři záběru, v jakou jsem doufal, a to teď nemám vůbec na mysli směr k nějakýmu historickýmu dokumentu či co. Kdo z nás ale kromě Palacha zná Jana Zajíce? Ten se ve filmu mihne na pár vteřin a v podstatě se o něm nic moc neřekne; a to věřim, že zrovna o něm ještě pár lidí přece jenom vědět bude, i když o žádnou notorickou povědomost ani náhodou nepude. Ale co třeba Josef Hlavatý v Plzni, Evžen Plocek v Jihlavě nebo Michal Lefčík v Košicích? Všichni se upálili, všichni zemřeli stejně jako Palach, všichni za stejnou věc. Ve filmu o nich nepadne ani vteřinová zmínka. A to bylo jen v Československu. Co takovej Ryszard Siwiec v Polsku, kterej se upálil ještě před Palachem, v září 68? Nebo Vasyľ Makuch na Ukrajině, Sándor Bauer v Maďarsku? Všichni se upálili na protest proti okupaci pro ně cizí země, Československa - a ve dvousetminutovym trojfilmu věnovanýmu jenom tomuhle fenoménu o nich nepadne ani slovo? Já prostě asi jenom nějak nemusim ten tak trochu hysterickej kult kolem Palacha - a Hořící keř na týhle vlně jenom pokračuje, aniž by se jí snažil nijak překročit. NIJAK nesnižuju to, co Palach udělal, je ale namístě vědět, že byl v Československu první, ale nebyl jedinej - a ti další kluci by si rozhodně zasloužili, aby se o nich aspoň vědělo: celkem se pokusilo upálit 26 lidí, z toho 7 zemřelo. Holland určitě má právo točit to, co chce a o kom chce, jasně. Ale tak trochu si myslim, že pokud někdo dělá něco kvalitně a poctivě, věci tohodle typu by zmínit měl. A pokud je nezmíní, tak v pořádku - ale já to nemůžu považovat za dostatečný. WTF moments: Viz výše. A mimochodem, na prostest proti okupaci Československa se tenkrát pokusil upálit i nějakej Elijahu Rips, tehdejší lotyšskej student a dnešní profesor matematiky v Jeruzalémě, kterýho tehdy kolemjdoucí nakonec zachránili. Pak byl zatčenej KGB, šel na dva roky sedět, byla mu nařízena psychiatrická léčba... Kvůli tomu, že se zastal nás, Čechoslováků. Stejně jako trochu známější a diskutovanější skupina Osmi statečných na Rudym náměstí v Moskvě. Kvůli čemu jinýmu kurva ty státní vyznamenání máme, když ne kvůli ocenění takovejhle činů a lidí? Ty lidi si kvůli nám zkazili život a politikům ani nestojí za to, aby si tam udělali služební cestu a poděkovali jim za to, že se nás tenkrát nebáli zastat. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdekdo by čekal hodnotný film o Palachovi, pokud se má jednat o další dobře hodnocený televizní počin. Jenže tentokrát to netočila Česká televize ale HBO a v těchto pařátech mě zatím oslovila pouze Pustina. Do toho jsem se také předem nepřipravil na příběh o těžké politice a zamotaném vyšetřování jeho úmyslů až po onom zásadním činu. Mou pozornost po celé tři úmorné epizody nezachránil ani výborný casting. Snad si chuť spravím letošním filmem, který by se měl již soustředit přímo na samotného Palacha. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Palachovský čin konečne dostal adekvátne umelecké stvárnenie renomovanej režisérky. Nepôjde teda o nič „okresné“. Tá ho zároveň zamýšľala ako akúsi anatómiu normalizácie (občania sa postupne prispôsobujú novým pomerom), čo sa z hľadiska hodnoty a sily výpovede podarilo, aj keď mi k jej dokonalosti po prvom diely prekážala hlavne neplodná konšpiračná línia s Kotekom a opozeraný Trojan. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hořící keř je dost možná nejsvětovější a nejpřirozeněji působící česky mluvený počin za poslední dekádu. Snímků snažících se vyrovnat s naší minulostí se v poslední době objevilo víc než jenom pár, ale až z tohoto mám pocit že se tvůrci nespolehli jen na sílu tématu, ale opřeli své dílo o výbornou filmařinu. Režie, kamera a vynikající scénář drží příběh o Janu Palachovi nad onou pomyslnou hladinou patosu. Především díky nim se jedná o citlivé drama, a ne o slzopudnou mytizaci národních dějin. Příjemně mě překvapilo že dialogy, tradiční kámen úrazu českých filmů, jsou precizně vybroušené a hlavně jdou postavám z pusy. Dokonce i Vojta Kotek pak působí jako schopný herec. O ostatních, veskrze skvělých výkonech netřeba hovořit. Malou výtku mám jen k občas kulhající atmosféře. Trochu víc mrazivosti by určitě neuškodilo. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Seriál Hořící keř mi přijde podobně průlomový v náhledu na historii jako o čtyři roky starší film Pouta. Hořící keř je rozhodně lépe řemeslně zvládnutý, pokulhává však oproti Poutům v dramaturgii. Ty měli mnohem jasnější tah na branku v tom co chtěly sdělit. Hořícímu keři schází promyšlenější koncepce, spousta scén vyznívá do prázdna a postrádá smysl. Seriálu by jen prospělo, kdyby byl sestříhaný tak na dva díly. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tak tahle minisérie strčila české filmy do kapsy nejen pro letošní rok, ale i hluboce do minulosti. Silné téma národní a spousta silných témat osobních, skvělý scénář, perfektní režie a stylizace filmu společně s prostředím a kostýmy mě vrátili v čase. Myslela jsem si, že si pustím jeden díl a sjela jsem je najednou všechny a za necelé 4 hodiny jsem se ani na vteřinu nenudila. Zhruba 90% filmu jsem měla husí kůži a to se mi běžně nestává. Bravurní práce! ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený film. Zfilmování milníku české historie . Jednoznačně plná palba!!! Vypadá to, že i u nás se dají točit výborné filmy... ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle tam u těch lékařských fakult točili, když tam dali ten zákaz parkování a přivezli ty krásný veterány. Odvezli tam Jana Palacha – kousek od místa, kde je dneska pamětní deska Sametové revoluce. Filmů, který ukazujou, jakej byl bolševik zmrd, těch tu bylo a nebudu se zlobit když i bude, protože když vidim, jak se dneska volí… Jenže tenhle snímek neni prvoplán, není ani tolik o politice, přítomnost protikomoušství je tu sice silná, ale to je daný už volbou tématu a doby. Tady naopak je celá událost zkoumaná z přísně lidskýho hlediska, jde tu o vztahy, jde tu o dopad na psychiku, na morálku, na chování a vystupování. Je to dobře vidět v případě poslance Nového, u nějž dokázal Huba perfektně zahrát ty dva ojedinělé momenty vnitřního rozporu navenek maskované naprosto odporným nevinným vystupováním, a u majora Jireše, postavy historicky snad ani neexistující, ve filmu však dost možná nejzajímavější. Nevim, jak bych vnímal délku (i obsah), kdybych film viděl v kuse, rozdělení do tří kapitol však sedělo výtečně, mezi každým dílem přišla určitá klíčová zkratka děje, což dobře nahrávalo tomu, aby ani 206 minut délky nebylo příliš. Skvělý produkční tým, skvělý herecký ansámbl, skvělé téma i zpracování přirozeně znamenají skvělý film. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší, co tu bylo po revoluci natočeno -- příběhově, tematicky, řemeslně. Přestože to není sdělné pro mezinárodní publikum. A přestože to režírovala Polka. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silná věc. Skvělé herecké výkony. Naprosto ode všech. Příběh, který vyvolává opravdu hluboké emoce. Jeden z nejlepších českých filmových počinů 21. století. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Vše začalo 16.ledna 1969, půl roku po okupaci Československa sovětskými vojsky, kdy se do té doby neznámý student Jan Palach na Václavském náměstí podpálil. Tehdejší vládnoucí třída se snažila Palachův čin bagatelizovat (slovy poslance Viléma Nového mělo jít o demonstrativní sebevraždu tzv. studeným ohněm, která se zvrtla). Palachova matka požádá mladou advokátku Dagmar Burešovou o pomoc s žalobou na poslance Nového a ta neváhá - i když se sama dostává do křížku s tehdejším režimem... Moc se mi nechce hodnotit obsah filmu jako takového, protože pak by si film zasloužil aspoň tisíc hvězdiček - zoufalý čin Jana Palacha (a některých následovníků), který měl šanci otřást režimem (leč povedlo se to až o dvacet let později) a heroický čin Dagmar Burešové, za který byla odměněna také až po desítkách let. Když se vrátím k samotnému filmu, tak musím uznat, že jsem k dílu polské režisérky mapující kus české historie přistupoval s nedůvěrou (ačkoliv jsem věděl (přečetl si), že v těchto dobách studovala na pražské FAMU), ale mé obavy byly naštěstí liché. Nepříjemnou dobu se jí podařilo ztvárnit nadmíru realisticky (bavil jsem se většinu filmu hledáním dobových chyb, a marně). Je také pravda, že jsem si tříhodinový miniseriál prodloužil alespoň o dvě hodiny pročítáním materiálů o Janu Palachovi a jeho následovnících, o životě Dagmar Burešové i Viléma Nového, ale aspoň jsem měl potřebné informace kompletní. Z počátku jsem měl také obavy o herecké obsazení, ale i to mne nakonec uspokojilo dostatečně (kromě hlavních hrdinů musím vyzdvihnout i Vojtu Kotka, který jak se zdá hodně (herecky) vyrostl od všech svých snowboarďáků a dalších)... ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Výhrady ke scénáři mám, ale režie Agniezky Holland je dechberoucí. Taktéž hudba a výprava. Avšak těžko uvěřit, že by trafikantka měla na malém městě v roce 1969 doma telefón. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama